Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
12
 
! Отговори
защо преди 2 седмици
Защо вдигат т. нар. "линия на бедност" с над СТО лева, нали уж няма пари? А и така сумата и пак ще надхвърли мин. пенсия за стаж и възраст на редовите пенсионери. Тоест пак ще унижите маса хора, особено и като почнат на два-три месеца разни медии да го описват това и повтарят.
169
1
 
26
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Фирми регистрирани без работници и внесени данаци са милионери ето как недостигат парите за пенсии
168
9
 
38
 
! Отговори
vale_karo преди 2 седмици
До Анонимен Много си прав. Но има една малка пречка. Тя се казва ГЕРБ. Близо 50 процента от избирателите им са от администрацията плюс техните роднини и приятели
167
2
 
25
 
! Отговори
Пенсионер 45г преди 2 седмици
Единственото за което съжалявам е, че внасях 20 години макс. осигуровки.
166
3
 
47
 
! Отговори
кой яде зелника преди 2 седмици
САЩ 335 милиона население - 800 000 държавни служители. България 6,5 милиона население - 440 000 държавни служители. САЩ ли са бедни или ние сме много богати?!?
165
2
 
6
 
! Отговори
до проблем преди 2 седмици
Кои вие? Кои сте вие?
164
6
 
28
 
! Отговори
Проблем преди 2 седмици
Проблемът е образованието. Отглеждаме търтеи, които получават всичко без да се напрягат особено. Подареното образование лишава младите хора от желание за работа защото нямат възпитание, дисциплина,чувство за отговорност, елементарни знания и умения за справяне в различни сфера на обществения живот.
163
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Държавните чиновници и публичният сектор трябва да се намалят драстично. Да се върне прогресивното данъчно облагане. И минимален необлагаем доход.
162
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 161много те моля да не сравняваш БГ с азиатските държави в които народите живеят като в древността - пълна мизерия. някои искат да сме такава държава. - държава от мизерници.не че сега не сме, дори и когато работим. В Сингапур работодателите на половин заплата ли плащат осигуровки? Първо оправете стандарта на живот дайте възможност на икономиката да живне и тогава ще говорим за другото. Дотогава социални пенсии ще се наложи да има. защото не сме Сингапур
161
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Кога държавните служители ще се осигуряват както в частния сектор? Кога?Ето откъде ше дойдат търсените пари за първия стълб...Не да се чудят как да свалят още надолу гащите на заетите в частния...Пълно и зловещо мълчание на плеядата знайни и незнайни "експерти" , икономистчета и хрантутници в институтчета по нам си какво ...
160
4
 
25
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Перфектния осигуряващ се за НОИ този който почине точно преди да се пенсионира.За Бог да прости и цветя не му купуват нали.Няма нищо честно в тая помийна яма,с разните му там приноси.Не съм чул досега на някой пенсионер получаващ тавана 30 и повече години да му се изчерпа приноса към системата.Имал е късмет да е на престижна работа и трябва да получава,като останалите средна пенсия за старост.Имак НОИ ще си фалира със сигурност
159
22
 
6
 
! Отговори
МЗР води до безработ преди 2 седмици
минималната работна заплата със самото си съществуване води до безработица. Швейцария и Сингапур нямат минимални работни заплати описани в закона и имат най-ниските нива на безработица в света. По-висока МРЗ, по-висока безработица. Многократно емперично доказано правило.
158
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ИстинатаНадявай се никога да не ти се наложи да изпадаш в ситуация която да не ти дава възможност да живееш. например да си загубиш работата и да няма с какво да си плащаш заемите. да те ошушкат до кокал, да станеш беден като църковна мишка. Тогава ще те видя как ще говориш за бедните. Социални пенсии трябва да има. Но при определени условия.
157
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вижда се прозрачно , на какъв ХАЛ е държавата и народа ни !Пак ли Путин ни е виновен , или ще измислят /политиците ни/ , друг за виновен ?То Путин е виновен и за това , че ЕС няма армия , така ли !?
156
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пострадалите от пожарите верно се очертава да НЕ ги получат , както не ги получиха и тези от наводненията в Карловско и околията .Политиците се гаврят с народа , като казват :Украинците пак изядоха парите !ВЕРНО УИ БЕ ?
155
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Истината-- Е да , ама Галя от пУ-твото , не дава !
154
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Истината..МНОГО сте прав /а/, но истината се знае и от ПО-ГОРНИТЕ , ама НЯМА ДАЛАВЕРААА !Мислите ли че ''те'' не го знаят ?
153
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тома Томов пред телевизора , в 120 минути :''България нищо добро не я чака , защото се управлява от много ПОСОЛСТВА , а парите / помощите/ , които са отделени за потърпевшите , те няма да ги получат , тъй като , ИЛИ ЩЕ БЪДАТ ОТКРАДНАТИ , ИЛИ ЩЕ БЪДАТ ПОДАРЕНИ НА УКРАЙНА '' ...Кой разбрал -разбрал , лошото е че в Бг все НЯКОЙ ВСЕ НЕ Е РАЗБРАЛ !
152
12
 
20
 
! Отговори
Истината преди 2 седмици
Таван на пенсиите и премахване на т.н. социални пенсии. Пари да ръка да не се дават на бедните, а само купони за храна и някои услуги. И да се провери тези бедни какви имоти имат, преди да се пишат за бедни. Иначе до 10-15 години няма да има за никакви пенсии.
151
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 152 .. Сивият сектор е само за роми и НАШИ ХОРА !