"Вътрешна сигурност" разследва десетки сигнали за корупция в МВР

Има и заловени с алкохол
23 авг 2024 11:33, Стела Стоянова
35
"Вътрешна сигурност" разследва десетки сигнали за корупция в МВР
Снимка БГНЕС, архив

Получени са 151 сигнала с данни за евентуално извършени корупционни деяния от служители на МВР за първите шест месеца на 2024 г.

Това се посочва в отчета на изпълнение на мерките от Антикорупционния план на МВР за първите шест месеца на годината. На практика това означава, че почти всеки ден се подава такъв сигнал.

Дирекция „Вътрешна сигурност“ работи по 137 от тях. Приключени са 64 проверки, като 19 са основателни, 28 – неоснователни, 11 са изпратени в други структури на МВР и Прокуратура, а шест са присъединени към проверявани вече сигнали. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ на МВР са образувани осем досъдебни производства, посочват още от вътрешното ведомство, цитирани от БТА.

За сравнение за цялата 2023 г. във „Вътрешна сигурност“ са получени 352 сигнала, съдържащи данни за евентуално извършени корупционни деяния, от които за работа в дирекцията са останали 276. Приключени са 144 проверки. От тях 35 са основателни, 94 неоснователни, а 15 са присъединени към проверявани вече сигнали. Образувани са 31 досъдебни производства.

По линия на мярката за обективно и всестранно изследване на изнесените данни за неправомерни действия на служители на МВР, през 2024 г., в дирекция „Вътрешна сигурност“ са постъпили 78 сигнала.

Във връзка с нерегламентирани връзки, уронващи престижа са образувани две дисциплинарни производства срещу двама служители от Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Гюешево“ за извършени тежки нарушения на служебната дисциплина и нерегламентирани връзки, уронващи престижа на службата. Те са уволнени.

Също така са постъпили 33 сигнала срещу служители на „Гранична полиция“. По инициатива на „Вътрешна сигурност“ срещу четирима служители са образувани досъдебни производства.

При работата на постоянната комисия за контрол и проверка за употреба и злоупотреба с наркотици и алкохол е установен един служител от „Национална система 112“, който е дал положителна проба за алкохол и е прекратено служебно му правоотношение по собствено желание. В ОДМВР-Пловдив един служител е с отчетен положителен резултат за алкохол, като по случая тече проверка. В ОДМВР-Ямбол е образувано едно дисциплинарно производство.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от Страната
15-годишна пострада тежко при катастрофа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Топчо преди 2 седмици
Никога не бях чувал за вътрешна сигурност в МВР. Само по филмите.
32
0
 
0
 
! Отговори
Ангелина преди 2 седмици
Корупцията има много и най- различни форми на проявления - някои явни , а други "скрити "и ако вътрешна сигурност наистина разследваше - 90% от настоящия състав на МВР отдавна да не са част от нейните структури. Вътрешна сигурност ,не би следвала да е на подчинение на МВР, за да е ефективна.Не само МВР се нуждае от "вътрешна сигурност",а всички институции.Необходима е национална структура Сигурност,която да извършва разследване за участие в поръчкови корупционни практики на държавни служители.
31
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Затова не искат министъра им да си ходи,та къде няма корупция.Що пък в МВР да няма,вместо да се борят с нея,те я практикуват.Ето защо цари пълен хаос в Абсурдистан.
30
0
 
6
 
! Отговори
Да разследват преди 2 седмици
Защо не се отзовават на повиквания на телефон 112. От там да тръгнат. Много има за чистене в МВР.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От кога?....Имаме и даже опикани?!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ясно защо са тези истерии спрямо Калин Стоянов.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
СЪДЕБНАТА СИСТЕМА , кой ще я разследва ?
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да са ни честити , новите неграмотни и примитивни ''КАДРИ'' , на Бг-''атлантиците'' ни !
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Има ли престъпление в Бг , в които да НЕ е участвал полицай ?И нахалството им пък , протестират ,... защо ?За да не им се развали луксът на корупцията ...Народа е каЗАл :''Нов бардак със тари К..ви , не стаА " ..Но в България + старите к..ви , напълниха МВР с доста , неграмотни и килограмови служители ..Т.е. , килограмите са изпълнени , неграмотните като бройка ---също !
24
0
 
5
 
! Отговори
Боро преди 2 седмици
Непотребни са цялото МВР ,само *** *** от които нищо не става в живота, стават ушеви.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Направи повярвахме ! Това МВР трябва да се закрие и преоснове,толкова е проядено и корумпирано.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МВР не е реформирано цели 35 години и никое правителство до сега и сигурно в близко бъдеще нема да има " топчетата" да го реформира, да направи репотбор и МВР да е една авторитетна институция с вяра в хората. МВР го държат с увеличаване на бюджета, щата в будна кома.
21
0
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 2 седмици
Е и? Разследвания всеки ден, осъдени и в затвора няма. Т.е. мижим да та лажим
20
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вътрещна сигурност на МВР няма сметка да работи срещу МВР. Тази дейност трябва да я извършва ДАНС. Корупцията в МВР я има особенно в КАТ, КОС и Граничната полиция - при обискирването на заловенит нелегалните емигранти - некои гранични полицай си купиха къщи, апартаменти, маркови коли и пр. Там обачи никой не пипа.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пиячка, шмъркане, за пример са куките, не всички де :))
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
След данъчните, тия са най-мразените от народа.
17
1
 
20
 
! Отговори
Тиква преди 2 седмици
Преди една година бях в София,по работата, полицаите правиха хайка срещу незнам кого,бяха като престъпниците,със очилата,татуирани, дебели, жената ми казала едно,ако ще бъда сама в колата Никога няма да спра пред такива, никой вече няма доверие към полицаите,добрите заминаха, тиквата направил реформа преди години,мутри с униформи.Трагедия.
16
1
 
17
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
Видяхме много от разследваните полицай на митинга в подкрепа на К. Стоянов.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МВР не познавам някой да не е корумпиран.
14
3
 
20
 
! Отговори
Това какво е преди 2 седмици
Синът кара колата, спират ни полицаи и искат и моята лична карта. Сядат в колата си зад нас и половин час нещо правят с личната ми карта. Слизам и питам, какво става, а полицаят ми вика през затворения прозорец "Хайде разкарай се", държейки личната ми карта. Оплаквам се в МВР - отговарят ми, вашето твърдение не се доказа. Изумително "умен" отговор. Сега очаквам да ме търсят за изплащане на вноски по заем.