15 дни преди първия учебен ден: Колко тежи в пари ученическата раница?

Какво показват сметките?
31 авг 2024 16:10, Красимир Ангелов
73

С всяко ново началото на учебната година раниците на първокласниците стават все по - тежки, а пособията все по-скъпи. За това сигнализират родители. А въпреки че до 12 клас учебните вече са безплатни, децата се нуждаят от много допълнителни пособия.

Собственик на книжарница във Враца започва да пълни с нужните пособия раница, която празна е с цена от 89 лева. С тетрадки, химикали, линии раницата става все по-пълна и тежка, а сметката набъбва над 200 лева.

"5 кг стана. Сметката е 270,60 лв. Разбира се, ако вече има някакви глезотийки, отива и по-нагоре, но това е стандарта. А виждате, че работим на прилични цени", коментира финансовата тежест на ученическата раница Иван Иванов.

Според него през последните две години цените за учебните помагала са балансирани и не са поскъпвали драстично. Наблюдението му е, че родителите не пестят пари в подготовката за новата учебна година.

"Вълнувам се, очаквам да ми е интересно в училище. Раницата много тежи", сподели бъдещата първокласничка Вероника.

В същото време все повече семейства все по-трудно успяват да осигурят всичко необходимо за началото на учебната година. Мая Методиева от сдружението "Прави добро! Бъди добър!" раздава учебни помагала и раници на над 400 врачански семейства.

"До момента имаме раздадени 31 раници в Малорад, раздаването продължава до 15 септември", сподели Мая Методиева.

Проучване на Новините ON AIR в Северозапада показа, че стандартната раница и нови дрехи за първия учебен ден излизат на едно семейство около 1000 лева.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от Общество
Кинезитерапевт: Стойката се формира от тонуса на мускулите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По раницата посрещат, по акъла изпращат. Не всичко е пари. Първо да претеглим знанията в ученическата раница... Едно време като сме ходили на училище сме нямали раници. Носехме по една кожена чанта през рамо, а някои даже и кожена чанта нямаха, че струваше скъпо, носеха тетрадките в чанта от плат. Сега много екстри искат децата. Да е светеща, да е маркова... Обръща се прекалено внимание на материалното. Децата нямат вина, родителите са странни.
4
3
 
7
 
! Отговори
ПП ПидофилПедалите преди 2 седмици
назначени за Учители в Училищата - Очакват ДеЧицата ви с НеПърПение!!
3
5
 
9
 
! Отговори
Горд Бял Мъж преди 2 седмици
трябва да си Лууд да Пращаш Детето си на Училище, т.е. в Храна на ЕвроЖендр Индоктринацията с Пропаганда и ЗаТъпяване, че и Пари да даваш за това! мястото на детето е на Спи на Воля, за да расте Мозъка му и от време на Време да се Учи от Родителите си на необходимите му умения!!
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Оф, омръзнало ми е от едни и същи статии и репортажи преди всеки 15.09!Колко тежи раницата?Колко струват дрехите?Колко са щастливи всички на 15.09!
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
270 лева за тетрадки и триъгълници? Аре у лево