Хаосът с годишните технически прегледи продължава

Около 10% от автомобилите не успяват да преминат ГТП.
4 авг 2024 16:40, Нели Христова
92
Хаосът с годишните технически прегледи продължава
Снимка: БГНЕС

Без яснота кога ще се намери изход от хаоса с годишните технически прегледи. След промяна в правилата за извършването им, много бензинови автомобили не успяват да минат прегледа, дори да отговарят на нужните условия. В петък стана ясно, че заради проблема директорът на Агенция "Автомобилна администрация" напуска поста си.

Свързването дигитално на измервателните уреди с Автомобилната администрация започна през октомври миналата година. Целта е в момента на прегледа резултатите да отидат по електронен път в агенцията и така да се намалят броят на фиктивните прегледи.

Пунктовете разполагаха с 9 месеца за това – до 22 юли.

Статистиката показва, че за 10 дни преди да изтече този срок, 105 000 автомобили са минали преглед, 150 са пуснати временно и до 14 дни е трябвало за оправят проблеми, а едва 22 автомобила не са били допуснати, предава NOVA.

За 10 дни след промените – 95 000 автомобила са били допуснати, 153 не са били, а около 1400 е трябвало да направят промени. Тоест според статистиката около 10% от автомобилите не успяват да преминат ГТП.

От Министерството на транспорта казаха, че стойностите на емисиите последно са променяни през 2012 г.

"С електронизацията в ГТП преди 15 години, спряха фиктивните такива. След това спря ощетяването на застрахователите. Следващата стъпка беше с екостикерите, тоест автомобилите физически да присъстват в пункта. Ако се направи проверка на ПТП след година, сигурен съм, че ще са по-малко", заяви Румен Дунев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Няма пари преди 1 седмица
Няма да гласуваме на новите избори. Лишихте хиляди хора от правото да шофират. Бойкот на изборите, докато не отпаднат тези изисквания. Нямаме пари за нови коли.
80
4
 
1
 
! Отговори
ревльовци преди 1 месец
всички карате или без или с избушени катализатори и после що компютъра не я пуска колата ,нема а ривети са сложете си катализатори
79
2
 
2
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 месец
Просто смъквате едно пари от нас,това е.С помощта на държавата.
78
4
 
7
 
! Отговори
ПИТАМ преди 1 месец
И защо на дизелите не се мерят всичките вредни емисии както се мерят при бензиновите коли. Тове е НЕРАВНОПОСТАВЕНОСТ и е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО. Има ли прокуротура в тази жалка държава.
77
2
 
11
 
! Отговори
ПИТАМ преди 1 месец
Защо никъде не са публикувани публично изискванията на които трябва да отговарят колите ни , по марка и модел, така че собствениците да знаят какви норми трябва да покрива колата им. Да не се окаже че изискванията на ДАИ са по-високи от колкото е декларирал производителя на колата за съответния модел. И ако е така , означава че ДАИ е в пълно нарушение на ЕВРОПЕЙСКОТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО и тероризира българските собственици на коли.
76
3
 
5
 
! Отговори
до Програмист преди 1 месец
:) :) :) Аз, и сега ходя пеша повече от теб, шофирам хубави коли повече от теб, а ти си оставаш един дървен философ без покритие по ,,всичкология"- форумен МУХ-ЛьО!
75
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Еврофашизъм и крайна форма на ***
74
5
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
До 76 : върви си по пътя, бъдещ пешеходецо
73
5
 
4
 
! Отговори
до Програмист преди 1 месец
Ти,какъв ж-алък и износен ЦЪр-вул, не е истина! Не си мисли ,че никой не те познава! Смехурко от анимация!
72
1
 
7
 
! Отговори
До 71-Застраховател преди 1 месец
Застрахователю, ти вместо да се правиш на ,,умен", по-добре си застраховай ЗА_дника , че да не ,,цъфне"!
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
само у бугаристан дизела е по екологичен от бензина и газа,нема такава смотана държава
70
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Съвет към всички - като карате зад дизелов автомобил, затваряйте прозорците и пускайте рециркулацията на въздуха в купето. Това може да ви спаси живота.
69
10
 
6
 
! Отговори
Ляв Либерал Комунист преди 1 месец
Време е ръждясалите и димящи таралясници да се претопят и от тях да се направи бодлива тел ,която да опаше 9 пъти булгурния гулаг с 0рkи отстрани и отгоре да се минират всички граници за да не излиза никъде и да не внася скрап от Европа мъмуняците..
68
15
 
6
 
! Отговори
Застраховател преди 1 месец
98% скрап изхвърлен предвидливо от Ейропата се движи по улици и тротоари у нас. Нормално е да не минават ГТП,а в 2025г идват и нови изискеания и стандарти. Бензинджийнодилеляците и обгазените нито преглед ни застраховка ще може за под 3500лв. т.е да си ги карате само в Лунапарка в кръг.
67
2
 
9
 
! Отговори
ЗА ЛОШИ ГАЗОВИ преди 1 месец
--показатели няма да те водят тежък нарушител и колата няма да се води опасна за движението !!! Засрахователя има много здраве !!!
66
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако нямаш преглед си неизряден и гражданската не важи при инцидент! Не глобата е проблема, а застрахователите. :-)
65
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой гений е решил, че 15 годишна кола трябва да има показателите, които е имала като нова! Не знам, какъв трябва да си, за да измислиш подобна простотия! Ако има по-лоши показатели, дайте по-ниска еко категория! Не е сложно, но явно не е това целта!
64
1
 
11
 
! Отговори
Отмениха някой неща преди 1 месец
По тв-то казаха ,че нормите остават 14-дневния срок вече е 30 дневен и че няма да се санкционира НЕ ИЗДЪРЖАЛИЯ автомобил като тежък нарушител опасен за движението ! Тоест при проверка някаква глоба, но без да спират автомобила -- Гвоздейков го каза не знам дали е валидно веднага ? И европейците доволни и ние доволни !!! Така по-бива !
63
20
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Напълни ли се мобилето с кочини бензин/газ хахахаха? *** вика че бил екологичен ама сутрин докато загрее целия квартал смърди на недоизгорял бензин и масло
62
5
 
21
 
! Отговори
до 63 преди 1 месец
ръждясалите и димящите таралясници в момоента минават прегелда а екологичните на газ и бензин не