Уменията на безработните често се разминават с очакванията на бизнеса

45% от регистрираните безработни са с основно или по-ниско образование
34
Уменията на безработните често се разминават с очакванията на бизнеса
Снимка: БГНЕС

Повече от половината безработни у нас са без професионална квалификация и често уменията се разминават с очакванията на бизнеса.

Над 152 000 е броят на безработните в България, а над 87 000 от тях не са квалифицирани професионално.

"Причините за безработицата са комплексни. На първо място, разбира се, оказва влияние икономическата обстановка в страната. Други процеси, които влияят на безработицата, са регионалните различия и понякога разминаването между уменията, които имат регистрираните в бюрата по труда, и нуждата на бизнеса от определени умения", каза пред Нова тв зам.-директорът на Агенцията по заетостта Габриела Димчева.

Според експертите в днешно време притежаването на дигитални умения е абсолютно задължително. Работодатели пък споделят, че работни позиции винаги има, но достатъчно желаещи - не, а без професионална квалификация ситуацията за бизнеса става все по-трудна, тъй като обучението отнема време.

Младите са на последно място по безработица. Най-малко са тези под 24-годишна възраст. Според данни на Агенция по заетостта хората до 24 години съставляват само 5% от общия брой безработни. На първо място е групата между 30 и 44 г. Те наброяват 33%. На втора позиция са тези над 55 години - 29%. Безработните между 45 и 54 години са 27 на сто, а тези от 25 до 29 години - 6%.

45% от регистрираните безработни са с основно или по-ниско образование. 41% са със средно и 14% - с висше.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: безработица
Още от Образование
Преди първия звънец: 200 учители не достигат в София, 1000 в страната
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
7
 
! Отговори
Хахахах преди 1 седмица
Уменията на безработните са спрямо финансовите способности на работодателя тука за 1200 лв иска заварчик в Европа 2000 евро взимат хигиенистките.Това че нашите "бизнесмени"от алиекспрес си бият *** да не *** си е техен проблем.
31
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 19 : Изкарай поне една сертификация, после ми говори така. Айде, почивката ти изтече, качвай се на баничрката и заминавай да работиш.
30
2
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До 17 : За щастие твоята вяра не ми е нужна. За тази година от два клиента в UK съм изкарал близо 200к като фрилансър, плюс обезщетението от бюрото отделно. Ще си го взимам, макар за мен да са дребни суми - тази държава не е направила нищо за мен, освен да ми бърка в джоба, така че ще я грабя при всяка възможност.
29
1
 
2
 
! Отговори
Да искат издръжка от преди 1 седмица
клана Живкови, които притежават огромна част от акциите на "Фиат", активи в чужди банки, огромно количество злато и бижута, отнети от законните им собственици след 9-и септември. Т.Ж. довлече тук над 360 000 с обещания за лек и охолен живот,даде им сума ти бонуси Те се размножиха, но не им се учи и не си дават много зор да работят, защото тези особености са част от традиционния им манталитет. Допреди 50-60год. са оцелявали както могат. Т.Ж. ги отучи от това, сега потомците му да им търсят колая.
28
0
 
10
 
! Отговори
Кинти преди 1 седмица
Бизнеса иска да ти вземе живота 6 дни в седмицата по 12 час,нон стоп на телефона и когато той каже тогава да си взимаш отпуската,да те осигурява на минималната и на края да ти даде не това което е в обявата и което сте се разбрали,защото ти били много.Бизнеса иска да кара майбах,а ти да ядеш кренвирши и да караш Опел за 2000 лева и то само в събота и неделя.
27
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уменията на бизнеса често се разминават с очакванията на работника.
26
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
очакванията на бизнеса са 25-годишен(или по-добре 25-годишна силиконка) с 10 години стаж, обучени от някой(неизвестно кой, най-често държавата) на изключително специфични за фирмата процеси,процедури,машини,дейности,готварски рецепти ако щете, който да работи за 1000лв. И понеже не искат да плащат, та да намерят свестни кандидати, които да обучат за специфичните си нужди и после да влагат в тях пари за заплати за да ги задържат, та по-лесно ни е да рИвеме по медиите колко алчни и некадърни са
25
0
 
5
 
! Отговори
Британския Чеп преди 1 седмица
Сваляй червените бикини и Слагай вазелина БеГе Бизнес
24
1
 
13
 
! Отговори
TheBritishCock преди 1 седмица
Прекалено съм квалифициран за българските работодатели и българския съвецкомутренски бизнес основан на укриване на данъци кражби от работника и източване на ДДС.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Уважаеми бизнес! Каквито ви заплатите, такива ви и кандидатите! Тези, които искат хора, които наистина да им свършат работа си ги купуват и обгрижват. Тъй, че докато не си промените манталитета ще ревете като сарански мечки а бизнесът ви ще е посредствен.
22
0
 
9
 
! Отговори
К. У. Р. За БеГе преди 1 седмица
Работодателите Янкошумкарски мутроченгесари
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Споко, от тук нататък все нагоре. Ами зелена икономика.:))
20
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като нямаш квалификация, а само средно, викат "Защо нямаш квалификация?". Като имаш квалификация, а понякога даже и повече от средно, викат "Ти си прекалено квалифициран за тая работа!". Общо взето така се свеждат нещата.
19
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Ама дипломата ми е за средно, защото съм преценил, че нашата образователна система няма какво да ми даде и съм се обучавал сам." - To и разсъжденията ти са като за средно. Даже за под средно. Тежки му били сертификациите, архитектски му били. И накрая вика "Salesforce". АХХАХАХ! Все едно да кажеш "Рекордът ми по плуване е тежко нещо, трябва да плуваш 20 метра!". Те не знаят кво е интеграл и как да го сметнат, архитектски му били сертификациите, не можал да избута даже и лесното в днешно време.
18
3
 
22
 
! Отговори
Накратко преди 1 седмица
Всеко който не използва времето когато е безработен да повишава квалификацията си и да увеличава знанията си в своята професия САМО СЛЕД 6 месеца вече е негоден да започне работа . Особено пък ако е прекарал времето си в стоене пред телевизора с бира в ръка . И вина за това има и държавата. Липсват курсове по преквалификация, липсва държавна загриженост и инициатива да се помогне на тези които са останали безработни. РЕАЛНО България отглежда професионални безработни.
17
5
 
12
 
! Отговори
До тpoл No7 преди 1 седмица
Аз примерно имам три тежки архитектски сертификации от Salesforce, говоря три езика, програмирам на над 10, имам над 20 години опит в областта - и се регистрираш в бюрото по труда и идваш да пишеш коментари в днес :) Повярвахме ти :)))
16
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
От 7 до 14 : Доброволно. Просто начин да си взема обратно част от парите, които им наливах в системата с години. Една година на максимално обезщетение не е зле, нали?
15
2
 
26
 
! Отговори
Парижанин преди 1 седмица
Че то и с висше да си (магистърска степен) пак се оказва, че има "разминавания"?! Съвпаденията изведнъж се появяват, ако се окажеш правилният, препоръчаният или както е модерно да се казва - реферираният. Тогава работното място специално за теб ще го запазят, а по обявата ако щеш и 1000 CV-та прати с квалификации и обучения от цял свят - все тая! В БГ работодателите се познават, HR-ите са цяла гилдия, шуробаджанащина среашна!
14
2
 
17
 
! Отговори
до 7 преди 1 седмица
Ако наистина имате този опит, как сте попаднали в бюрото по труда?
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Има го и вариантът да си с висше образование, но ненужно на никого...