Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление

Ние сме за християнска Европа, която уважава и почита историята и корените си
Обновена: 30 юли 2024 12:34 | 30 юли 2024 12:34, Елка Василева
195
Църквата за откриването на Олимпиадата: Смут, съблазън и оскърбление
Снимка: архив, БГНЕС

Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема – това се казва в изявление на Светия Синод на Българската православна църква във връзка с церемонията по откриването на олимпийските игри в Париж.

Още по темата
„Безспорна истина е, че повече от две хиляди години до днес в основата на европейската цивилизация стои християнството, стоят християнските ценности и добродетели, т.е. Христовата евангелска нравственост и светоглед. Християнството е оставило своя незаличим отпечатък върху всички сфери на човешкия живот и култура, а земният живот на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос и на Неговите ученици и последователи е послужил за вдъхновение при създаването на най-великите произведения на човешкото изкуство.

Преди броени дни целият християнски свят беше смутен, съблазнен и оскърбен от представлението при откриването на XXXIII Летни олимпийски игри във Франция. Представените художествени образи – независимо от декларираните от организаторите мотиви – противоречат и са напълно несъвместими с християнската евангелска нравственост, с християнския духовен живот, но също така и със здравия човешки разум, с естественото човешко право, с вековните европейски естетически критерии, както и с класическия идеал за красиво – здрав дух в здраво тяло, заложен в идеята на Олимпийските игри. Пошлостта и идейната безвкусица са само част от проблема. Много по-важният въпрос обаче остава за предизвикателното, дискриминационно и оскърбяващо религиозните чувства на вярващите християни отношение, което ние не можем да приемем и да премълчим. Тук Христос е категоричен: «Който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина. Горко на света от съблазните, защото съблазни трябва да дойдат; обаче горко на оногова човека, чрез когото съблазън дохожда» (Мат. 18: 6-7).

Множеството критични гласове, които се чуват от няколко дни насам, свидетелстват за това, че християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят. Защото историята е доказала, че всички опити за борба срещу Христа и светата Му Църква са завършвали с неуспех и са претърпявали крушение.

Пътят на нашия народ е европейският път, но ние сме за християнска Европа; за Европа, която уважава и почита своята история и корени. Убедени сме, че без реална, жива вяра в Христа и в непреходните християнски ценности, Европа няма и не може да има бъдеще“, заявява Светият Синод.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


195
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Добро утроПодкрепям!
55
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
точно оскръбление и гавра с християнските ценности и морал.ако ние се изгаврим по същия начин с мюсулмански символ,ще подпалят Париж нали?
54
8
 
21
 
! Отговори
Добро утро преди 1 месец
Ейй,тия се сетиха бе...След дъжд-качулка! Хората по цял свят реагираха и тази реакция доведе до сваляне на гнусните кадри от уж "най-великото откриване на Олимпиада",протести имаше и какво ли не-и най-накрая-БПЦ и тя! Абе ей-вие трябва да сте първите бе! И още нещо-заедно с папата, с всякакви вселенски патриарси и евангелски съюзи трябваше да призовете спортистите, които се смятат за християни незабавно да напуснат тази пошлост! За да не си помислят друг път извратените психопати да правят това!
53
15
 
5
 
! Отговори
Х преди 1 месец
църквата е виновна за това, че още няма лек за рака... Да не се обаждат.
52
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия па църквата викат, кво общо има църквата с олимпийските игри бе вие добре ли сте? На планината Олимп Джийзъс ли живее? На Олимпиадата се празнува БОГ ДИОНИС заедно с други по традиция и ако си мислите че това на Франция било голям скандал, ви препоръчвам да се уведовимите кой е бог Дионис :DD
51
3
 
16
 
! Отговори
Пловдив преди 1 месец
Трябва да ги анатемосате много нежно се изказва БПЦ .
50
2
 
6
 
! Отговори
До 52 преди 1 месец
Ти явно от опит говориш
49
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба Гусиии също прави о.ргии у Троянския манастир :)))
48
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Обективен 48 - Важното е, да не се обявава "война" и да не се стига до агресия. Гледам, пак сме 2022-а и Андрю Тейт е на върха на социалните медии - Призовава християните да се ядосват и да "Действат", ама какво точно очкава да се случи ...
47
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пътят на българите е самостоятелна и независима държавност. Всякакви безпринципни колективизации и политически колхози ни отдалечават от този път и ни отнемат свободата.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До анонимен - РОдиетлите ти не са богове, а са хора, като теб.
45
8
 
12
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
Добре е, че взимат отношение относно този открит сатанизъм и богохулство, но е много важно да се отбележи, че пътят на нашия народ не е европейският път, а пътят с Христа, защото Европа още от 1054 г. е престанала да бъде християнска и резултатът е налице.
44
3
 
10
 
! Отговори
34 преди 1 месец
Зао минуси? Сигурен съм, че повечето спортисти там, нямаха никаква идея, в какво блато налитат.
43
5
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 месец
Християнство. Припомнете си десетте божи заповеди. Това е кодекс за нравственност и доброта. Може да не вярвате в бог, но откриването на олимпийските игри е гавра с всичко ценно което хората са постигнали. Замислете се вашето зачеване от баща и майка божественно ли е. Моят бог са татко и мама.
42
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 43 - Бъди малко по-смел. Повтори го това публично, без да се криеш зад интернета.
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
едните де ге не рати ривът колко лоши са другите такива, аз даже незнам ко е по-лошо *** до фи л или някакъв който иска да позволи непълнолетно лапе което не може да си каже заглавието да може да си направи химическа ка с тр аци я и да си сменя пола.
40
20
 
8
 
! Отговори
Абе каква църква преди 1 месец
Е българската и не да не останат по назад. Скапаняци от Държавна сигурност, до вчера агенти, сега слоги на Господ. Не забравяйте opku имаше ли църква преди 1989. Гадно племе ориенталско
39
9
 
7
 
! Отговори
Питанката преди 1 месец
А църквата и патриарха имат ли становище по Руско- украинската война където близо милион християни дадоха фира по волята на лъжеХристос ***?
38
3
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 месец
Жалък тролей
37
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В руските манастири е пълен разврат

Спонсорирани публикации