Стрес, несигурност... България оглави класация за най-нещастния народ в Европа

Австрийците са признати за най-щастливия народ на континента
7 авг 2024 20:00, Анисия Иванова
165

България отново оглави класация, която никой народ не би искал да води - най-нещастният народ в Европа. Според последните изследвания страната ни заема 13-о място в списъка на най-нещастните държави.

Ежедневието на българите

"В края на деня, ако той е бил ужасен и той се повтаря отново и отново за достатъчно дълъг период от време, няма нагласа на света, която да устиска на такъв натиск. До голяма степен може да се погледне така сякаш всеки носи личната отговорност за живота си и това, което му се случва, но ние живеем в среда, в контекст. Ако обществото и държавата предполагат и предоставят определени обстоятелства, ние можем да мърдаме само в тях", коментира психологът Ники Марков в студиото на предаването "България сутрин".

По негови думи за много хора усещането за щастие или нещастие се определя от баланса между положителните и отрицателните моменти в живота им. В края на деня въпросът "Дали съм щастлив?" често зависи от това колко успешни и удовлетворени се чувстват те. Ако отговорите на тези въпроси са по-скоро отрицателни, то и общото усещане за живота ще бъде такова.

Сравнение на България с други страни

В други страни, дори и по-бедни от нашата, хората изглеждат по-усмихнати и доволни. Това може да се дължи на различия в културата и възпитанието, както и на историческите обстоятелства, през които е преминал даден народ, поясни гостът.

В същото време, трудно можем да намерим по-бедна нация от нашата в направеното изследване, което също играе своята роля в усещането за щастие. Австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа.

"Нещото, което драстично различава Австрия от нашата култура и държава, е уредеността. Там хората могат да разчитат на едно предвидимо бъдеще. Знаят какво могат да очакват, знаят, че има структури, които се грижат за всичко. Когато един човек води предвидим живот, много голяма част от стреса спада и тогава човек има шанс да види хубавото", разясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според него все по-често хората в България подхождат с отрицание към всяка промяна. Това е тясно свързано със стреса и несигурността, които съпътстват ежедневието ни, смята Марков.

Политическият елит би трябвало да предоставя стабилност на своите избиратели, но често хората гласуват "за по-малкото зло". Когато обществото е неудовлетворено, политиците често се опитват да отклонят вниманието с "хляб и зрелища", вместо да се фокусират върху реалните проблеми, стана ясно още от думите на психолога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
0
 
! Отговори
Народ преди 1 месец
Нещастен съм защото ни управляват политици като Борисов, Пеевски и Радев, а Копейкин по цял ден ни ръси с морал от телевизора.
132
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото сме от малкото, които разбират какво става и не сме доволни. Що се отнася до Австрия рядко съм срещал по-ограничен и студен народ. В крайна сметка, за да можеш да се почувстваш щастлив или нещастен трябва да имаш ЧУВСТВА, които масово липсват на Запад.
131
2
 
8
 
! Отговори
ясно и кратко: преди 1 месец
бедни сме, защото ни затвориха 1-4 блокове на аец-а
130
2
 
3
 
! Отговори
Каква класация? преди 1 месец
Дори не е цитирана - т.е историята е "някой бил казал".
129
1
 
3
 
! Отговори
Интелигент преди 1 месец
Прос нещастен няма!
128
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С ЕС - толкова.
127
7
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Достатъчно е човек да прочете коментарите тук, за да разбере колко е нещастен ганьовеца :))) Единствената му утеха и повод за радост е и другите народи да са нещастни като него. Затова и толкова харесва и подкрепя диктатори и тирани, които мачкат народите си като Путаpaнкин и Ким Грух
126
1
 
0
 
! Отговори
дсаф преди 1 месец
До Анонименне сме добре ако постянно някой се оплаква от болежки
125
1
 
2
 
! Отговори
гсадхс преди 1 месец
До баба ВАНГАимперии се раждат и изчезват нормален процес ес е имал възход но идва краят му
124
2
 
2
 
! Отговори
ТЪЖЕН ФАКТ преди 1 месец
ИСТОРИЯТА НА ЦАРЕТЕ Е ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ ОТ ЕДНО ВРЕМЕ, ИЗЛОЖЕНИ В МУЗЕИТЕ, А ИСТОРИЯТА НА КОМУНИСТИТЕ Е ВЪВ ВЕСТНИЦИТЕ ОТ ЕДНО ВРЕМЕ, ИЗЛОЖЕНИ ВЪВ ВЪНШНИТЕ ТОАЛЕТНИ С ДУПКИ. :(
123
4
 
3
 
! Отговори
в-к РАБОТНО ДЕЛО преди 1 месец
БЪРШАТЕ ГЪЗАРИТЕ С МОКРИ КЪРПИ, ВЕСТНИК РАБОТНО ДЕЛО САМО ВИ РАЗМАЗВА КЛЕФУЦИTE НА ГЪЗОBETE. ТОЙ МАХА САМО ГОЛЕМИТЕ ***, НО НЕ ВИ ИЗЧИСТВА И ДЕЗИНФЕКЦИРА ТЪЙ КАКТО МОКРИТЕ КЪРПИЧКИ НА ЛОШИЯ ЗАПАД.
122
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И да знаеш, че не си бършехме задниците през соца, специално, защото имаше комунистическа партия, само за това е било, да знайш!
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До доАбе какви вестници, просто не си бършехме задниците през комунизма, нищо че произвеждахме в голям завод евтина тоалетна хартия. То бива, ама цял вол, за мезе не бива! Много ви е изтъркана и стара пропагандата , въртите едни и същи лъжи цели десетилетия!
120
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВангаЯ си пусни стари кадри от соца, за да видиш дали са начумерени хората или са свежи и весели? Това с нещастно изглеждащите физиономии е от последните три десетилетия, няма нищо общо с генетиката, а с условията на живот и стандарта на живот!
119
1
 
5
 
! Отговори
до преди 1 месец
"При комунизма нямахме тоалетна хартия" - ама имаше вестници, ко ривйеш?
118
0
 
4
 
! Отговори
нека преди 1 месец
Аз нямам нищо против царска Русия. Имам против комунистите.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До баба ВАНГАНищо бе, не се кахъри, ще се възстанови царска Русия, тя е по-голяма и от СССР!
116
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е сложно. Дайте по сто хиляди евро на глава от населението и ще се зарадват бързо!
115
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При комунизма нямахме тоалетна хартия и банани и не можехме да бегаме не запад.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Медиите изпаднаха в стрес по телевизиите, че никой не им вярва и хората престанаха да ги гледат!