В кадър: Музей "Вехтошар" с над 30 000 соц експоната

Той се намира в Кочериново
25 авг 2024 18:58, Александър Попов
50

Снимка: БГНЕС

Недалеч от Рилския манастир, в китното градче Кочериново, в бившето АПК се намира най-странният музей, който можете свободно да посетите.

В него има над 30 хиляди старинни ценни вещи от социализма, както и над 80 ретро автомобила, 60 класически мотора, радио и телевизионни апарати, грамофони и какво ли още не. Експонатите не се намират зад стъклени витрини, не ви и трябва билет, за да ги разгледате.

Създател на музея е Вили Балабанов, който от малък има страстта да събира.

„Преди 30 години, през 1994 г. тези помещения бяха изоставени от местното АПК. Те бяха полуразрушени. Лека-полека ги възстанових и започнах да събирам. Кръстих мястото „Вехтошар“, а за повече достоверност и благозвучие съм сложил едно шедьовър накрая“, сподели Вили пред БГНЕС.

Постепенно неговата „колекция“ набира скорост и достига 30 000 експоната. За сравнение Политехническият музей в София има многократно по-малко.

Според него съхраняването на предметите от нашия бит помага за опознаване на историята. Той събира „колекцията“ си от запустели къщи или от приятели. Получава и дарения. „Има хора, които ценят това, което правя. Получавам дарение. Често намирам неща пред врата или на шосето. Това са перални, радиоапарати, картини. Източникът на тези дарения е неизвестен“, заяви Вили Балабанов. Той посочи, че на територията на музея има големи хранилища, в които съхранява своите експонати.

В последно време е принуден да се разделя с част от сбирката си.

„Доскоро не продавах нищо, а сега съм принуден, защото голяма част от нещата, които съм събрал не мога да ги реставрирам и обслужвам по подходящ начин“, каза Балабанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Какво общо със соца има БМВ Изета или Рено н'ам си кое (това преди Дофин-а) или фолксвагените костенурки? Егати грозотията и простотията. На някакъв иддийотин са му подарили цяло АПК, кой знае за какви заслуги...
34
0
 
1
 
! Отговори
факт преди 2 седмици
тоя пич прави страхотна шкембе чорба
33
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Носталгиците да ходят там на поклонение и да си поплачат.
32
14
 
22
 
! Отговори
Е то бива преди 2 седмици
Неграмотност и злоба към миналото от автора .... И на запад има такива места, но защо не се пресмива на тях?Вещите от преди 40 години със сигурност не са били по-лоши от капит. вещите по това време.., а са и по-качествени от.сегашните ментета....
31
6
 
4
 
! Отговори
Русия преди 2 седмици
Бананажийти ини плочки ни моат наредят и ощи ни моат продадат активите на НРБ.
30
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
да се запали
29
19
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
соц сметище .... нищо повече ...
28
2
 
8
 
! Отговори
Враца баце преди 2 седмици
Има някои интересни коли, верно! Но за реставрацията ще требва да се изръсиш повече отколк можеш да им вземеш! Сталин обаче в BMW Izeta определено е находка!!
27
15
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Соц работа. Грозна и безполезна както винаги.
26
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Просто хората безплатно си изхвърлят старите вещи при него, а той си мисли, че е дарение. Като гледам на снимките, всичко е тоталка, ръжда и мърсотия.
25
9
 
10
 
! Отговори
Пазете комузея преди 2 седмици
Скоро ще ви пратим Киро Брейка, топ експонат.
24
5
 
17
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ странно преди 2 седмици
Пак само немски коли - руските всеки ги мрази. Дори комунистическа България.
23
16
 
26
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 седмици
СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ЕДНО ВЕХТОШАРСКО ВРЕМЕ
22
6
 
16
 
! Отговори
др0гаре плоскоземЕ преди 2 седмици
и вас ще оставим там!!!
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По кабела и ютуб има десетки предавания за колекционери от Европа и щатите, Майк, Ед Чайна и колегите им, Дрю и Тии, заложна къща от Вегас и т.н.. За тая работа е нужна свобода на инициативата и пари. В БГ няма традиция за това. Масовото разчистване на градовете за строеж на блокове унищожи скъпи неща на стотина години и повече. В старата ни махла имаше бензиностанция с ръчна помпа от 1900 г., малко по-нагоре златар с голяма емайл емблема на Лонжин, сега струва бон. Браво на тоя пич. Селяни сме.
20
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе не ме занимавайте с глупости беее!!!!
19
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Яхтата на другаря Вълк и вилата на гербаджийския крадлив екскремент Мавродийката! Това за по долу питащите
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
.l.
17
20
 
26
 
! Отговори
Ивза преди 2 седмици
Да,от соца е останало нещо,има какво да се види.Въпроса е от сегашната демокрация дали ще остане нещо,та било то и вехтошарско.Браво на момчето.
16
13
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По соца имало вехтошари? Вие не живеете ли в апартаменти от соца? 9 процента още ползват соц благини, но първи демократи. Вехтошари по природа.