Ядем колбаси със захар, сухожилия и хрущяли

Истинският шпек салам е с едросмляна консистенция
29 юли 2024 12:29, Инна Ангелова
144

Много е важно да можем да разпознаваме качествените колбаси и да знаем какво означава МОМ на етикета. От важно значение е да знаем основните ключови показатели, които гарантират добрия и качествен избор.

МОМ означава механично отделено месо, което е с ниско качество. С други думи - това са остатъци от сухожилия и хрущяли.

“В България МОМ е основна суровина. Най-скъпата съставка на един салам е месото. Стремежът да се вдигне печалбата, означава скъпата суровина да бъде заменена с евтини заместители. Дирeктно се слага захар. Това е масова практика в България. Малтодекстрин и нишестета, има най-различни фибри от соя, от овес, от пшеница. Има огромно разнообразие, но не и месо. Потребителят масово не знае какво има в месните изделия", коментира д-р Сергей Иванов от "Активни потребители" в предаването "България сутрин".

Иванов допълни, че има контролен орган, който трябва да следи не само безопасността, но и за качеството. По думите му не се взимат продукти, за да се идентифицират суровините в тях.

Сергей Иванов обясни, че истинските шпекови салами имат едросмляна консистенция - малки парченца месо.

“Когато имат фина консистенция - както при кренвиршите, това означава, че имат МОМ под формата на паста", обясни д-р Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Има европейски критерий до каква степен се допуска влагането на МОМ в колбасите, но според д-р Иванов той не е достатъчен, защото може да се заобиколи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То с тези Е-та, консерванти, оцветители и т.н., въобще няма значение дали е от истинско месо, от сухужилия и хрущяли, или от арматура и пирони! Така, че да не ви пука :))))))))
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ядеш и ревеш.
23
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Коза и комунист, наяждане нямат.
22
1
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
е ся глейте колбасарите къв отговор ше дадат , може и до съд да се стигне
21
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При Тодор Живков нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме на запад.
20
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печена кокошка у Била - 10 лева бройка :)))
19
23
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Ох, добре че комунизмът си отиде, и дойде демокрацията и сега живеем добре в ЕС и НАТО.
18
5
 
12
 
! Отговори
ъъъъъъъ преди 1 месец
тва не е верно ! аз вервам на рекламите че колбасите са от истинско месо и най вече че са от българско месо ,,,,,,мдааааа
17
4
 
12
 
! Отговори
Пешо-мастиката преди 1 месец
Яденето е вредно, не пиеньето!
16
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До КОНСТАНТИНОВ...Не смесвай нещата русоробе...имаше и хубави неща през соца...недей да плюеш безогледно Демокрацията...има и добро има ли лошо през всеки строй...Само че нещата през социализЪма бяха 5 хубаво...95 лошо...
15
2
 
19
 
! Отговори
ЕДИН преди 1 месец
До 1......ми те пържолите пък са накиснати във вода. От 1 кг. изтича 200 гр вода.
14
2
 
5
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
и с кокали без заби останах
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рупайте рущяли и льокайте пърцуца и са са са
12
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото и да не ми се иска да го призная...Българският Държавен Стандарт...си беше много на мястото при миналият строй...Месото миришеше нба месо...сега на всичко друго но не и на мръвка...нямаше ГМО...нямаше МОМ..или поне в минимални количества...Колкото и да беше сбъркан строя,не може да отречем това...
11
2
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До КОНСТАНТИНОВ и чат пат некви сажди отиват от мандрата директно в сливенския, що са си къпали *** във ваните с/от мляко. явно не си виждал птицекланница от соца кв тетанус е. за консервите с мишки и фасове "за износ" нема да ти обяснявам.
10
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сухожилията и хрущялите са много полезни. Хората дават луди пари за колагенови добавки. Това е хубавата част от салама. Лошата са нитратите и нитритите, без които всъщност спокойно може да се направи салам, просто няма да е толкова траен.
9
10
 
33
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОВ преди 1 месец
НАЛИ УЧИТЕ ПОДРАСТВАЩИТЕ КОЛКО Е БИЛО ЛОШО ПРЕДИ 1987. САМО ЧЕ ТОГАВА НЯМАШЕ ОДПАДЪЦИ ПО МАГАЗИНИТЕ,ВСИЧКИ ХРАНИ БЯХА ВКУСНИ И КАЧЕСТВЕНИ.СЕГА ЯЖТЕ ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКИТЕ ОДПАДЪЦИ И БЪДЕТЕ ЕВРОПЕИЦИ НЕЩАСТНИ РОБИ.
8
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като не знаете какво да ядете, ще ядете боклучаци :) Хитрите програмисти сами произвеждаме и продаваме, предимно на други хитри програмисти, КАЙМАК на обществото, само прекраси колбаси. А вие си купувайте Тандем, Маджаров и подобни *** и се радвайте колко са 'убави!
7
2
 
8
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
създателите на БДС си измислиха некво ново съкращение, демек. как точно мон-тваш салам, при положение, че основната му съставка е телешко шкембе на палети?
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 1 месец
Ами вместо салам и шпек да ядат черен хайвер тогава!

Спонсорирани публикации