Не можело да виним BG-ALERT за Воден

Пожарът внезапно сменил посоката
25 юли 2024 21:15, Стела Стоянова
13
Не можело да виним BG-ALERT за Воден
Снимка БГНЕС

Не може да се търси персонално вина на някого, че системата BG-ALERT не е задействана в село Воден. Компетентните органи – в случая, както е кметът на общината, преценява какви са мерките за реализирането на конкретни действия, свързани с предупреждение на населението.

Информацията, с която аз разполагам от колеги, които са били на място, ситуацията се е променила изключително бързо, т.е. един пожар, който се отдалечава от селото, в един момент внезапно сменя посоката си на движение и се насочва с голяма скорост вследствие на промяна на силния вятър към населеното място.

Това заяви пред журналисти директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов, предаде БГНЕС.

В парламентарната комисия заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН) Александър Джартов докладваха за дейността на Министерството на вътрешните работи по осигуряване на пожарна безопасност и защита при пожари, бедствия и извънредни ситуации и предупреждение на населението, чрез системата BG-ALERT.

"В този контекст колегите, които са били на място и от пожарна, и от полиция незабавно са предпирели мерки заедно с местната власт за евакуация на хората", каза Джартов и добави, че чисто технологично на практика е невъзможно толкова бързо да бъде задействана такава система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: пожариводенBG-ALERT
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
3
 
! Отговори
Тронка преди 1 месец
Това са глупости и чисти лъжи. Пожара тръгна във вторник около обед от село Момина църква. Вятърът беше от североизток, т.е. огънят вървеше на югозапад, към селата Г. Поляна,а после към Воден или М.Шарково но пред второто има голям язовир. Всеки ден около 19ч спира да духа,всички си помислиха, че се е разминало, но когато в сряда пак почна да духа от североизток, бяха "изненадани".Истината е, че ГЕРБ накичиха всичко с калинки и няма кой да вземе решение за каквото и да е.А това е само началото.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви капацитети отговарят за такива критични ситуации дето не знаят че огъня може да се обърне. Ако тръгнат хората да разчитат на тези то по-добре да си кажат молитвата.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"......т.е. един пожар, който се отдалечава от селото, в един момент внезапно сменя посоката си на движение и се насочва с голяма скорост вследствие на промяна на силния вятър към населеното място" - ами що да не си смени посоката, вместо да се гаси потенциално рисков пожар, близко до населено място, ние го гледаме накъде му е посоката.
8
1
 
4
 
! Отговори
До 1 преди 1 месец
В самото село е нямало обхват, но защо не са уведомени всички от областта? Аз живея в Ямбол и имам вила на село, но ако в селото ми настъпи пожар би трябвало също да бъда уведомен т.е. не само хората в самото село трябва да бъдат информирани, а поне в цялата област.
7
1
 
10
 
! Отговори
аха преди 1 месец
Само не знам колко пари са дадени на външни изпълнители за това некадърно изпълнение BG-ALERT. Никога няма и да разберем. Както и за много други некадърни изпълнения - електронни рецепти, електронно правосъдие, електронно управление и всичките електронни администрации.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МВР НЕ МОЖЕ ДА НОСИ ВИНА НИТО ОТГОВОРНОСТ
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 1 месец
Тази система ни беше рекламирана, като предупредителна в случай на природни бедствия (наводнения, пожари, земетресения) и въздушно нападение на вражеска сила. В нея са инвестирали пари на данъкоплатците. И сега се оказва че нямат техническо време да предупредят за пожар 🔥, който може и да е голям, но не гори със светлинна скорост все пак, т.е. поне половин час време са имали. Ами при земетресение какво правим? Телефонът ми ще писне, като съм затрупан ли? По-лесно да ми изровят трупа?
4
2
 
8
 
! Отговори
Как бе в Гърция преди 1 месец
Чисто технически чичката вика, не можело да се задейства системата за толкова кратко време (разбирайте поне 1 час). Тия дърти търтеи на заплата трябва с права лопата да бъдат убивани. Що не пиат как бе в Гърция по време на наяодненията?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено, виновните ще бъдат изкарани невинни.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега пък и да виним...ам моля ви се - чиновници ..оладминистратори..хрантутници.."усвоени милиони" (откраднати) отново за нещо необходимо и полезно- но по нашенски осакатено и нефункциониращо ...КОЙ Е ОТГОВОРЕН ЗА BG ALERT-КОЙ ВЗЕМА КИНТИТЕ И се О с Ра
1
1
 
9
 
! Отговори
Нане преди 1 месец
Мъ кво предупреждение, кат там е нямало обхват на тия про_шляци от мобилните оператори бре... Щот колонията не мож ги накара си свършат работата и да имат покритие над цялата краварска колония... ===)))