Златните ни олимпийци с по 250 00 лв. премия, другаде дават крави и къщи

България е една от най-щедрите към спортистите си
10 авг 2024 09:00, Петър Бойчев
141
Златните ни олимпийци с по 250 00 лв. премия, другаде дават крави и къщи
Снимка БГНЕС

България е една от държавите, които ще дадат най-големи парични премии за спечелени медали от Олимпийски игри.

Страната ни е в топ 10 на държавите в това отношение, съобщи gong.bg.

Шампионите в борбата Семен Новиков и Магомед Рамазанов, както и щангистът Карлос Насар, ще вземат по 250 000 лева за златните си отличия.

Ако Рамазанов беше загубил, той щеше да получи 200 000 лева -  колкото ще получи сега Боряна Калейн.

За бронзовите си медали Хавиер Ибаниес, Божидар Андреев и Кимиа Ализаде ще вземат по 150 000 лева.

Отделните правителства и частни спонсори често възнаграждават олимпийски спортисти с пари, имущество и по-необичайни награди като добитък. Ето и няколко примера какви награди получават спортистите по света, пише 24 часа.

Индонезийските шампионки по бадминтон Грасия Поли и Априяни Рахаю, които спечелиха златни медали на Олимпийските игри в Токио 2021, получиха по пет крави и нов дом. Освен това правителството ги награди с приблизително $ 350 000.

Хонконгският спортен институт изплаща парични награди на своите спортисти въз основа на класирането им в състезания. В края на Олимпийските игри през 2024 г. , които се провеждат в момента в Париж, индивидуалните златни медалисти ще получат 768 000 долара.

Министърът на младежта и спорта Хана Йео каза през февруари 2024 г., че спортистите на страната, които достигнат олимпийския подиум, ще бъдат възнаградени с автомобил, произведен в чужбина.

Ако спортист от Казахстан вземе награда в своя спорт, Министерството на културата и спорта му предоставя апартамент. Размерът на жилищното пространство зависи от това колко добре се е представил спортистът в своята дисциплина. Златните получават тристайни апартаменти, сребърните - двустайни, а бронзовите - едностайни.

Испания дава на спортистите 102 000 долара за злато, но спортистите в отборните спортове получават по-малка сума, тъй като фондът се разделя между всички членове на отбора. Членовете на отбори от двама печелят приблизително $82 000 за златен медал, докато тези от трима или повече печелят приблизително $54 000.

Италия дава на нейните спортисти грабнали златен медел бонуси от $196 000. Страната също така предоставя бонуси за сребърни и бронзови медали съответно от $98 000 и $65 000.

Кои държави плащат на олимпийците си най-много?

Израел - 275 000 долара

Сърбия - $218 000

Литва - $182 000

Молдова - $171 000

Латвия - $155 000

Унгария - $154 000

Страни като САЩ (37 500 долара за злато), Испания (50 000 евро за злато), Франция (80 000 евро за злато) дават далеч по-малка държавна премия от нашата страна за олимпийски шампион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: олимпиадакравипремии
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
МОК да им плаща има спонсори за милиарди - бедния Г.аню нема пари за салам народен да рине по 250 бона на Насар и Мохамед :)))
22
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Карлос Насар освен тия 250 000 лева ще вземе и 50 долара за златния си медал и още 100 000 долара за световния си рекорд от МОК. Половин милион лева си ги гепа момчето за един следобед. Браво, Карлос! Продължавай все така! Заслужаваш го. Продължавай да чупиш собствените си световни рекорди. Оня световен рекорд от 182 килограма в изхвърлянето на Йейсон Лопес е перце за теб. Още вчера можеше да го подобриш, но се пазеше и вдигна само 180 кг.
21
8
 
9
 
! Отговори
3000 лв пенсии преди 1 месец
Не съм против наградите, не съм против държавата да ги издържа. Но трябва да бъдат спрени пожизнените плащания от 3000 лв за младежи, които нямат пенсионна възраст, и са се осигурявали малко. Имат награден фонд ДЪРЖАВАТА ГИ Е ИЗДЪРЖАЛА, участието в турнири, първенства го плаща държавата, и върха-пожизнени награди, когато спрат да се състезават. Гимнастичка на 18 г да получава пожизнена пенсия-го няма никъде. След като спре да се състезава може да работи друго-има шивашки цехове, срамно ли е?
20
2
 
5
 
! Отговори
Айляк преди 1 месец
Ще дава паре България, щот' нямаме спортисти на най-високо ниво - само Карлос, Боряна и Божо, досега. И не само пари, а и чисто политически ще си затваряме очите, само и само България да има повече медали от ОИ. Магомед например, е с руско поданство, щото Дагестан е руски дистрикт т.е район в Русия. Това, ако беше обикновен руснак, никога нямаше да припари в България, особено в последните 3-4 години. Но Могомед получава от раз БГ гражданство, взима 250 бона, урежда си пенсията и го боли фара...
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сумата е висока защото медалите са малко. САЩ ще имат над 250 медалиста, сметнете на техния награден фонд колко се получава!
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другият път да не се питате, защо бюджетът за спорт не стигал. Пари на вятъра, докато малкото трудещи се трябва да изхранват всички.
17
0
 
9
 
! Отговори
Зироу преди 1 месец
А някои държави въобще не дават нищо! За Швеция, Норвегия и Нова Зеландия да си шампион е нормално и те награди за медали не дават.
16
4
 
5
 
! Отговори
Пенсии за младежи преди 1 месец
Оставете наградния фонд-който е огромен-в САЩ е под 40 000 долара. След като прекратят спорта почват да получават пожизнени пенсии по 3000лв, без да са навършили пенсионна възраст. Гимнастичка от 18 години ли ще се пенсионира, тоест няма да работи за тези пари? По света такива плащания няма, не се плаща друго , освен наградния фонд. В САЩ бивши олимпиции работят друго после, вклч и като продавачи в магазин, без работа пари не се дават никъде. И ПЕНСИИТЕ ИМ СЕ НАСЛЕДЯВАТ?!?
15
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На предната олимпиада където гимнастичките ни спечелиха злато, което бешв спорно защото изпълнението на рускините беше по-добро, но по политически причини вероятно ги поставиха на второ място. Всичките си прибраха наградите и се отказаха от спорта. Пенсийката тръгна, изявяват се като съдийки и си пробират заплатите. Не е честно-резултати с държавни пари за подготовка и награди все едно си отишъл пеша до Марс. Или награда 250к или пожизнена пенсия. Не и двете
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Този награден фонд е абсуден. Нали спортистите са издържани досега -колко е помесечната сума за издръжка на спортист, ползвали са държавни бази-безплатно, участие в състезания-на разноски на държавата, пътуване и хотел до Париж-пак държавата плаща. Тоест държавата си е платила предостатъчно. А върха е-който е без медал НЕ ВРЪЩА държавната субсидия, дори и не връщат разходите за пътуване и хотел до Париж.
13
5
 
6
 
! Отговори
Бачкатора преди 1 месец
Баааа го, аз 250 лева премия не вземам, тия по 250000!
12
10
 
5
 
! Отговори
Без медал с пари преди 1 месец
Тези, които нямат медал да върнат цялата дърржавна субсидия, вклч и разходите за екскурзията до Париж-самолет, хотел, и тн. Всеки немедалист и треньорът му дължат на държавата да върне към 200 000 лв и повече, за издръжката му. Значи-при медал-огромна награда, повече и от САЩ-там наградата е 60 000 ЛЕВА, и толкова, а ако нямаш медал-не връщат нищо. Тарикатско-никаква лична отговорност-клч и за връщане на държавната субсидия при провал.
11
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво им дават по толкова? Тук са им осигурени бази, треньори от нашия джоб, докато навсякъде освен в соц лагера спортистите се подготвят индивидуално за собствена сметка. Да не говорим колко са българи българските медалисти. Но данъците са от българи. Взел медал, хубаво, след години ще пишат как пренася дрога, рекетира и подобни.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
получават и пожизнени пенсии, ако са се отказали от състезателна дейност, Божидар Андреев вече каза, че се отказва от спорта
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фф
8
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пенсията се получава при приключване на кариерата, доколкото разбрай. Аз нямам против да получават, но на онзи Гълабин трябва да му я спрат, защото опетни жестоко името на дръжавата ни.
7
18
 
13
 
! Отговори
Леля чичо преди 1 месец
българи не останаха тука, за 35г много бързо ни претопиха, с такива жени като нашите които си дават гена на който им падне така ще е , за този ген са се водили войни, умирали са милиони наши предци за да може да сме славяни и да сме такива каквито сме , а нашите женички на драго сърце дават в..а..г.и .н..и.т..е. си на който им падне все едно са ги намерили на улицата, това не да българи и тази педериада като цяло е един фарс
6
6
 
15
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Браво за медалите на нашите спортисти. Заслужават си наградите. Само до ден днешен нв разбирам защо отделно получават висока пенсия-олимпийска пенсия и то от мн ранна възраст. В крайна сметка е дадена награда и то не малка. От къде на къде и пенсия на млад човек, който е в началото на кариерата си?
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да или къща на село с голям двор биха могли да си купят.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В провинцията и те биха могли да си купят апартамент, в не много големите градове.

Спонсорирани публикации