А къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата?

Някой проверява ли саковете от Турция, пита Андрей Чорбанов
18 сеп 2024 12:24, Петър Бойчев
50
А къде бяха фармацевтите, когато затвориха аптеките по селата?
Снимка БГНЕС

Защо фармацевтите не протестираха, когато затвориха аптеките по селата и хиляди хора останаха без лекарства? Този въпрос отправи в парламентарните кулоари д-р Андрей Чорбанов от ИТН. Той коментира готовността на аптекарите да протестират срещу законопроекта за вендинг машини за лекарства и денонощни аптеки, предложен от "Възраждане" и минал на първо четене в НС миналата седмица.

Чорбанов припомни, че в страната има изключително много населени места без аптеки, а в половината областни центрове няма денонощно отворени такива.

"Изкушавам се да попитам фармацевтите къде бяха, когато затвориха всички малки аптеки в много от селата по различни причини. Факт е обаче, че в стотици села у нас няма никакви аптеки, което значи, че местните хора нямат достъп до най-елементарни лекарства", обобщи Чорбанов.

"Що се отнася до страховете на фармацевтите, че лекарствата ще се ползват безконтролно, не съм съгласен. Тези машини ще бъдат контролирани от аптеките, а не поставени от някакви случайни хора. Машините ще са собственост на аптеките. Най-важното е, че те ще бъдат заредени с лекарства, които не са по лекарско предписание. Иначе казано - най-базовите, основни лекарства, които човек може да си купи" обясни депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от Общество
Икономист: Инвестициите в България се увеличават
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
THE BEST преди 20 часа
На село от кога чакат Марешки да открие аптека..... А той се офланква...... Тъкмо ще е и евтино..... Какво чака не знам.... Нали се издържа от аптеките от големите градове ....
46
1
 
4
 
! Отговори
до 44 преди 22 часа
Хайде стига драми... В тези машини се продават абсолютно безполезни, дори вредни, "лекарства" и никое от тях не е животоспасяващо или спешно. Те са просто залъгалки за хипохондрици. Не ми се искаше да вярвам, че в БГ има толкова много хипохондрици, но 2020 ме убеди в противното.
45
3
 
3
 
! Отговори
THE BEST преди 23 часа
Добре, като фармацевтите са големи печалбари - посочете един фармацевт, който е учил 5 години и работи в аптека по цял ден - да си е купил кола последен модел - от най-скъпите и да живее в дворец...... Аз не познавам такъв, а познавам фармацевти..... И не ми давайте за пример - Марешки или Огнян Донев...... И двамата са собственици на складове и аптеки и изнасят за чужбина лекарства... А и Марешки не е фармацевт, а има верига аптеки .... за да се опита да излезе на светло...
44
1
 
5
 
! Отговори
Спокойно другари, преди 23 часа
като няма нощни и денонощни аптеки,и не искаме вендинг автомати,то в почти всички населени места има денонощни погребални агенции-звъниш по-телефоня и те веднага пристигат на часа,минутата и секундата,и те отнасят директно в рая,където няма мъка,болка,страдание,лекари,аптекари или зъболекари,само ангели,ухае на миро и тамян,и всичко ни става на таман!?!?!?
43
0
 
5
 
! Отговори
две плюс две преди 23 часа
До Анонимен 40 Тогава защо врякат срещу вендинг-автоматите за лекарства?
42
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 23 часа
До Пенсионер - А в лошия соц на баба пенсията я носеха вкъщи. Не само на нея, на всички пенсионери, без да са специално болни, неподвижни или нещо подобно. Пък баба се пенсионира някъде на 50 години или малко отгоре, не и беше проблем да ходи, но така беше прието, носеха се пенсиите по домовете им.
41
0
 
11
 
! Отговори
Идея преди 23 часа
Всички центрове на спешна помощ работят денонощно.Към всеки да има и автомат за лекарства. Даже и с рецепта от спешното .Хем контрол, хем сигурност.
40
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Много глупава, ненормално глупава контра на Чорбаланов. Кой ще държи аптека в населено място с 100 човека.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А защо не се запита туй пишман докторче защо се налага чантите от Турция да се пълнят с лекарства? Някои от тях тук се продават на 7-8 пъти по-високи цени - ако изобщо ги има.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До Анонимен 35 И вендинг машините могат да си сложат не във всяко село, а на 3 села една машина или на 2 села 1 машина. Ако се помисли достатъчно, може да се вземе правилното решение. Пък и нещата могат да търпят промяна в движение.
37
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Долнопробен популизъм!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До uha 33 По селата ЛЛ не си вадят хляба с бабите и дядовците от едно село. Един ЛЛ обслужва 5-6 села. В определен ден ходи в определено село. И си докарва добри заплати.
35
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Имам си денонощна аптека на 10 минути пеша. Просто късмет. Продажбата на лекарства е търговска дейност и хората си гонят оборотите и печалбата. Няма как във всяко забутано село да има аптека. По логиката на този набеден професор да вземат да построят мол във всяко село?!!! Пък може и казино и т.н.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Махнете електронните рецепти! Престанете с тия забрани!
33
7
 
4
 
! Отговори
uha преди 1 ден
Чорбанът да не плямпа, а като е така загрижен за селския си електорат - да се цани за селски доФтор - генерален професионалист. И да вади хляб от 100 баби и 100 дядовци. По ч лев на месец по здравна каса. Без такса преглед - като пенсионери. Та толкоз за аптекарите. С трици маймуни не се ловят-поговорка. А лакърдиите в народното събрание ,дето си взема заплата над 5000лв без никаква работа - да ги разправя в селската кръчма(78 канал) на ИТН-то.
32
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До 123 Много точно. Нивото на депутатите в парламента никога не е било по-ниско в цялата история на България. За жалост като гледам тенденцията не много оптимистична. Подобно изказване и поддикване на частен бизнес към фалит от трибутана на НС говори, че тези хора тотално са скъсали с дневния ред на хората и дребния бизнес, и действията им са насочени единствено към техния по-продължителен престой /цуцане/ в парламента. Въпроса е кога ще ги изметем?
31
8
 
2
 
! Отговори
Един от народа преди 1 ден
От чалгаризиран професор акъл не щем!
30
0
 
9
 
! Отговори
АХЕ преди 1 ден
И да питам газолизещите от здравното министерство: ЗАЩО ИЗЧЕЗНАХА АПТЕКИТЕ В ДЕЖУРНИТЕ БОЛНИЦИ И БЪРЗАПОМОЩ, А??????????????????
29
1
 
3
 
! Отговори
Какви автомати, бе? преди 1 ден
Имаме си вертолети. Звъниш и ти карат.
28
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 ден
Коментара на Чобанов издава постесаваща неграмотност. В никакъв случай не съм против да има автомати за лекарства и фармацевтите в случая си гледат тесния интерес, но израза "А къде бяха фармацевтите............." показва тоталния срив на нивото на политиците. Ако една аптека не може да печели в дадено село, тя ще затвори много ясно, работа на политиците (а не на фармацевтите) е да осигурят достъп до лекарства на населението.

Спонсорирани публикации