Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление

Ние сме за християнска Европа, която уважава и почита историята и корените си
Обновена: 30 юли 2024 12:34 | 30 юли 2024 12:34, Елка Василева
195
Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление
Снимка: архив, БГНЕС

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема – това се казва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква във връзка с церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж.

Още по темата
„Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри. Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: «Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда» (Мат. 18: 6-7).

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще“, заявява Светият Синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А във Вашингтон е пълно предимно с o6paтни
35
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И в Москва е пълно с обратни.
34
3
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХААААААААА преди 1 месец
Този Синият - Прилича на Шиши и Осемте Джуджета.......ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА, ХА-ХА-ХА-ХАА-ХААА-ХААААААА
33
5
 
10
 
! Отговори
ert преди 1 месец
Можеше да се разнообрази програмата по откриването. Например една сватба - пророка Мохмед и 7-годишната Айше.
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 34 - Да. Жалко за всички участващи, които не са били намесени в тази откровенна гавра. Както и спортистите. Много народ положи усилия и прочие.
31
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше един "певец", на когото му се клатиха "черешките" и се виждаха доооста ясно. И това се гледаше от деца. А после олимпийцит екак ги посренали - ТОрба с подаръци - телефони, слушалки и дрехи плюс шепи с кондоми. Е то ясно е, че като е празник на разврата, ще и напомнят, да си се лашкат.
30
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като цяло откриването беше доста добро, особено това с лодките по Сена беше не само нестандартно, но и се насладихме на прекрасни гледки! Разбира се подигравката с християнството беше не само нелепа, но и ненужна, и като цяло е капката катран, която разваля кацата с меда
29
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Празник на сатанизма и содомията. Новите западни "ценности".
28
9
 
11
 
! Отговори
Чалгар преди 1 месец
Аз очаквах хитове като радка пиратка ,бяла роза на капака на москвича ,я елате пиленца при батко и много други хитове на откриването
27
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мак 27 - Днес нормалното стана крайно дясно или фашизъм. Всеки, който не иска да е смачкан от каквато болнава идеология диктуват в мометна, е много лош човек и трябва,да бъде конторлиран.
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е редно да се нареждаме до убийци, които тикаха хора в концлагери и ги моряха с глад. Колкото и пари да ни дават. Ще бъдем съдени. Нужно е да се опомним и да се смирим.
25
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много хити станаха. Псунаха примамката, а после - то не е "подигравка" или "сатанизъм", ами е по стара картина, изобразяваща гръцките богове и пиршествата им. Сега очкавам, аосциацията на гръцките езичници да се засегне ...
24
0
 
21
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Днес не можеш да се подиграваш с тези, които ни наричат гя-у.ри, с лгбнещоси и мигранти. Ще бъдеш заклеймен, че ги ненавиждаш, сееш омраза, въобще - че не си човек. Затова пък можеш открито да се гавриш с милиони изповядващи християнството, те ще се възмутят, но няма да тръгнат да реват за отнети права или да си играят с мачете. франсетата и двойни стандарти, защо не се подиграха с всички лелигии в светската им държава? лицемери.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Bиенето на тролейбуса KpaBapopo6 Е музика за моите уши
22
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как може пътя на българите да е редом с онези които колонизираха, убиваха, грабеха, предизвикаха две световни войни, които избиха над 70 милиона души, а днес разпространяват и пропагандират анти - човешки и анти -християнски идеологии. Българите трябва да вървим по собствен път. Само това ще ни спаси от заразата.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
7, на мен също през ум не ми е минавало да го гледам, но нашето негледане не означава, че няма да ни дойде до главата. Виж коментара на ОФ.
20
9
 
2
 
! Отговори
укранска преди 1 месец
църква е нашта . пази парите за зелиски . щом не е за украна парата е несвято нящото . за олимпяда 2 милиона евраци . за украна 0 - нищо . така и се е оформила под килимявките новата промисъл . папата забрани да се перкат, а те се щуротии мислят .
19
10
 
3
 
! Отговори
ЕВРАЗИЕЦ преди 1 месец
Аз вярвам само на пясъка във вазелина !
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В светото послание на Мария се казва, че поповете ще бъдат избити заради това, че са лъгали хората и поддържали дявола на земята.
17
8
 
4
 
! Отговори
Лъжа и измама! преди 1 месец
Не ме интересуват нито сатанисти,нито църквисти,нито будисти или алахисти!Съчинено по картинка от човек за да командва неуките.

Спонсорирани публикации