ПП-ДБ иска в закон безплатни паркоместа пред всяко училище

Проектът няма подкрепа, на практика е невъзможен
13 сеп 2024 09:33, Петър Бойчев
30
ПП-ДБ иска в закон безплатни паркоместа пред всяко училище
Снимка БГНЕС

Паркирането пред детски училища и училища се превръща в поредна тема в предизборната борба. Регионалната комисия в НС не подкрепи внесен от депутати от ПП-ДБ проект за промени в закона за движението по пътищата. В него всички общини са задължени да осигурят по минимум 3 места за безплатно паркиране пред всички ясли, градини и училища в едночасовите интервали около каране и взимане на децата.

Проектът повдигна много въпроси и самите вносители признават, че изпълнението му на места в големите градове няма да е възможно. Те обаче настояват текстовете да се поправят на второ четене.

В момента Законът за движение по пътищата дава възможност на общините да определят зони за платено и безплатно паркиране в определени часове от денонощието. Дали да има такива зони решават самите общински съвети с приемане на съответните наредби.

ПП-ДБ настояват за допълнителен текст, който да задължи общините да обособят във всички населени места по минимум 3 места за безплатен престой и паркиране в едносачови интервали за возене до и взимане от училище. Според вносителите това е особено важно в големите градове, защото на родителите им се налага да обикалят дълго време около училищата без да могат да спрат и оставят децата си, като понякога плащат и за синя зона.

Така на месец разходите за паркиране при оставяне на дете или ученик могат да са от 40 до 80 лв., коментира в комисия единият от вносителите - депутатът Венко Сабрутев. Проектът дава 6-месечен срок на общините да изменят наредбите и да обособят съответните паркоместа.

Предложението породи множество критики от страна на членове на комисията като неизпълнимо. Депутати от различни групи изтъкнаха и неефективността на подобно решение в големите градове, където в рамките на минути на училище се водят десетки деца.

Оказа се също , че тези въпроси не са били консултирани с кметове на големите градове, част от които са представители на партията на вносителите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Запрянов: Помощта за Украйна е ясна и декларирана
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
2
 
! Отговори
Николай Стоименов преди 4 дни
Тоя пръдльо Венко е рядко противно същество при това неграмотно ама то при Киро *** какви да намериш
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Венко, ти нали уреди родата до 9то коляно на държавни службички, кво повече
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 17, питай където трябва! Нито съм общински служител, нито имам информация. Всеки сам се спасява както всички знаем. За това написах да не гледаш само от твоята камбанария!
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Тези плитко умници наистина не осъзнават че страната има нужда от по важни неща за решаване от колкото безплатни паркоместа което всъщност е.работа на общините вместо НС. Тази партия си беше и си остава Пълна Пародия
25
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 4 дни
В на дъщеря ми училището има транспорт да кажа ,че е държавно училище и плащаме по 200 лв на месец общо 2000 лв на година .... защото няма градски транспорт до там и да има за да я заведа с него и да се върна ще съм закъсняла за работа ... Помислете за автобуси за децата...не за безплатни паркоместа ... а като платим униформи,принадлежности ,дрехи ,обувки плащаме храната там и допълнителните спортове аз работя само за да изуча детето в държавно училище...Има за други неща да помислите
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Само с глупости се занимавате!
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз пък искам безплатен шофьор и кола за детето ми, ще ми е най-удобно. Какви са тия популистки закони. Ще дадат ли пример? Така ли се прави на запад?
22
0
 
5
 
! Отговори
Поредна глупотевина преди 4 дни
Вместо да се мисли как да се организира транспорта на ученици без да е нужно единият родител да е по цял ден такси, те искат паркоместа? Основният проблем в трафика след 15. септември е, че всяко дете го карат на детска, училище, тренировка и пр с кола. От ппдб не могат да решат генералният проблем и предлагат поредната глу потевина, която да задълбочи проблема още.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Кой и как се разпорежда с училищните автобуси??Защо не се изготви разписание и за тях,както се изготвя и за градския транспорт.Дебилизация на ента степен.
20
0
 
7
 
! Отговори
1 ПП пак тъпометър преди 4 дни
Защо учениците трябва да бъдат взимани с автомобил? Не е ли по-добре училището да огранизира транспорт? ПП пак настъпиха мотиката
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Брей, брей, брей, Сабрутев! Три безплатни паркоместа на цяло уч-ще или дет.градина е голямо нещо. Ще има тупаници за тях. Вие от ПП-то по-битер сте предизборни популисти от Костя, комунистите и чалгарите. Уф, щях да забравя и Израждането.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Че на тях да се насосат всички местни. Туканканана оправия няма. И безплатни подземни паркинги да се направят нашия човек ще иска ако не да влезе вътре то поне да спре пред входа првчейки на всички.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 7.Проблемът е решим.Искам да попитам,каде са училищните автобуси?Разкарват с тях общинските чиновници до работата им безплатно,както се казва по домова книга,а родителите на учениците плащат за паркомясто до училището.
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ама нали направиха безплатен градския транспорт за учениците. Защо са им безплатни парко места? Учениците пътуват безплатно с рейса. Който настоява да си води децата с кола, да си плаща за тази прищявка.б
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пак ли безплатни неща за примамка на електората? И се наричат десни...
14
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това не се ли определя от общината?
13
1
 
2
 
! Отговори
Меди преди 4 дни
А защо не взимате по една заплата от народа за окрайна?
12
3
 
8
 
! Отговори
защо паркоместа? преди 4 дни
Няма ли градски транспорт?
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
партията на еднокнижника презастрои всички, даже в някои общини взеха и част от дворовете на училищата, а прокуратурата си спи.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Инсталираният марионетен димитровско-червенковско-живковски режим успявя: - да проведе незаконен референдум за ликвидиране на царството под дулата на съветските танкове; - да отнеме цялата частна собственост - финансова, индустриалана и поземлена; - да фалира държавата три пъти - 1960 г., 1978 г. и 1987г. - според разсекретените доклади на БНБ. Натрупаният в царството национален пенсионен фонд, на който не е посегнато дори през годините на трите обединителни войни, е похарчен, а целият български златен резерв (над 20 тона) е отнесен в Москва;