Не е ясно дали черната кутия на разбилия се военен самолет може да бъде разчетена у нас

Майор Петко Димитров е пилотирал самолета във фаталния ден
17 сеп 2024 19:13, Нели Христова
69
Не е ясно дали черната кутия на разбилия се военен самолет може да бъде разчетена у нас

Майор Петко Димитров е пилотирал самолета в момента на катастрофата показват събраните данни досега.

Това съобщиха от военната прокуратура в Пловдив. Все още не е разчетена черната кутия на самолета и няма яснота дали това ще може да бъде направено в България, предаде БНТ.

Черната кутия на разбилия се учебно-боен самолет е изпратена в поделението в Долна Митрополия и експертите се надяват да бъде разчетена у нас.

"Ако стане в България ще е добре, защото ще е скоро и да не е днеска, ще е скоро, ако трябва да се праща в Чехия вече там нещата ще се забавят", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

На този етап разследването сочи, че в момента на катастрофата самолетът е управляван от майор Петко Димитров.

"Пилотирал е по-възрастният, само че това пак ви го казвам е, което е установило до момента, винаги може да се окаже, че е нещо различно", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Вече са разпитани близо 20 военни от състава на авиобаза Граф Игнатиево и към момента там продължава събирането на свидетелски показания.

"И хората които отговарят за поддръжката, и командния състав на полета. Съответно ще бъдат разпитани и хората, които отговарят за поддръжката в Долна Митрополия, където е била базата на самолета. Изисквани са документите, паспорта на самолета от Долна Митрополия вече е тука, което е нужно за експертизата, която ще бъде назначена", каза майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Работи се и по трите възможни версии за настъпилата катастрофа.

"В крайна сметка нашата цел е да открием истината - някой иска да е пилотска грешка, друг иска да е проблем в техниката, трети да е тези, които са ръководили полета, те да са сгрешили, наша грижа е да установим всичко", каза още майор Христо Анчев, Военно-окръжна прокуратура - Пловдив.

Готова е вече съдебно-медицинската експертиза за причините за смъртта на двамата пилоти. След удара те са получили несъвместими с живота травми. Телата на загиналите вече са предадени на семействата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от Общество
Инфраструктурата на границите ни е от 80-те години на миналия век
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
post-truth преди 1 ден
пак са изпълзяли избирателите на банкянския месия, сравняват с компютри, компоти и т.н. - npocmu 'opa, силови техници - дай им опростяване и оппростачаване. ако кутията е разбИта при падането - електрическата и схема се намира при производителя. такъв беше и случая с тази на МиГ-29 през 2021ва - оказа се, че украинския "производител" закупил руски модули и не сглобил кутията правилно, та се разпаднала. това не ви е москвича на дядо ви, дето се ремонтира с чук, отвертка и 2 гаечни ключа.
65
1
 
0
 
! Отговори
Хмм преди 1 ден
Това е все едно да си ИТ, да си купиш компютър и да не знаеш как да си направиш риковъри на компа.... е тва не е сериозно просто. Тука не говорим за флашка или за телефон. Тука трябва да има истинска добра подготовка, хора обучени не само да четат черни кутии, а направо да знаят и най-малкия компонент вътре. Отново несериозна работа
64
0
 
0
 
! Отговори
Има коментар преди 1 ден
В мрежата от пенсионирания военен летец полк. Румен Стоянов. Този коментар хвърля доста светлина върху случилото се и на практика дава истината за инцидента и за състоянието на военно въздушните ни сили. Това което той е написал няма да излезе в официалните медии.
63
0
 
2
 
! Отговори
преди 1 ден
а като не знаете дали може да се разчита в БГ що го пускахте да фърчи бре? Пускайте го да фърчи в Чехия щом там могат да разчитат черни кутии. Прав беше Чеха, държава турски нужник
62
0
 
3
 
! Отговори
Закривай! преди 1 ден
Нещото, което вече се е самозакрило. Записите в тая черна кутия на касетка ли са или грамофонна плоча?!
61
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 1 ден
Като не са наясно,направо да я пращат в Чехия.Вместо да я разчетат,ще я унищожат.
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Ясно е че не може да я разчетете.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не можете да четете... Не можеете ремонт да направите, това нямате, онова нямате само ЕКСПЕРТИЗИ имиате.Като чуя вече ЕКСПЕРТ и ми е ясно, че това е некадърник с връзки.Един ден на народа ще му писне.... и тогава Украйна ще ви се види като ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ.Само Л Ъжци, К радци и П едали ръководят и взимат решения.
58
1
 
8
 
! Отговори
акуд преди 1 ден
ще се манипулира, явно в чехия са им отказали манипулация :)
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Съдебно-медицинската експертиза е установила несъвместими с живота травми ??? Ако някой е получил пари да ви го каже това, имам един мост да продавам...
56
1
 
1
 
! Отговори
isabella ethan преди 1 ден
DR APATA Е НАЙ-ДОБРИЯТ, КОЕТО МОЖЕТЕ ДА НАМЕРИТЕ НАВСЯКЪДЕ. По-рано тази година имах ужасна битка със съпруга ми и той нямаше друг избор, освен да напусне къщата и си помислих, че просто гневът го е накарал да си тръгне. След няколко дни не можах да се свържа с него или да разбера къде е. Чаках и чаках, но той така и не се върна или ми се обади. Бях изпълнен с болка и угризения за случилото се. Опитах всичко възможно да го върна, но без резултат, докато не се свързах с Д-Р АПАТА, който ми се притече на помощ. Той свърши перфектна работа да ни събере отново и съпругът ми се обади и се прибра то
55
2
 
8
 
! Отговори
Военен без пагон преди 1 ден
Факаните *** военни почват с редовните си номера : ANGRY: 🤬 Накрая каквото и да правят пак няма да се разбере причината за истинската смърт на тези хорица.Гаднинплеме са тия военните :angry:
54
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Не накрая ще се окаже. Ами отдавна се знае, че българите са най- некадърния народ и държава. Не се надявайте на друго и не се заблуждавайте. ДС ще ви оправи за 800 дни.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
У вас нищо не може да бъде разчетено. Деградирали ДС и..д..о..т..и..
52
0
 
7
 
! Отговори
9999 преди 1 ден
Нищо няма да се разбере,това е ясно.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен0011 преди 1 ден
Накрая ще се окаже че българите сме най-некадърния народ! Нищо не можем да направим като хората, а имаме претенции до небето! Лежим само на стари ларви. Едно елементарно разследване на черни кутии не можем да направим, какво остава за недай си боже за по-сериозни катастрофа с пътнически лайнер. Как очакваме да поддържаме Ф16? Ще изпопадат като пилци на втората седмица. Добре че не поръчахме Ф35, че такива висока технология, само Радев ще може да пилотира.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Е нали е в добро състояние? Така казаха преди да измислите нещата и сега подготвяте офцете че изведнъж нищо не се чете. Цирка в тази държава е по як от Сомалия.
49
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всичко ще се покрие и замете под килима както и преди.
48
0
 
17
 
! Отговори
Смех... преди 1 ден
НЕ ПРАЩАЙТЕ КУТИЯТА У ЧЕХИЯ, ЧЕ ЩЕ ЛЪСНЕ ЦЕЛАТА ИСТИНА
47
0
 
15
 
! Отговори
Руси преди 1 ден
В България всичко се замита ,винаги !

Спонсорирани публикации