ДАНС и прокуратурата да проверят полицейските протести

Те са на ръба на закона, смята доц. Милен Иванов
20 авг 2024 20:45, Стела Стоянова
59
ДАНС и прокуратурата да проверят полицейските протести
Снимка БГНЕС

Протестите, които служители на МВР от цялата страна спретнаха вчера в подкрепа на това Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър, трябва да бъдат проверени от ДАНС и прокуратурата. Трябва да се изясни дали протестът е спонтанен или зад него има други причини, обясни доц. Милен Иванов, експерт по сигурност и бивш зам.-ректор на академията на МВР, пред Нова тв. До момента няма информация ДАНС или прокуратурата да са се заели с тази "спонтанност" в МВР.

Полицаите излязоха да демонстрират подкрепата си, след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за служебно правителство с премиер Горица Кожарева именно заради присъствието на Стоянов в него, а тя обяви настоящият министър за единствения възможен МВР шеф.

"На ръба на закона са протести като този в подкрепа на Калин Стоянов, защото полицаите нямат право да изказват мнение по отношение на политическото ръководство на МВР, особено организирано", обясни доц. Иванов.

Според него тежък дефект на Закона за МВР е това, че министърът назначава и уволнява полицаите и другите работещи в министерството. "Полицейските служители нямат право на протест извън синдикалния. Законът за МВР ясно регламентира деполитизацията и департизацията на органите на реда", посочи той. И припомни, че всеки гражданин, който става служител на МВР, подписва декларация в този смисъл.

Иванов определи протестите в МВР, като "опасен прецедент в държавата и в системата на МВР". По думите му, ако ДАНС и прокуратурата вече не са образували проверка, това "ще е опасно за държавата". "ДАНС и прокуратурата могат да кажат дали има нарушение на закона при тези протести. При всички обстоятелства трябва да са образувани проверки, това е тяхно задължение в случая", обясни той.

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Страната
Ще имаме ли втора пенсия? Инфлацията топи парите ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Разбираемо е.Калинката им купи нови коли да си джиткат.Харесват си го.След изборите да си го връщат щом така им харесва.Просто всички имат съмнения,че ще има с "Абракадабра" фокуси на изборите.
22
2
 
11
 
! Отговори
ПАРТИИ КЕШ преди 4 седмици
ТОВА СА ИСТИНСКИ БАНДИТИ - ЗА 4 ГОДИНИ, СЛЕД 2020, УСПЯХА ДА ОГРАБЯТ 50 % ОТ ВСЕКИ ЕДИН БЪЛГАРИН
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какво правителство бе, аланколу опг банда престъпници 12 години ни тероризираше?
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Докато не изчезне завинаги герб и дпс пеевски ще е по-лошо и от турско.
19
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
А ПРЕЗИДЕНТЪТ ИМАШЕ ЛИ ПРАВО ДА ВДИГА ЮМРУК И ДА АТАКУВА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРЕЗ 2020?... НЕГО НЯКОЙ ПРОВЕРЯВА ЛИ ГО, ИЛИ ТОЙ Е КАТО ПУТИН ВТОРИ И ВСИЧКО МУ Е ПОЗВОЛЕНО?
18
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Какви са тия полицаи дето защитават мафията? Те са слуги на народа, а не пионки на мафията. Алоооооо...
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Христо Петров служител на МеВеРето, който е заработвал малко на частно в счупи челюстта на момче с метален бокс, друг ИНСТРУКТОР по оръжия, чиято жена и тя била следовател Т. Е. в системата си вкараха децата в PПУто и малкия гръмна баща си.... Еми кво да кажа-калинчо да се маха и това мвре да изчезне - ЗАКРИВАЙ!!!!
16
0
 
11
 
! Отговори
Някой е луд преди 4 седмици
Ама не съм аз! Пеевски каза кой стои зад опита за преврат! Иначе защо с яката ми мазна гръд обещава на мутрата водещо място в изборна листа?Абе, учения, кой ходи на протест с униформа с отличителни белези и ОРЪЖИЕ? И чий го търси този улук при сганта?
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да ги уволняват незабавно.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Спонтанна простотия!
13
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДАНС провериха ли Асен с какъв пеньоар се разкарва докато прави сутрешно кафе на Спецов? Всичко Мара втасала, с ДАНС се заиграла. Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха
12
2
 
23
 
! Отговори
Хора преди 4 седмици
При тези "полицейски протести"се видя че полицията не работи за България и народа и че са опасни за държавата и са нужни бързи чистки.
11
1
 
19
 
! Отговори
Живко Ролекса преди 4 седмици
Как ще стане тая работа, доцентче, след като и ДАНС и прокуратурата и МВР са на Шиши?!
10
2
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 4 седмици
МВР се е превърнало в ОПГ финансирана от народни пари,там е безконтролен бардак.
9
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДАНС провериха ли Лена колко подписа е фалшифицирала? А протестите на Радев, Черепа и Цветан Василев провериха ли ги? ДАНС да кажат Киро и Асен маши на Радев ли са? А кой назначи Калин Стоянов не ни е нужно да казва ДАНС. Всички знаем, че Бойко Рашков назначи Калин за шеф на ГДБОП 2021г. Кирил Петков на задната седалка интервюира Калин пред Петров (екс шефа на ДАНС) 2023г.и го назначи за министър на ВР. А Радев го назначи за министър на ВР в служебното 2024г. Кое не е ясно? ДАНС, та ДАНС!!!!
8
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бaцe uм вдигна 10пъти заплатката, на 45г се пенЦионират с 20заплатки Първа категория труд и сега е нормално Tъпите Kопелета да защитават министъра на BuнетУ!!!! Те нямат право да протестират по закон!!! Когато ние протестирахме тия коппелдаци биха децата зад колоните на Дондуков, а сега е редно да ходим да ги пребббием... Калинчо да го ДYXXA!!!!!
7
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Адски противна личност е този министър на вътрешните работи! Пред камерите винаги гледа гузно сякаш туко що се е Н-А-С-Р-А-Л, винаги е потен, мазен и противен и с тези торбички под очите имам чувството, че прекарва нощите пред телевизора сакън да не изпусне някоя новина по негов адрес...
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДАНС да проверят и протестите за ЛБТбДГЙУХ срещу закона за ДГ и училищата, за да видим кой плаща протестите и кой доносничи в ЕС за закона! ДАНС да кажат кой упражни натиск срещу Горица! ДАНС да видят с кои хора Радев похарчи 250000 лева за 5 дена в Гърция!
5
8
 
2
 
! Отговори
Емо преди 4 седмици
Тоз бил ДОЦЕНТ.... А бе доцентче ти да не мислиш,че ми говориш за милиционерчетата през 1976г .... Другарю умната.
4
4
 
7
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 4 седмици
Радев кравата мъжка ли е?