Адмирал Ефтимов: Още не могат да започнат спасителните действия

Той е бил един от влезлите с „пустинна котка“ до взривения склад
26 юли 2024 14:43, Елка Василева
67
Адмирал Ефтимов: Още не могат да започнат спасителните действия
Снимка: архив, БГНЕС

„Продължаваме да гасим и в момента на място. Беше въпрос на оценка на риска за хеликоптерите, които гасят – Ми-17 и Кугър. Започнаха от по-голям периметър и постепенно стесняваме кръга. Адмирации за ВВС, техните екипажи на хеликоптерите. Има координатори от ГДПБЗН, целта е да се стеснява периметърът да се гаси, за да може екипите на пожарната да влязат, окончателно да загасят пожара и да започнат спасителни действия“. Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в интервю пред БНР.

Още по темата
„Задействани са всички водопреносими модули, за да се предотвратят всякакви последици от ситуацията. В момента не е необходимо да се влиза пак“, обясни адмиралът, след като вчера на два пъти с бронирани машини на военна полиция „пустинна котка“ са се приближили до взривения склад за фойерверки в Елин Пелин.

При първото навлизане в основното огнище са били адмирал Ефтимов, бившият министър на МВР, депутат и експерт по взривовете Валентин Радев, бригаден генерал Сотиров, шеф военна полиция и служител на фирмата. Целта е била да огледат и дали може да се започнат спасителни действия на хората в неизвестност.

„След като дойде специализираната техника на военна полиция, започнахме обсъждане на обстановката. Преценихме степента на риска, много помогна Валентин Радев и решихме да спрем първо газоподаването от магистрален газопровод, взехме екипа и го спряхме. Опитахме да се приближим на максимално безопасно разстояние на склада за фойерверки и да преценим дали е възможно да се предприемат спасителни действия за хора“, разказа адмирал Ефтимов.

Собственикът на склада пристигнал по-късно и споделил, че синът му е в района с други близки.

„Решихме да направим още един подход, за да се увери, че всичко, което е възможно, е направено и той се увери, че няма шанс да се извършат допълнителни действия.  Специализираните органите говориха с него и ние също. Държеше се човекът, никой да не е неговото място, адмирации за неговата устойчивост. Обясни ни каква е конструкцията на складовете, което допълнително ни даде информация за безопасността, беше конструктивен и адекватен“, сподели адмиралът.

"На място пораженията са големи, има вторични пожари, изтичане на газ в системата, там и гореше. При тази обстановка преценихме, че по навътре влизане не е обосновано и се върнахме, и доложихме на премиера", каза още той.

Адмирал Ефтимов каза, че в момента военните имат 2 – 3 хеликоптера, оперативни, и „имаме още 5 на ремонт в различни страни Европа“.

„Надявам се до края на годината хеликоптерната ни авиация да стигне ниво като през 2004 г., това отнема време, а природата не чака“, надява се адмирал Ефтимов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До *** с шапкаПохвално е - още Джани Родари е разбрал силата на такава армия справка - "Приключенията на Лукчо". Трябват много вождове и малко индианци.
63
0
 
5
 
! Отговори
VladTepes преди 1 месец
До Ало АдмиралисимуситеФлотилен адмирал професор доктор на военните науки Медникаров разработи стратегия за отбрана на териториалните води и крайбрежието без кораби. Разработката се радва на международен интерес.
62
3
 
3
 
! Отговори
AK- 24 преди 1 месец
TEPOP OT MOCKBA.
61
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АДМИРАЛЕ! КАКВИ СПАСИТЕЛНИ ОПЕРАЦИИ БРЕ АДМИРАЛЕ! ТАМ НЯМА ДА ОТКРИЕТЕ НИКОЙ. КОГО ЩЕ СПАСЯВАТЕ. СМЕШНИ И С ИЗВИНЕНИЕ АМАТЬОРИ СТЕ. СТАНАХТЕ ЗА СМЯХ. ПРЕВЪРНАХТЕ БЪЛГАРИЯ С ПОДОБНИ ИЗКАЗВАНИЯ В ПОСМЕШИЩЕ ЗА СВЕТА. ЗАЩО ПОДОБНИ СКЛАДОВЕ СА В НАСЕЛЕНИ МЕСТА!? ТОВА Е ВЪПРОСА НА КОЙТО ДА ОТГОВАРЯТЕ.
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
адмиралчето на гумена лодка - какво по-точно ще спасяваш след 3 дни взривове и газове?!? с научени фрази и кухи думи си стой на бюрото и си мълчи. или влизате с техника или не, какво се лигавите отстрани и приказки от рода на Божинката: "гледам, нещо става. Ставам, гледам - нищо."
59
0
 
10
 
! Отговори
Луд Луд Свят преди 1 месец
Странно е адмирал да помага в сухопътна обстановка- явно генерал от Танковите дивизии ще помага ако потъне някой военнен кораб- странна компетенция имат Военните-явно трябва да си сменят позициите- Така са и министрите- примерно министърът на Транспота разбира много от Здравеопазване а Министърът на Здравеопазването говори за Икономика и за Армия - мда в Луда Държава е превърната България
58
0
 
10
 
! Отговори
Ало Адмиралисимусите преди 1 месец
Боен флот - 1 самолетоносач- 2-4 подводници БОЙНИ!!!-- няколко ракетни разрушители-- 4-5 ракетни фрегати--10 ракетни корвети-- 2-3 десантни кораба мин 30 000 т единият- връзка с боен сателит за целият флот--!!!!! Тогава може да сложим пагоните за Адмирал- всичко друго е вицеадмирал контраадмирал капитан Първи Ранг ит.н.-- старото изискване преди 50г беше Бойният флот да е над 100 000 т DWT-за да има Адмирал-- тогава корабите бяха малки и така))) А разни позьори с пиянски очички носят пагоните)
57
0
 
13
 
! Отговори
Позьор с пагони преди 1 месец
Адмирал на 3 катера и един бункеровчик
56
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
щом самият началник на отбраната там, възникват доста съмнения дали има само фойерверки там, освен зарята имаше и тежки тъмни взривове, от какво лиса?
55
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Началникът на отбраната ходи да гаси взрив на фойерверки???? Ние сме по-зле от Украйна
54
0
 
5
 
! Отговори
Уха преди 1 месец
Пуснете Буцефалий. Той има опит от едно време. Пускали са го в Симитли да гаси пожарите от фойерверките без гсщи.
53
0
 
12
 
! Отговори
РОСАТОМ преди 1 месец
Един Путин трябва на наще Адмирали и Генерали.Оня ги вкара половината в затвора,а останалите на фронта.
52
0
 
16
 
! Отговори
Циклон преди 1 месец
Адмирале,за нищо не ставате.Армивта ни е гола вода.
51
2
 
20
 
! Отговори
Бгг преди 1 месец
Господарите на това Натовско меkereнце защо не помагат ??? Адмирал бил на 3 гумени лодки и един катер. Смешковци.
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно. ВИКАЙТЕ РУСНЯЦИТЕ, те могат.
49
4
 
2
 
! Отговори
Огъня трябва да преди 1 месец
Се бомбандира контролирано фугасно запалителни бомби за да се взривят контролирано за кратък период от време всички фойерферки след което пожара ще се контролира сега фойерферките са пакетирани и горят опаковките след като изгорят опаковките се взривява и фойерферка и така може дълго време да продължи гасенето
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Остана ли кой и какво да се спасява? :(
47
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя поне се е опитал да свърши някаква работа,а Главчев вчера беше отишъл да се снима и да ни каже,че двама души са в Пирогов,което ние вече знаехме.А даже се подсмихваше,което е нелепо поведение в създалата се ситуация.Докато гардовете го избутваха назад,сакън да не даде фира.
46
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо главния пожарникар на републиката не е там да гаси пожара,а пак се е покрил и изпратил адмирал да го замества?Еййй,хитър Андрешко,все някой друг да му върши работата,а той само са се снима и са се подпич.ква с репортерките.
45
10
 
4
 
! Отговори
до 28 преди 1 месец
До Анонимен и какво е виновно НАТО,че народът е мързелив и крадлив,не плаща данъци и държавата не може да купи повече техника