Асен Личев: Всеки път природата ни заварва неподготвени

Сушата постепенно завладява България
23 авг 2024 19:56, Гергана Попова
4
Асен Личев: Всеки път природата ни заварва неподготвени
Снимка: БГНЕС

Всеки път природата ни заварва неподготвени и безпомощни. Защо ли не се учим да я посрещаме? Това попита пред БНР бившият министър на околната среда и водите Асен Личев.
По думите му, сушата постепенно завладява България, но това не може да е изненада за управляващите и допълни, че ние трябва да сме подготвени за това.

"Към днешна дата сумата от наличните завирени обеми в комплексните и значими язовири е 54,5%. В сравнение със същата дата миналата година - 67,6%. Според основното им предназначение наличието на завирени обеми в язовирите за питейно-битово водоснабдяване е 67,6, а в сравнение с миналата година - 79,5. За напояване са 35,3, а миналата година - 49,6. За енергетиката - 63,2, в сравнение с миналата година - 76,4. В следните язовири в последното денонощие не е постъпил нито един литър - Дяково, Кула, Рабиша, Цонево, Домлян, Пясъчник и Тракиец". За реките в Дунавския регион се казва, че всичките са около праговете за ниски води. Същото е положението за Черноморския басейн, където обаче има и пресъхнали реки. Същото е за Източнобеломорския район", каза още Личев.

Асен Личев добави, че през май НИМХ е издал сезонна прогноза за лято и есен. Според него още тогава е трябвало да бъде свикан Министерския съвет и да се набележат необходимите мерки.

"Не че това ще спаси положението, но щеше да го забави. Има райони, където положението е неспасяемо, и всяка година става по един и същи начин. Това състояние на нормативната уредба обаче е изгодно за министерствата на регионалното развитие, на енергетиката, на земеделието и на икономиката, подчерта Личев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от Страната
15-годишна пострада тежко при катастрофа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Тантум Вердев преди 2 седмици
до 2; - Поливниите системи бяха рапродадени за жълти стотинки , нали трябваше да се ликвидира земеделието ! Освен това хилядите микроязовири бяха предадени на мутри , мутрьовци и малки мутрички ,които ги съсипаха на момента! Също така от 30+ години никой не залесява , само се сече ,под предлог че гората се възобновявала от самосебеси т.е. не даваме пари за фиданки , само сечем и печелим ! Тъй че сами си го правим , не е природата . А иначе -оправдания колкото искаш ...
3
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 седмици
от колко години се вижда че климатът се променя че вече няма зими и сняга вие какво правихте строителство и бетон вец дпс сече гората на българия иизнася дървесината сега и вода ли ще внасяме ама няма от къде аз предлагамда вържем един ледник ако е останал и да го довлечем до българия
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ено време имаше поливни системи срещу сушата... Сега има амнезия че е имало такива... Мирси за загриженосттъ на бившия...Апропо...а той какво направи докат министерствуваше ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да не би тебе да е сварила неподотвен като беше министър? Гълъбите направихте много курешки в България!