Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба

И на двете места никога не си цял, вече не си напълно българин, но не си и американец
23 юли 2024 07:03, Елка Василева
248
Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата, казва българката Джени Хокънбърг, която преуспява като адвокат в Ню Йорк.

Куфар, препълнен догоре с мечти и надежди, и еднопосочен билет за "свободния свят". Такава е историята на мнозина, емигрирали в чужбина в годините след 1989 г. с желанието да намерят по-добър живот. Дойче веле ни запознава с историята на Джени Хокенбърг и нейната изпълнена американска мечта.

От панелките на София до небостъргачите в Ню Йорк

Евгения, а днес Джени, е родена в София няколко години преди падането на комунистическия режим.  "Да растеш в България в края на 90-те и началото на 2000-те години не беше лесно. Парите бяха малко, а понякога и липсваха. Има много неща, които се опитах да забравя, защото да си спомням за тях е болезнено", споделя Джени пред ДВ. Спомня си как дълго време баща ѝ е ходил на работа през зимата с пробити ботуши, защото заделял всеки лев за подготвителните курсове на дъщеря си. "Имах и все още имам, слава Богу, чудесно семейство, което ме обича и ме подкрепяше безрезервно, докато се опитвах да се издигна чрез образование", разказва Хокенбърг.   

Няколко години по-късно и на хиляди километри разстояние Джени днес успешно гради кариерата си в Ню Йорк. Тя е корпоративен адвокат и партньор в мултинационална адвокатска кантора - една от петте най-престижни кантори със седалище в Лондон. В работата си Джени се фокусира върху сделките по сливания и придобивания. Тя казва, че професията е изключително доминирана от мъже: "Това е доста труден начин на живот. Денонощно си на разположение. Трудно е, защото смятам, че има и нещо като "мъжки клуб", в който е трудно да се впишеш, когато си жена".

Успехи отвъд границата на собственото въображение

Според Джени именно икономическите трудности и политическата нестабилност в България през 90-те години на миналия век са принудили много от нейните съученици да емигрират в Северна Америка в търсене на по-добри възможности за живот и работа. "Беше изключително тъжно, защото имаше толкова много талантливи млади хора, които усещаха, че просто трябва да си тръгнат", казва със съжаление тя.

"България е моята любов, моята родина. Америка - мисля, че винаги е била моята съдба", заявява категорично Джени. Тя още от дете мечтае да замине за Съединените щати. За нея те са страната на невероятните възможности, където, ако човек е достатъчно талантлив и работи усърдно, може да постигне успехи отвъд границите на собственото си въображение. "Не ме разбирайте погрешно, тук няма червен килим. Но има път. Труден, но истински път към социална мобилност и успех", обяснява адвокатката.  

"Винаги има част от теб, която липсва"

След като завършва средното си образование в България, Джени заминава да учи в Дартмутския колеж - един от осемте университета в "Бръшляновата лига", които са широко известни с отличното си академично ниво, социален престиж и именно заради това високи критерии за прием. Хокенбърг споделя, че в колежа още не е имала ясна представа за това с какво иска да се занимава професионално. За нейно огромно щастие е приета в Станфордското юридическо училище с щедра финансова помощ. "В семейството ми няма адвокати, никога не съм правила такива планове. Но животът се развива по мистериозен начин", казва българката.

За Джени животът ѝ в Америка досега е бил комбинация от различни емоции - от абсолютен екстаз при първото ѝ стъпване в колежа до носталгия по родителите и брат ѝ, които и днес са в България. Според нея най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата: "Намираш се на място, където нямаш връзки, от които да се възползваш. Изоставаш от своите връстници от самото начало и трябва да работиш много по-усилено, за да се изравниш с тях".

Прекарала едната половина от живота си в България, а другата в Съединените щати, Джени споделя, че често се чувства бездомна, независимо от това в коя държава се намира: "И на двете места никога не си цял. Винаги има част от теб, която липсва, която е на един океан разстояние. Защото вече не си напълно българин, но не си и американец".

"Българската мечта": Измислица или реалност?

Според Джени България е претърпяла значителни промени през последните 20 години, особено след приемането на страната в Европейския съюз през 2007 г. "Днес има чудесни възможности, каквито в моите тийнейджърски и студентски години нямаше", казва адвокатката. Тя смята, че днес много българи не заминават за Щатите, а предпочитат да останат в Европа, често работейки за чуждестранни компании от България.

Джени е абсолютно убедена в това, че "българската мечта" съществува и че българите могат да спечелят много от новите технологии и изкуствения интелект. "Казват и според мен е вярно, че математиката диша във въздуха в София. Ние сме в уникална позиция да се възползваме от задаващата се революция на изкуствения интелект, имайки предвид колко талантливи са българите", заявява оптимистично Хокенбърг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
11
 
! Отговори
до 107 преди 1 месец
Бунгало викаш, ама 300 квадрата с 4 бани :) По-добре това, отколкото панелка в Люлин дето спите като сардини. За горе долу същата цена вече, понеже ви правят на маймунки
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някои от бунгалата в по-бедните щати приличат на бараката на село, където си държа мотиките.
109
1
 
7
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
До Олдъс ХъкслиДааа, омразата те съсипва! И за сведение в Америка няма етикет "Био". Стой си на село и си злорадствай.
108
3
 
9
 
! Отговори
и руснаци в САЩ преди 1 месец
И умните руснаци също са емигрирали. Само войнствените таибани на путин седят в руската мизерия!
107
9
 
4
 
! Отговори
Другата опция преди 1 месец
Защо сам да се заробваш с ипотека за бунгало. Все повече х'американци избират т.н. mobile home park. Това е на практика къмпинг, на който си паркираш караваната и можеш да останеш неограничено време. Това са домовете на бъдещето в САЩ. Тези хора били шастливи и жизнерадостни! Не са като 15-те милиона бездомници!
106
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Предатели Сър , предатели
105
4
 
3
 
! Отговори
Олдъс Хъксли преди 1 месец
До 101 В онези в магазини със скъпата храна , ти продават био това био е просто маркетинга - както маркетинга да си лепиш ръката за асфалта против глобалното затопляне.Няма да избегнеш червеите , не бой се , лекарите могат да ти вземат милиони и пак няма да те оправят от лошата храна и застоялият начин на живот
104
3
 
18
 
! Отговори
до 100 преди 1 месец
Абе да ти кажа, забравят се думи. Особено ако напуснеш държавата на 18, учиш и работиш с англоговорящи и се задомиш с такъв. Децата трудно намират желание да говорят български, ти ги питаш нещо на български, те ти отговарят на английски
103
5
 
9
 
! Отговори
Евразин Алахакбаров преди 1 месец
а сега, фанете един обикновен съдран камионджия от чикаго и му задайте същите въпроси
102
2
 
1
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 1 месец
До Фюууут!за некои пробити обувки беха шест месечен рийбок, за други тригодишна ромика, If u kno what i mean.
101
5
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 месец
До Олдъс ХъкслиОт омраза ще се пръснеш! В Америка - да храната е ГМО, но има и магазини с истинска храна, където цените са х 10! Т.е работлив ли си, умен ли си - изкарваш пари и си богат и те боли уля за паплачта.
100
8
 
7
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
най обичам некой дето е бил обикновен поклесар да се прибере "В родината", да облече анцуга "na b1lgariq" и като седне на кафето да каже с лек тексаски акцент по средата на някое изречение "ах, гадемн, как беше таз дума, всичко см забуавиу". (БТА)/слинки/
99
6
 
7
 
! Отговори
Фюууут! преди 1 месец
Преименуваната нова американка,още бълнува,"че нямала връзки".Баща и ходел с пробити обувки.Описва живота си от нейната гледна точка и разбиране.Общо-взето живота е труден навсякъде.Само като чуят,че имаш акцент в говора,и падаш с нива надолу.А откъде идваш,не ги интересува защото и понятие си нямат къде е България.Интересува ги само да работиш и да не се занимаваш с други неща.
98
8
 
11
 
! Отговори
хаха до 97 преди 1 месец
Мнооого малка част от щатите са небостъргачи. Те са за милиардерите. Масовото са дървени бараки, дето им казват къщи !
97
9
 
4
 
! Отговори
Олдъс Хъксли преди 1 месец
Храната в сащ ( вече и в Европа ) разбира се и в България в чуждите вериги в токсична . Изкарвате пари с работа - на трудов договор , но това ви прави роби , защото работите . Колкото и да изкарате ви е обяснено че здравната система ще ви лекува там в работата че вече когато сте болни , и втасали - няма значение какви пари имате , имоти и т.н чакат ви червеите - толкоз просто и логично :) Е самозаблуждавайте се че парите ще ви оправят
96
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво ни интересува тази жена! Какво ни занимават с безлични хора. Като иска да емигрира да се маха. После обаче няма право да критикува нас, останалите тук!
95
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
100 % съм против емиграцията." От панелките към небостъргачите", а? Ами задайте си въпроса защо тук са панелки, а там не. И какво е коствало на нацията да си постеле през времето. Защо съществува Дивия запад, Долината на смъртта, Войната между севера и Юга. То сега е лесно да дуфтиш нанякъде, дето хората векове са градили блага. Ходете, ваша работа, ама поне не приказвайте бър бър.
94
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
У нас всичко е китайско комунистическо. Пералня, телевизор, компютър....Нямаме нищо американско. Бяхме взели един американски Бърбън, ама го изхвърлихме, не ни хареса !
93
12
 
8
 
! Отговори
BVULGARI преди 1 месец
Б1лгария е П0З0Р!
92
5
 
2
 
! Отговори
мисирин преди 1 месец
Jenny Hochenberg И гледай пак да ме изтриеш да видиш как ше те псувам до края на смяната ти?!

Спонсорирани публикации