Радев се среща с кандидатите за служебен премиер

Часът все още не е обявен
21 авг 2024 08:37, Стела Стоянова
58
Радев се среща с кандидатите за служебен премиер
Снимка БГНЕС

Държавният глава Румен Радев ще има срещи и разговори днес с определените от Конституцията лица, които могат да бъдат назначени за служебен министър-председател.

Това съобщиха от прессекретариата на президента. Часът все още не е обявен, а разговорите ще са при закрити врати.

Съгласно чл. 99 от Конституцията, след като не е постигнато съгласие за правителство, президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок. След промените в Конституцията, за служебен министър-председател държавният глава може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

В понеделник Румен Радев заяви, че няма да подпише указа за служебното правителство, предложено от Горица Грънчарова–Кожарева. Причината е отказът на кандидата за служебен премиер да смени служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Държавният глава поиска от Народното събрание да попълни списъка, от който може да избере служебен премиер. „Искам най-отговорно да призова Народното събрание да изпълни своите задължения по попълването на „домовата книга“, за да мога аз от своя страна пълноценно да изпълня моите задължения“, каза президентът Радев, пише БТА.

От десетте потенциални кандидати за министър-председател, две са вакантни, две – с изтекъл мандат, и при четиримата представители на Българската народна банка има усложнения, свързани и с европейското законодателство, посочи президентът. Затова и т. нар. "домова книга" на Радев е твърде кратка.

Въпреки тези дефицити и усложнения ще продължа да работя с тези потенциални кандидати, които до момента отказват, за да можем да ограничим задълбочаването на политическата криза, каза още държавният глава.

Различни бяха реакциите на политическите формации относно призива за попълване на списъка с имена, от който може да бъде избран служебен премиер.

ГЕРБ няма да участва в избор на омбудсман и на заместник-председател на Сметната палата, които после мнозинството да направи премиер, заяви вчера председателят на партията Бойко Борисов. "Премиерите се излъчват на избори. Отпред застава лидерът на победителите и носи политическата отговорност. Такива сме били ние“, добави Борисов.

Нашата теза е ясна - да следваме закона, като Народното събрание има правомощия да избере хората от „домовата книга“, каза Кирил Петков от парламентарната група на „Продължаваме промяната - Демократична България“ (ПП-ДБ), който коментира възможността да се попълнят длъжностите, от които президентът може да избере служебен премиер.

Решението е да се помисли за евентуално обновяване на структурите на властта, но в никакъв случай не трябва в тях да има хора на ПП-ДБ, защото не е ясно дали не са на Пеевски, каза лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Конституцията на България беше прегазена, заяви председателят на парламентарната група на ДПС и председател на ДПС Делян Пеевски. Тази ситуация трябваше да бъде решена вчера по начина - президентът да не наруши Конституцията, той безвъзвратно я наруши, коментира Пеевски.

Не може да се подхожда по такъв начин. Нека да изчакаме президентът в следващите няколко дни да вземе своето решение, каза председателят на парламентарната група на "БСП за България" Борислав Гуцанов на въпрос дали ще подкрепят попълването на така наречената "домова книга", за да може да се избере служебен министър-председател.

Причините за създалата се политическа ситуация са промените в Конституцията, отнасящи се до назначаването на служебните кабинети, бързо трябва да бъдат отворени процедурите за попълването на т.нар. домова книга, от която президентът да избере евентуален служебен премиер, посочи председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

"С оглед на това, че доста хора отказаха и виждаме, че списъкът е доста ограничен, надяваме се това да се споделя от всички, Народното събрание би следвало да попълни "домовата книга" с всички позиции, така че да има избор", каза председателят на ДПС - Доган Джевдет Чакъров.

Такава политическа ситуация има за първи път у нас.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от Общество
Над половин милион гледания събраха видеа на млади студенти от НАТФИЗ в ТикТок
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
4
 
8
 
! Отговори
Изчезни преди 3 седмици
Льотчикът ни натресе канадската мас.тия да ни краде, защото Седесе- крадците не успяха в бързината си да окрадат всичко.
21
3
 
13
 
! Отговори
Христо Иванов преди 3 седмици
Благодаря на всичкя, които гласуваха за нас - ПП-ДБ и ни вкараха в парламента, за да се изссерееееемммм върхь Конституцията и върху българите! Искаме пак да ни изберете, за да затворим държавата - за евроатлантизма и борбата срещу Путин трябва само територията за чужди войски.
20
2
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
и я натоварват с нещо, което нито е по силите и, нито по ума, нито по счетоводителския и липсващ дух! Тя инстинктивно се страхува от народната милиция и търси закрила там, в същото време вади от 10 дерета вода, за да се ,,аргументира", че подчинените Му не казали нищо лошо! Смях! Питай и някой друг, другарко! МВР не е секта съществуваща заради себе си и удоволствието на 100 000 лентяй н народна ясла! Ниско ниво, слаба подготовка, вредна конституция!
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно и също. Щял да провери дали някой си е променил мнението. Ами, никой не си е променил мнението. Рая Назарян ще откаже, другите не ги пускат жените, щото не можели да спят от страх, Главчев също не си е променил мнението и ще каже: "Като нема кой, пак съм аз" Хахахахахаха Радев прави едно и също докато всеки път настъпва мотиkaта.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Още когато Денков поиска оставката на Калинчо, а той отказа да я даде казах, че си имаме полицейски преврат. Да има някой изненадан? В нормалните държави полицията е децентрализирана, за да не се случват подобни неща. В САЩ полицията е на подчинение на местната власт. Този комунистически мастодонт МВР, трябва да се разформира по най-бръз начин.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В България МВР изглежда е някаква си агенция за запознанства. Всички престъпници са познати на МВР, с множество криминални прояви. И противно на всякаква логика продължават да трупат нови и нови криминални прояви.
16
2
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 седмици
Тя пък една конституция! Да ти е драго да я захвърлиш в кошчето и да правиш нещата нормално! Свиквай Национална къргла маса! Ситуацията е такава! 240 безотговорни какавани гласували недомислици, като сами са нарушили Конституцията с тази позорна ,,квота"! Какво значи, може да избира само от определен кръг държавни лентяи!? Нали според самата Конституция, всеки има право да избира и да бъде избиран!? Значи, способни хора с опит в политиката ще бъдат ограничени, а хващат една счетоводителка....сл
15
1
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 3 седмици
Типично по Бойковски, да сменя хора. Когато има проблем Боку си мисли, че като смени човека, проблема е решен. Хахахахахаха Хахахахахаха Хахахахахаха Артист от класа. Бойко Борисов умело владее мимикрията.
14
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Колония, като колония ! От Посолството така са наредили , и той изпълнява !
13
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Калин Стоянов е лично предложение на Бойко Борисов. Денков се е съгласил заради Сглобката и ротацията
12
2
 
6
 
! Отговори
До 15 преди 3 седмици
Не съм адвокат на хората гласували за ГЕРБ. По мое мнение вероятно го защитават защото Калин Стоянов се опъна на Кирил и не се подаде на натиска да сменя хора, които Кирил го е карал да смени. Сега като се замисля това е народопсихология. Българинът много обича да гледа свири, но когато види, че някой е ритан, заема страната на наpитания. Та и сега може би се случва: Врагът на моя враг е мой приятел. Или понеже хората от ГЕРБ много мразят Киро заемат страната на Калин.
11
3
 
2
 
! Отговори
до 13 преди 3 седмици
Гербер, вчера вождът ви каза да махнат Калин Стоянов. Ти май Неси запознат с новите опорки на Севда и си караш по старите.
10
2
 
5
 
! Отговори
Toni Ivanov преди 3 седмици
А защо Президентът не може да избира и между заместник председателите на Народното събрание. За всички останали Омбуцман,Сметна палата и БНБ могат да бъдат и техните заместници,а само на Народното събрание Презседателя без неговите заместници??? Ало Христо,ало Просто Киро,ало Кокорчо какъви са такива изменения на "вашата" Конституция??? И защо КС допуща това??,
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гълъб Донев гугутка заспалова - туй е премиера на Рундю :)))
8
4
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
През 2021г. Бойко Рашков назначи Калин Стоянов за шеф на ГДБОП. През 2023г. Киро интервюира Калин Стоянов на задната седалка и го назначи на Министър на вътрешните работи. През 2024 г. Радев назначи Калин Стоянов за служебен министър на вътрешните работи. Киро може да казва всичко, но когато Киро каже добър ден, гледане дали слънцето е изгряло. Калин си е кадър на Бойко Рашков и Буци този път няма пръст в цялата дандания.
7
3
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 3 седмици
Депутатите да отменят бездарните промени в Конституцията.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пожарево, мъжленцети на Горчицата е сред основателите на ГЕРБ в Благоевград. Отново планът на Тиквата се оказа съшит с бели конци.
5
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Президентът Радев няма правомощия да казва какво да прави НС. Това е пряка намеса върху НС. Радев стъпва по много тънък лед. Никой не може да дава насока или да подканя, или да напътства НС. Възниква въпрос - попълвайки "Домовата книга", те ще търсят Омбудсман, който е способен за Омбудсман или ще търсят Омбудсман, който ще се съгласи да е служебен премиер? Некадърната поправка на Член 99, ал.5 вкарва България в задънена улица и капана щраква. А колкото до кандидатите, те са само 4.
4
4
 
3
 
! Отговори
До 1 преди 3 седмици
Значи когато академик Денко назначава Калин за министър по предложение на Буци, всичко е ОК за Киро. Но когато Горица назначава Калин за министър по предложение на Буци е шок и ужас?? Защо така?
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Само Борисов май е все още разкрачен и не знае към Пеевски ли да бъде или да остане при Доган"Борисов се е учил да се снишава от Тато - един от двата му "университета". Другият му "университет" Крадлив Симо го е научил да краде!