Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба

И на двете места никога не си цял, вече не си напълно българин, но не си и американец
23 юли 2024 07:03, Елка Василева
248
Емигрантска история: България е моята любов, Америка - моята съдба
Снимка: архив, БГНЕС

Най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата, казва българката Джени Хокънбърг, която преуспява като адвокат в Ню Йорк.

Куфар, препълнен догоре с мечти и надежди, и еднопосочен билет за "свободния свят". Такава е историята на мнозина, емигрирали в чужбина в годините след 1989 г. с желанието да намерят по-добър живот. Дойче веле ни запознава с историята на Джени Хокенбърг и нейната изпълнена американска мечта.

От панелките на София до небостъргачите в Ню Йорк

Евгения, а днес Джени, е родена в София няколко години преди падането на комунистическия режим.  "Да растеш в България в края на 90-те и началото на 2000-те години не беше лесно. Парите бяха малко, а понякога и липсваха. Има много неща, които се опитах да забравя, защото да си спомням за тях е болезнено", споделя Джени пред ДВ. Спомня си как дълго време баща ѝ е ходил на работа през зимата с пробити ботуши, защото заделял всеки лев за подготвителните курсове на дъщеря си. "Имах и все още имам, слава Богу, чудесно семейство, което ме обича и ме подкрепяше безрезервно, докато се опитвах да се издигна чрез образование", разказва Хокенбърг.   

Няколко години по-късно и на хиляди километри разстояние Джени днес успешно гради кариерата си в Ню Йорк. Тя е корпоративен адвокат и партньор в мултинационална адвокатска кантора - една от петте най-престижни кантори със седалище в Лондон. В работата си Джени се фокусира върху сделките по сливания и придобивания. Тя казва, че професията е изключително доминирана от мъже: "Това е доста труден начин на живот. Денонощно си на разположение. Трудно е, защото смятам, че има и нещо като "мъжки клуб", в който е трудно да се впишеш, когато си жена".

Успехи отвъд границата на собственото въображение

Според Джени именно икономическите трудности и политическата нестабилност в България през 90-те години на миналия век са принудили много от нейните съученици да емигрират в Северна Америка в търсене на по-добри възможности за живот и работа. "Беше изключително тъжно, защото имаше толкова много талантливи млади хора, които усещаха, че просто трябва да си тръгнат", казва със съжаление тя.

"България е моята любов, моята родина. Америка - мисля, че винаги е била моята съдба", заявява категорично Джени. Тя още от дете мечтае да замине за Съединените щати. За нея те са страната на невероятните възможности, където, ако човек е достатъчно талантлив и работи усърдно, може да постигне успехи отвъд границите на собственото си въображение. "Не ме разбирайте погрешно, тук няма червен килим. Но има път. Труден, но истински път към социална мобилност и успех", обяснява адвокатката.  

"Винаги има част от теб, която липсва"

След като завършва средното си образование в България, Джени заминава да учи в Дартмутския колеж - един от осемте университета в "Бръшляновата лига", които са широко известни с отличното си академично ниво, социален престиж и именно заради това високи критерии за прием. Хокенбърг споделя, че в колежа още не е имала ясна представа за това с какво иска да се занимава професионално. За нейно огромно щастие е приета в Станфордското юридическо училище с щедра финансова помощ. "В семейството ми няма адвокати, никога не съм правила такива планове. Но животът се развива по мистериозен начин", казва българката.

За Джени животът ѝ в Америка досега е бил комбинация от различни емоции - от абсолютен екстаз при първото ѝ стъпване в колежа до носталгия по родителите и брат ѝ, които и днес са в България. Според нея най-голямото предизвикателство пред един имигрант е, че той започва да гради живота си от нулата: "Намираш се на място, където нямаш връзки, от които да се възползваш. Изоставаш от своите връстници от самото начало и трябва да работиш много по-усилено, за да се изравниш с тях".

Прекарала едната половина от живота си в България, а другата в Съединените щати, Джени споделя, че често се чувства бездомна, независимо от това в коя държава се намира: "И на двете места никога не си цял. Винаги има част от теб, която липсва, която е на един океан разстояние. Защото вече не си напълно българин, но не си и американец".

"Българската мечта": Измислица или реалност?

Според Джени България е претърпяла значителни промени през последните 20 години, особено след приемането на страната в Европейския съюз през 2007 г. "Днес има чудесни възможности, каквито в моите тийнейджърски и студентски години нямаше", казва адвокатката. Тя смята, че днес много българи не заминават за Щатите, а предпочитат да останат в Европа, често работейки за чуждестранни компании от България.

Джени е абсолютно убедена в това, че "българската мечта" съществува и че българите могат да спечелят много от новите технологии и изкуствения интелект. "Казват и според мен е вярно, че математиката диша във въздуха в София. Ние сме в уникална позиция да се възползваме от задаващата се революция на изкуствения интелект, имайки предвид колко талантливи са българите", заявява оптимистично Хокенбърг.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


248
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите сме прокълнат народ. България е прокълната държава. Ад на земята. Тези неща ги осъзнах още когато бях на 11-12 години и тогава за първи път имах възможност да видя по развити държави и как живеят хората там, как са възпитани и колко по умни са и задружни как всичко си подреждат за да живеят добре. Влюбих се във всичко онова което ми липсваше в България. Разбрах че хората са по важни от територията и природата. Ако си обграден с добри хора дори в пустинята ще се чувстваш добре.
130
8
 
5
 
! Отговори
До Емигрант USA преди 1 месец
Жалък тролей, искаш ли пак на баща ти от rЪзЪ в твоите ycтенца както си е по стара ваша семейна традиция???
129
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българина е като цяло е тежко комплексиран чуждопоклонник - фекалий да е, щом е от чужбина е супер, злато да е щом е българско е ***.лук, това че се мразим взаимно е функция на горното. Няма как една държава да върви напред, ако в населението липсва дух на патриотизъм, някаква обща цел. Крайно време е българина да проумее, че България не му е длъжна с нищо, точно обратното той е длъжник на нея.
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама, ЗЕлке, откъде преведе това разказче от Шехерезада, този летен водевил, за "българката Джени Хокенбърг" , ей голяма пародия сте , драскачите в този сайт.
127
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо в България ние Българите нямаме сила? Защото цялостно бяхме унищожени от инвазията на СССР на юдата Сталин и беше въведено Крепостническото Право - Цялостно Унищожаване на Българските Ковбой - Селяни. Изземване на Земите им и натиквани да работят в ТКЗС и тия които не си даваха земите ги нарекоха Кулаци и заедно с Българската Интелигенция, Аристокрация ги избиваха по Концлагерите в България! След Комунистическото Помрачение... Къде са Българите - Ами на оня Свят!
126
0
 
10
 
! Отговори
Лондон преди 1 месец
Хората в България са обезверени! Много са с промити от комунизма мозъци . И младите не са изключение , поредното доказателство е как се вързаха на някакъв измамник с "исторически парк" . Трябва ни години години терапия но и трябва желание. Хората трябва да разберат че по бай тошово време е било илюзия. Дойато на едни им е било хубаво други са живеели в ада и не са могли дума на кажат! Трябва да сме свободни . Бъдете горди че сте българи ❤️
125
1
 
3
 
! Отговори
До 124 преди 1 месец
Никога не трябва да *** им надеждата братко . Никой не смяташе че 89та година нещо ще се случи но е факт ! Силата е обединението !
124
1
 
14
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До София до ЛондонНе си прави илюзии, булг-аристанците никога не са били задружни, прочети "Записки по българските въстания", но дори едно изречение от Ботев "за тоя народ курбан сме тръгнали да ставаме" и една дума от Левски "Народе????" са достатъчни... Не ни трябва да се занимаваме с подобни "съотечественици", ще си умрем сами, но поне ще бъдем честни пред себе си
123
2
 
7
 
! Отговори
Уууу преди 1 месец
На тези които кават че на запад все фалшива храна имало. Не напротив има всичко , имаш избор . Както имаш избор къде и в какво да живееш! А по комунистическо време като докарваха кока кола не беше вредна а ? Сега има избор . Живееш в града трябва да си подготвен за обстановката, живееш на село трябва да се съобразиш с обстановката. А не като си необразован да плюеш някой който в постигнал много!
122
2
 
15
 
! Отговори
София до Лондон преди 1 месец
Чета ви коментарите и е изумително колко злобни са станали българите. Емигрантите ни мразите били сме предатели!Не сме задружни и не се подкрепяме и за това не просперираме. Ако бяхме задружни като през 1989 и да махаме хора като борисов пеевски доган и костадинов щяхме да сме страхотна нация. Борисов върти звлата мафия , Пеевски цялата медия и съдебна власт , доган и дпс не трябва да са в парламента, турското население са наши братя но няма място за турски новини. Костадинов служи на русия!
121
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Америка си купувам Чисто Вносно от България - Родопа Сирене, прекрасна Българска Лютеница, произведено в Америка "ORGANIC White Mountain Bulgarian Yogurt PROBIOTIC" и "Sunyside farms BULGARIAN cultured BUTTERMILK" и хич не ми пука какво пишат изкукуригалите любовници на Путин. В българия трудно се намира вече истинско сирене, истинско кисело мляко и мътеница - всичките са пълни с палмово масло.... И защо е така? Ми защото Българските Ковбой - Селяни бяха унищожени от инвазията на Сталин!
120
3
 
3
 
! Отговори
До Емигрант USA преди 1 месец
Жалък тролей, искаш ли пак на баща ти от rЪзЪ в твоите ycтенца както си е по стара ваша семейна традиция???
119
4
 
4
 
! Отговори
до сун дзъ преди 1 месец
А с Български какъв ще бъде ми е интересно? Склададжия? Кофражист? Квартален пияндурник? Това определено е по-добре от прогресиращ лекар или адвокат нали
118
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мозъците изтекоха след 89та, така си е. Амбициозните хора отидоха там, където ще ги ценят и няма да се върнат. Тук остана баласта и мързеланковците
117
8
 
1
 
! Отговори
Сун Дзъ преди 1 месец
До българката дето дИтето ще учи китайски. Прекрасно госпожа , но както с английският така и с китайският той ще бъде наш роб , по китайският модел ще бъде използван за резервни части на нашите семейства от по високата стълба на йерархията
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За зъболекаря е вярно - последния път в чакланята се наслушах какъв страхотен бил животът в Канада!
115
7
 
1
 
! Отговори
Олдъс Хъксли преди 1 месец
До 101 да в Америка няма етикет био , а също на етикетите няма химикалите които те тровят също така. Бъдещето на мегаполисите ще е 150. Долара за чашка токсични ягоди , успех на СПЕСТЯВАЩИТЕ Може да спестите достатъчно за да се нахраните с токсична храна , която ще ви разболее.
114
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Детето ми, след 9 години мъчения и мрънкане да се научи да чете и пише по-добре на български ми казва: 5 милиона говорят български, 5 милиарда говорят някакво ниво на английски, няма логика. Иска да учи китайски пред български. Еми прав си е.
113
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Опитайте да запишете час за зъболекар през летните месеци. Ще ви отговорят, че има наплив от емигранти, които иначе са "успели" на запад, ама нямат пари за тамошния зъболекар.
112
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На 5-10 милиона население има един добър университет . такова е правилито в целия свят , за добър университет трябва добър материал студенти. Малко вероятно децата ви попаднат в такъв университет , а и попаднат може и да не го завършат.. В квартала в БГ има един завърлиш лош универитет Ком,науки в САЩ ,не може да си намери работа вече 2г. и работи телефонист.. Примирил се , че ще умира на на телефоните