Стрес, несигурност... България оглави класация за най-нещастния народ в Европа

Австрийците са признати за най-щастливия народ на континента
7 авг 2024 20:00, Анисия Иванова
165

България отново оглави класация, която никой народ не би искал да води - най-нещастният народ в Европа. Според последните изследвания страната ни заема 13-о място в списъка на най-нещастните държави.

Ежедневието на българите

"В края на деня, ако той е бил ужасен и той се повтаря отново и отново за достатъчно дълъг период от време, няма нагласа на света, която да устиска на такъв натиск. До голяма степен може да се погледне така сякаш всеки носи личната отговорност за живота си и това, което му се случва, но ние живеем в среда, в контекст. Ако обществото и държавата предполагат и предоставят определени обстоятелства, ние можем да мърдаме само в тях", коментира психологът Ники Марков в студиото на предаването "България сутрин".

По негови думи за много хора усещането за щастие или нещастие се определя от баланса между положителните и отрицателните моменти в живота им. В края на деня въпросът "Дали съм щастлив?" често зависи от това колко успешни и удовлетворени се чувстват те. Ако отговорите на тези въпроси са по-скоро отрицателни, то и общото усещане за живота ще бъде такова.

Сравнение на България с други страни

В други страни, дори и по-бедни от нашата, хората изглеждат по-усмихнати и доволни. Това може да се дължи на различия в културата и възпитанието, както и на историческите обстоятелства, през които е преминал даден народ, поясни гостът.

В същото време, трудно можем да намерим по-бедна нация от нашата в направеното изследване, което също играе своята роля в усещането за щастие. Австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа.

"Нещото, което драстично различава Австрия от нашата култура и държава, е уредеността. Там хората могат да разчитат на едно предвидимо бъдеще. Знаят какво могат да очакват, знаят, че има структури, които се грижат за всичко. Когато един човек води предвидим живот, много голяма част от стреса спада и тогава човек има шанс да види хубавото", разясни Марков пред Bulgaria ON AIR.

Според него все по-често хората в България подхождат с отрицание към всяка промяна. Това е тясно свързано със стреса и несигурността, които съпътстват ежедневието ни, смята Марков.

Политическият елит би трябвало да предоставя стабилност на своите избиратели, но често хората гласуват "за по-малкото зло". Когато обществото е неудовлетворено, политиците често се опитват да отклонят вниманието с "хляб и зрелища", вместо да се фокусират върху реалните проблеми, стана ясно още от думите на психолога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не можеш дори на 50 метра от теб да отидеш, без некакви се ля ци да цвъкат безцелно с трошките си, взе да ми писва този мало умен манталитет :))
32
1
 
8
 
! Отговори
Зависи също и от преди 1 месец
и от умствения багаж, което е предизвикателство за днешна България, гледайки антропологичния облик на съвременния българин - стригана глава с еднопръстно чело с поглед на загубил ума си шебек или с врат на шonap за новогодишна сбирка! А защо австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа ще разберете като узнаете, че пенсията им е между 85% и 96% от заплатата! В Германия са около 45% вече с тенденцията да спада! За Швейцария се заинтересувайте сами! Истината боли и не се понася!
31
0
 
8
 
! Отговори
Зависи също и от преди 1 месец
и от умствения багаж, което е предизвикателство за днешна България, гледайки антропологичния облик на съвременния българин - стригана глава с еднопръстно чело с поглед на загубил ума си шебек или с врат на *** за новогодишна сбирка! А защо австрийците са признати за най-щастливия народ в Европа ще разберете като узнаете, че пенсията им е между 85% и 96% от заплатата! В Германия са около 45% вече с тенденцията да спада! За Швейцария се заинтересувайте сами! Истината боли и не се понася!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
панталони
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А този психолог с късите ***. Сигурно преди малко е излязъл от фитнеса. Егати анализа, все едно не го прави професионалист, а комшията Иван на третото узо и салатката. Тоя със сигурност е щастлив, пасва на БГ действителността.
28
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И което е по-интересно - ще става все по-зле.
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много сме щастливи! Ядем ирландско говеждо замразено от времето на Чърчил. Всеки ден се молим за здравето на Байдън. Всяка вечер гледаме "Черешката на тиквата" с участието на тиквата
26
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 25 Не всички са такива, обаче мнозинството требва непременно да си купи некаква бричка, ще кажеш че без нея е свършен, но това е селския манталитет мен :))
25
5
 
6
 
! Отговори
СПОМЕНИ преди 1 месец
Помня едно време, мой първи братовчеди остана сирак много рано. Беше на 4 годинки. Чичо (баща им) беше партиен секретар, но го бяха отровили. Майка им се притесни след това, разви рак и почина няколко години след него. Та Георги остана без родители, а пък баба му, кака Пепа леле каква лоша и нервна женица беше, много го кълнеше, викаше му - Къ та дадоха такава сирипушчина! Пуст сирак му викаше. Ама го отгледаха от наша страна, стана голям, завърши медицина и сега е лекар невролог. На близо 70 е.
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 16. Те сега са нещастни ако не им се изпълни слуайно възникналият каприз мигновено.
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Гледам селата и плача някога нашите баби и дядовците са ни гледали там през ваканцията сега може да ги видите на некролозите по вратите на изоставените къщи няма ги рояци те деца които играеха на село сега е пусто и разруха
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С автомобилите спират където им падне, особено по автобусните спирки защото не искат да извървят 100 метра пеша. Едва ли не искат да влязат с автомобила в магазина. Нека са нещастни. Щастие може да има само тогава когато хората се съобразяват един с друг.
21
1
 
19
 
! Отговори
Позитивно преди 1 месец
Все оак по нещо сме на чекна позиция...Благодарим на 240 народни представители, за 30+ години ни изведоха на 1-во място!
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Токмаков 18. Сигурно там. Тях ги отглеждат и обгрижват.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И най щастливите политици .....
18
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е нагласено изследване от нашите социолози
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не кажете за изоставените села пълни с колумбийци с рушащи се къщи с некролози по вратите цели области бял човек не може да видиш все едно си в Индия все едно чума е минала през тях или кърджалии не знам кое е по страшното за 35 години върнах те тоя народ в средновековието
16
8
 
2
 
! Отговори
Токмаков преди 1 месец
ПОДОБНО ПРОУЧВАНЕ СТЕ ГО ПРАВИЛИ В СТОЛИПИНОВО - НАЛИ.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 15. По всички тротоари нацвъкани автомобил до автомобила, а гаражите и дворовете празни. Не мога да ги мисля съгражданите си колко са нещастни. Тяхна си работа. Щом всеки за него си е най-важен да си решава проблемът с нещастието напълно самостоятелно. Не ме е грижа.
14
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вие виде ли ли сте какво е стрес!? Помня баба като разправяше едно време, на 38 години остнала вдовица с 5 деца, вика па нема помощи, с децата ходят в гората да берат дърва за зимата, по нивите, на жътва.Мизерия, бедност. Вие знаете изобщо какво е стрес?!

Спонсорирани публикации