Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед

Българският автопарк е най-старият в Европа, казва експерт
6 авг 2024 11:24, Нели Христова
379
Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед
Снимка: БГНЕС

Ревизират системата за годишни технически прегледи. Междуведомствена комисия трябва да измисли начин, който да регулира проблемите с прегледите. Идеята е вредните емисии вече да не бъдат класифицирани като опасни, което ще остави колите в движение. Срокът за отстраняване на такъв тип неизправности да бъде удължен от 14 на 30 дни.

Според автоексперта Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия проблемите са трупани с десетилетия. "Българският автопарк е най-старият в Европа. 18-19 години е средната възраст на колите у нас. Българинът беше свикнал, че лесно може да премине през технически преглед независимо в какво състояние е автомобила му. Катализаторите бяха масово премахвани, за да не се запушват системно", посочи той.

По думите му гратисният срок за отстраняване на неизправности може да бъде удължен. "При кола без ГТП не важат застраховките, така ако шофьор направи катастрофа, застрахователят няма да признае щетите. Под 0,5% от автомобилите не са минали преглед. В сервиз може да се направи най-общ преглед, но някои от колите са върнати заради проблеми със спирачки и кормилна уредба. В Германия не можете да минете ГТП, ако не работят подгряващите елементи на задните стъкла", обясни Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


379
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
263
8
 
14
 
! Отговори
Замърсителя преди 1 месец
Свалят ли ми номерата от колата заради вредни емисии ще я паркирам пред нас и няма да я гася 24/7, да видим дали ще се подобри "качеството на въздуха".
262
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Споко. Всички ще минат. Единствено цените са променени - тройни и четворни. Няма дърта риба. На по силен огън и с повечко мазнина и всичко е наред. И аз остарях ама не се оплаквам. Какво значи стар парк. Има вървящ и невървящ Щом още се движи ще търкаляме до дупка.
261
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Каква е тая глупост, че застахователите нямло да признават застраховките ако няма ГТП?Ами да не ги правят тогава - една каруца кърлежи се закачили за бедния шофьор, че и нагли
260
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СЛЕД КАТО БРАТСКА ЕВРОПА НИ ПРОДАДЕ ВСИЧКИТЕ СИ *** СЕГА ИСКА ДА НИ СМЕНЯТ И ЗАКОНИТЕ,АЗ СЪМ РЕШИЛ МОЯТА КОЛА ДА ГОРИ НАСРЕД ПЪТЯ КРАИ СОФИЯ И ШОПИТЕ ДА МИ ДИШАТ МРЪСМИЯ ВЪЗДЪХ
259
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и пак ми обясняват как било на запад, гаауффони, когато един автомобил с евро 4 непокрие изискванията за евро 4, еко категорията се понижава на евро 3 или 2, респективно данъка се увеличава, а не се спира автомобила от движение
258
1
 
5
 
! Отговори
Любо преди 1 месец
Кой е тоя българин? Все още не съм го срещал, а непрекъснато пишат за него.
257
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Критериите за бензинови автомобили вече са променени и се минава без проблем. Всички да дишат и да не се притесняват, държавата няма да се лиши от данъците на над 40% от автопарка в пробитата ни държавица.
256
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вижте как изглеждат пунктовете за ГТП - като коптори. 90 % от тях са с някъква стара ръждива апаратура. Въртящите се барабани за проверка на спирачките са ръждави и приличат на зъбчати колела от стара мелница.Самите работещи според вас какви са? Инжинери ДВГ? Техници със средно специално образование за автомобили. Моля, моля, рода на собственика, мърляви, лочещи по цял ден кафета и научили 4-5 движения с ръце и цъкане с език.
255
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Стикерите тази година са по-малки. Като старите от преди години са
254
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Двойна цена, двойно удоволствие! Сега с още по-големи стикери, за да не виждаш къде отиваш. Винаги безаварийно с ГТП в България"
253
6
 
18
 
! Отговори
nikifor преди 1 месец
Няма да си купя нова кола пълни трошляци са скапани брантии.Карам си хондата от 98 ис си свиркам
252
8
 
28
 
! Отговори
Тенгри кан преди 1 месец
Какъв катализатор? Лада Нива има само ауспух;))) Тоз, Тодорв въобще не е наясно, че като го набарам и ще му натроша фенера на парчета! Минавали били лесно... Минаването на технически преглед е физически и психически тормоз над водача на МПС. Да не говоря за отделенето време, да не говорч за данъците и застраховката - апри дадени на едни мутри,защото трчбш ад абъдат дадени, понеже мутрите не са свикнали да копат с мотиката! Пълна отмяна на ГТП, данъците и застраховките и го ДДДухайте!
251
5
 
42
 
! Отговори
Поредните глупости преди 1 месец
Огромното болшинство от хората се грижат за превозните си средства.И то доста добре се грижат.Българинът обича автомобила си, независимо какъв е той, на колко хиляди километри и на колко години! И до сега почти всеки е реагирал и си е оправял ако нещо са забелязали на техническия преглед.Няма катастрофа с човешки жертви и материални щети от личен автомобил средна ръка.И няма как автомобил произведен преди 20 години да отговаря на еко-норми от 2024.Такъв ни е халът, че караме коли втора употреба.
250
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Наказанието ако сам си демонтираш катализатора е по-голямо от това което ще получи крадеца който ти го е откраднал. Така е защото в първия случай се води, че ти умишлено замърсяваш природата, а във вторя е кражба на елемент от превозно средство. И в двата случая е глоба но в първия е по-голяма.
249
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Batman, няма нужда да викаш, нали? Освен това шофирането не е задължително! Ооще по-незадължително е притежанието на автомобил. Щом не можеш да си позволиш да го поддържаш изправен... не заслужаваш да притежаваш! Не са длъжни другите да страдат за това че ти си тъъппп и беден, нали?
248
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В момента управляват ГЕРБ и Деляян Пеевски. Който не го вижда, има проблем с нормалното възприятие на действителността. И така ще бъде още 2-3 месеца гарантирано до изборите. А след изборите зависи от всички вас и нас. Как да ви се обясни по-ясно, не зная.
247
2
 
7
 
! Отговори
значи преди 1 месец
водачите на автомобили без светлини и спирачки са ми любомците сред вас - минаващи по документи и срещу 20 лв, а после - държавата що не контролира тия дето ме газят. ако не можете да поддържате автомобил - ще ходите пеш, e6aл съм ви. колата гори масло, заклепва катализатора - не минава по газове. смяна на масло, чистене на катализатора, добавка, спира да пуши и минавам - за още 220лв. дизелова кола, която не минава - не съм чувал.
246
13
 
22
 
! Отговори
Batman преди 1 месец
Германия не можете да минете ГТП, ако не работят подгряващите елементи на задните стъкла", обясни Тодоров... ГЕРМАНИЯ ЗАПЛАТАТА Е ТОЛКОВА РАЗЛИЧНА ОТ БЪЛГАРИЯ, ОТ ЗЕМЯТА ДО НЕБЕТО.. ТОДОРОВ ШЕ ЯДЕШ ПЕРДАХ ДА ЗНАЕШ АКО ТЕ ВИДИМ ПО УЛИЦИТЕ, НЕКАДЪРЕН ЛАКОМНИК
245
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 235 А защо именно сме със слъжебен кабинет? Задаваш ли си въпроса?
244
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега дори да заловят крадеца на катализатора го пускат веднага. Защото това престъпление е равностойно да ти е откраднал емблемата на колата.

Спонсорирани публикации