Защо не излетя медхеликоптера за ударените от мълния?

До края на годината трябва да имаме 3 на постоянно дежурство
24 юли 2024 08:08, Петър Бойчев
26
Защо не излетя медхеликоптера за ударените от мълния?
Снимка БГНЕС

Медицинският хеликоптер не е бил използван при инцидента в Стара планина, защото е преминавал задължително техническо обслужване. Това обясни пред БНТ служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Тогава под връх Купен баща и дъщеря му загинаха ударени от мълния. Спасено бе по-голямото дете - 13-годишно момче, което подало и сигнала към Планинската спасителна служба.   

"В авиацията има стриктни правила, които трябва да бъдат спазвани - безопасността е на първо място, което означава, че всяко летателно средство има програма за техническо обслужване. Когато направи необходимия брой летателни часове задължително трябва да премине през техническо обслужване, за да получи разрешение за по-нататъшни полети. Хеликоптерът е достигнал първите 150 часа, било е в този момент, няма как хеликоптерът да лети без да бъде извършено това техническо обслужване. От вторник от 16 часа отново е в експлоатация и е на дежурство", уточни Гвоздейков.

До края на годината България трябва да има на дежурство 3 медицински хеликоптера, каза още министърът. "Има закъснение в производството на втория хеликоптер - трябва да пристигне в края на месец октомври, началото на ноември. Задължително до края на годината по график третият хеликоптер трябва да дойде декември", заяви Гвоздейков.

„През 50 часа, сега са 150, следващият голям преглед е при 200 часа. Това са рутинни неща, които се изпълняват с цел безопасност, проверка функционирането на системите. Те са задължителни и са под ръководството за техническа експлоатация на хеликоптера”, обясни за НОВА изпълнителният директор на „България Хели Мед Сървиз” Димчо Добрев.

Така планираната двудневна профилактика доведе до включване на военните в спасителната мисия. „Не са констатирани отклонения от техническите изисквания. От утре считаме, че хеликоптерът ще бъде в оперативна готовност”, допълни Добрев.

В спаситгелната операция се включиха от Планинската спасителна служба в Троян и военен хеликоптер от Авиационна база - Крумово.  

Спасеното 13-годишно момче бе транспортирано с хеликоптер "Кугар" до Карлово, след което бе откарано с линейка до Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Свети Георги" в Пловдив.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
3
 
! Отговори
Самата истина преди 1 месец
Сега разбрахте ли за какво ще се ползват тези хеликоптери,те няма да се ползват по предназначение да спасят някой простосмъртен нормален човечец,те найвероятно ще се ползват на някой депутат или негов роднина или човек високо в йерархията.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябва да сменят феродото на спирачките и сменят маслото в картера пък и едната полуоска нещо хлопа
15
0
 
10
 
! Отговори
Лоли преди 1 месец
Когато си първи в Европа по нови автомобили,на глава от население, не може да се очаква мотриси, вагони,хеликоптери и техника за ежедневието да си вършат работата добре.Краде се от всичко и по много!Загиващо население, загиваща държава!
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами значи трябва да имаме два хеликоптера, а не един!!
13
0
 
7
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
елементарно щот нямат обурудване а що нямат питайте тия дет са арчили дръжавна пара да ги поръчат
12
1
 
7
 
! Отговори
Шегобиец преди 1 месец
Е сега необслужен ли да излети? Правил е досега цели 3-4 курса. Време си е за смяна на маслото.
11
0
 
8
 
! Отговори
Весо преди 1 месец
Защо не излетя медхеликоптера? Защото всичко е по български! Куче влачи...хеликоптер!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БАХ ТИ ТЕХНИКАТА. 150 ЧАСА И МОЖЕ ДА СЕ РАЗПАДНЕ. КАЖЕТЕ СИ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ИЗКАЧИ ДО ТАМ БЕ. ЕДНО ВРЕМЕ И ПРЕХВАЛЕНИЯТ "КУГЪР" НА БОЙКО НЕ МОЖА ДА ПРЕХВРЪКНЕ ИХТИМАНСКИЯ БАЛКАН. А СЕГА МЕДИИТЕ КВИЧЕХА ОТ РАДОСТ ЗА ТЕЯ БОКЛ"УЦИ.
9
3
 
10
 
! Отговори
Икар преди 1 месец
До 150 ЧАСА.Защото назначените пенсии в сложни МТО не могат да го карат.Не видяхте ли,че шест месеца се учеха и още са на никъде.Пиронков да назначи млади пилоти ,а не пенсионери с паркинсон от селскостопанската авиация.Срамота!В другите държави всяка ферма за животни имат хеликоптер и децата ги карат да гонят животните.
8
0
 
12
 
! Отговори
Българинъ преди 1 месец
Не машини, Хора трябват.
7
2
 
12
 
! Отговори
До евала преди 1 месец
Ами вкарайте ги в музей тези хеликоптери бе амсалак, за какво са ви, ще късата билетчета и ще прибирате "вход" вместо да спасявате живот ! Пещерняци ! Явно не знаеш значението на "здравеопазване", ако си медицински работник явно си ПАЛАЧ !
6
16
 
2
 
! Отговори
Евала преди 1 месец
В БГ 6.5млн. главочи постоянно правят тъпотии, като този баща. Трябва ли за всеки един да се вдига хеликоптер?
5
4
 
15
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
В бандитска, мутренска и мафиотска държава като България всеки нормален човек ще разсъждава като мен, дори и да не съм прав !
4
2
 
20
 
! Отговори
150 ЧАСА преди 1 месец
СА 6 ДЕНА КОГА , И КЪДЕ Е ЛЕТЯЛ
3
6
 
13
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
В България лекари причиняват смърт и винаги са оправдани, има ли виновен медик за причинена смърт по невнимание или некадърност - НЯМА, бият ги основателно и винаги биячите виновни, ЗАЩОТО СА ЗАГУБИЛИ БЛИЗЪК ЧОВЕК, а медиците -ХРИСИМИ като икони, готови да обират още здравната каса ! Кой знае дали не са изчислили, че ако излети хеликоптера ще загубят пари за спасяване, надали са помислили за живот на човек ?
2
5
 
23
 
! Отговори
Емигрант преди 1 месец
Само един хеликоптер медицински има България ? Двигател ли са му сваляли, че не е можело да се прекъсне проверката, излита, спасява, прибира се и продължава проверката, ако са искали да спасяват животи е можело да излетят, въпросът е колко е било високо желанието за спасяване на живот или поне опит за спасяване, този Гвоздейков да не разсъждава как да оправдае явното нежелание за помощ....с желание се вършат чудеса...
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми ней излетел шот са му хакнали калпав бендзин и му сей запушила цедката!