Произвеждаме 50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия

Работещото население намалява - откъде ще дойдат парите за пенсиите?
29 авг 2024 13:47, Анисия Иванова
220

Ще стане ли 1077 лв. минималната работна заплата (МРЗ) от 1 януари догодина на фона на остра нужда от спешни мерки за стабилизиране на пенсионната система?

"Минималната работна заплата не товари бюджета. Напротив, всъщност решава проблеми с пенсионната система и дефицити на бюджета. Проблемът е, че минималната работна заплата на места е абсолютно приемлива, на други места е почти средната в съответния регион. Единственото, което оправдава повишаването на МРЗ, е, че доходите се вдигнаха съществено в последните години. Ако приемем, че МРЗ е данъчен феномен за плащане на осигуровки, отколкото реално заплащане на работниците, това ще доведе до изсветляване на някаква част на икономиката", заяви икономистът д-р Юлиан Войнов в "България сутрин".

По думите на доц. Косьо Стойчев вече не може да се намерят качествени работници на пазара на труда.

"Различията се увеличават. Минималната работна заплата иска да определи един минимален осигурителен доход, който да гарантира, че дори най-непродуктивните и нископлатени професии ще имат този минимален доход от 1077 лв. Главният компонент е, че населението, което работи, намалява, натовари се много НОИ и държавата търси механизъм в частния сектор да дофинансира системата. Не съм прочел добър анализ дали расте производителността - тези пари, които ще ги дадем на хората, дали сме ги произвели. Това е една статистическа величина, под която не искаме да падаме, защото един ден тези хора трябва да ги пенсионираме", обясни преподавателят по регионално развитие в СУ за Bulgaria ON AIR.

Според д-р Войнов се търсят варианти за спасяване на първия стълб, който сам по себе си е в тежко положение.

"Една от целите на увеличаването на заплатата е спасяване на първия стълб на пенсионната система, защото е ясно, че там има сериозен проблем. Населението намалява и това се вижда от сценариите, които се развиват в този доклад. Начинът, по който функционира пенсионната система не предполага хората да се осигуряват на реалния си доход. През последните години бяха взети много политически решения за увеличение на минималната пенсия. В момента се намираме в ситуацията, в която вноските на работещите не стигат за покриване на пенсиите на пенсионерите", коментира гостът.

България произвежда 45-50-годишни пенсионери в продължение на десетилетия, които като излизат от системата и не знаят какво да правят, категоричен е доц. Стойчев.

"Ние живеем в общество, в което активната старост настъпва поне с 10-15 години по-късно. Хората биха могли да извършват не дейност със същия интензитет, но да разчитат на средства, за да продължат да функционират на пазара на труда и да имат златен край на кариерата си. Това не включва просто пенсиониране и стоене вкъщи. Този модел е пълен крах на модела на 21 век в България", поясни той.

За д-р Войнов една голяма част от населението вече предпочитат да стоят извън пазара на труда.

"Другият проблем е доколко е атрактивно заплащането и защо младите хора предпочитат да седят извън пазара на труда. Явно е, че имаме проблеми с мотивацията на хората и бизнес средата, която да ги привлича, защото е ясно, че България е от държавите на последно място в ЕС по патенти, нови разработки", посочи икономистът.

Доц. Стойчев е на мнение, че по-голямата част от гражданите не осъзнават, че успехът на нацията е функция на всички индивиди взети заедно. Обществото не може да реализира справедлив модел, в който всички да се подпомогнат и когато един гражданин прекалено дълго е трудово неактивен, нямаме значителни мерки за противодействие на това поведение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още по темата: пазар на трудаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Задават се седми избори за НС за три години, похарчени са половин милиард досега
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
16
 
8
 
! Отговори
Сглобката преди 2 седмици
Така е ППтата за да изкарат някой друг глас от пенсионерите вдигнаха пенсиите без грам мисъл,като всичко останало сътворено от тях.Общо взето Гръцкия сценарии !
29
6
 
4
 
! Отговори
Хм? преди 2 седмици
До Дедо Ами, не може да се обясни, защото освен стажа от 28,8 месеца, се изисква и навършена възраст 55г.. Така че няма как да се пенсионира на 45 годишна възраст!
28
7
 
15
 
! Отговори
Жан Вьлжан преди 2 седмици
Всеки остарява Предлагам да ги избием с АК-47 Нито ще им плащат пенсий нито ще ви пречат в автобуса Направо терминиране като *** Докаде я докарахме Да си мразите старите хора защото са родени преди вас младите Баща ми се пенсионира на 45 Беше офицер от армията И работе после докато умре Сега аз ще тьркалям до 67 докато падна Така че това е капитализма на практика
27
3
 
24
 
! Отговори
ИВАН преди 2 седмици
ТАЗИ ДЪРЖАВА ЗАГИВА, НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ВЕЧЕ?!
26
17
 
13
 
! Отговори
пена преди 2 седмици
Това е тепърва началото. След 15 години, съвсем малко работещи ще трябва да хранят 4-5 милиона дъртаци и хранитутници...
25
1
 
12
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
До До зозо... Какъв летец бре? Тоя не може да пише бройките на белот. 1969г. набор е. Пенсионира се на 39г.
24
1
 
23
 
! Отговори
До 16 преди 2 седмици
Не ни кръщавай,повечето мъже знаят точно,какво работят военните.И ако стане нещо,запасняците ще го отнесат.
23
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Защо пенсионирани шапкари се назначават на държавната хранилка. Защо заплатите на новопостъпили са по-високи от тези на дългогодишни служители. Защо се уволняват знаещи и можещи хора, а на тяхно място се слагат свои нищо незнаещи. Защо в тази държава всичко е не както трябва, а виновни все няма.
22
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тогава се появява един АТАКИСТ отявлен КОМУНИСТ по ПИЖАМА, ОТСИЧА ТАЗобрезанаГЛАВА...и в Банята РЕВ ... Тогава АТАКИСТА скача и вика... Ооо Не..Не..не.. Згреших исках да седна върху това твое УСТРОЙСТВО на АЛЛАХА с мойто КОМУНИСТИЧЕСКО ДОСТОЙНСТВО ... да запали и в мен ОГЪН... ОГЪНЯ на МЛАДОСТТА ..и ПАРИ ДА ДАВА ТЯ....Та така и до ден днешен ... Щом Балкана запее Ние Българите се чудим защо ПЕПЕРУДИ в главата ни се РЕЯТ!
21
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
За военни и полицаи мисля, че вече трябва да са на минимум 55 години, за да се пенсионират
20
3
 
58
 
! Отговори
Ей преди 2 седмици
А защо мълчите за това по ЗДОО над 80 000 държавни служители не внасят лично данък и осигуровки в НОИ, откъде мислите че идват парите за търтейте?!
19
4
 
10
 
! Отговори
До зозо преди 2 седмици
Военно на 18, но военното училище не се брои за стаж( освен срока на наборната). Завършил е на 23. За да се пенсионира на 39, значи е бил летателен състав. Не може да е бил само по канцеларии
18
12
 
26
 
! Отговори
Хах преди 2 седмици
Над 3000 незаети щата има за всяка категория - офицери, сержанти и войници. Да се чуди човек що няма кандидати за тая сладка службица, ранно пенсиониране и държавни облаги.
17
4
 
17
 
! Отговори
Жал- кар преди 2 седмици
Прегледайте ТЕЛК злоупотребите. Прегледайте френските обезщетения.Военните и полицаите - Ами това е част от сделката за да се хванат с тая тежка и понякога гадна работа. Вие що не се заловите?! Щото сте гении и "не може някой да ми казва какво да правя". Или щото не ви стиска?!? А и вече тая екстра си замина
16
21
 
25
 
! Отговори
РОДОЛЮБИЕ. БГ преди 2 седмици
Д-р Костадинов - премиер! Време е за реални промени! Време е за една силна и независима България! Време е за Възраждане!
15
0
 
12
 
! Отговори
АПЗ- тата преди 2 седмици
Уикипедия-те са на възраст от 50 до 57 години. Срещат се около бивши или сегашни военни гарнизони, около бивши металургични заводи, мини, летища и в София заради НСО УБО и т. н. Повечето от тях продължават да работят докато гушнат босилек, тези които не работят са на "тавана".....
14
11
 
23
 
! Отговори
На 39?!? преди 2 седмици
Ако е вярно това което пишеш - капитан пенсионер на 39, значи е било преди 2015 и е бил или пилот или парашутист. Бъди сигурен че здравето му се е взело и то много... А съм сигурен че ти неговото преди това не би го издържал и да седмица
13
24
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И да ви питам всичките разбирачи тук - защо няма желаещи да стават военни?!? Като е такъв кеф - що не станахте?! И съм сигурен ,че и в Украйна допреди да почне войната са говорили същото.
12
4
 
42
 
! Отговори
Зозо преди 2 седмици
Е тоа същия дето се пенсионира на 39г. военен сега ще влачи пенсия 50 г. Щото е здрав и нищо не е работил никога. Зор не е видял. Само ядене и пиене. Пък вие внасяйте осигуровки до 70г.
11
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
.... юрушът на простовати провинциалистки към статуса на мечтите им - да се омъжат за офицери, та да не работят, мъжете им да носят "по една шапка, пълна с пари", вместо чистачки да им слугуват войничета, да не готвят, а да взимат харана от офицерския стол, да кръшкат докато съпругът е на учения, а когато го назначат в град, те да бъдат устройвани с предимство на лека работа в канцеларии. И дори да не си върши работата, никой не я закача, защото е съпруга на офицер И даваха потресаващи примери.

Спонсорирани публикации