Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото

Внукът на един от откривателите иска експертиза за автентичността му
7 сеп 2024 22:29, Петър Бойчев
199
Мистерия с Панагюрското златно съкровище: Мени си теглото
Снимка БГНЕС

75 години от откриването на Панагюрското златно съкровище се навършват този декември, но дори и след толкова време загадките около него не стихват.

Внукът на един от тримата братя Дейкови, които през декември 1949 година намират безценните златни предмети, вече близо 15 години се опитва да разбере истината за съкровището, става ясно от репортаж на бТВ.

Павел Цветанков е доктор на науките по културно наследство и внук на един от откривателите на Панагюрското златно съкровище. Той търси отговор на въпроса защо теглото и размерите на златните предмети, открити от дядо му Павел Дейков, не са постоянни и варират през годините.

Преди 15 години случайно открива странни несъответствия в документите на държавния архив. С годините установява шокиращия факт, че съкровището е измервано многократно през годините и почти винаги е с различно тегло и размери.

„Панагюрското златно съкровище е много палаво. И може би на всеки две-три години се появява с нов размер и с ново тегло. Това важи и за сегашното време, за което бихме казали, че техниката на измерване е на изключително високо ниво. През последните години са разлики от 20-25 до 30 грама“, разказа Павел Цветканов.

По думите му е възможно върху съкровището да действат парапсихологически сили, защото траките са били много духовен народ. „Всичко е възможно. Но то освен, че си променя теглото, си променя и размерите“, уточнява още Павел.

При първото измерване през 1949 година съкровището тежи с над килограм и 300 грама повече от днес.

„Данните, които Петър Горбанов е изпратил в София, са много по-различни от настоящите. Той го е измерил седем килограма и 500 грама. Твърденията за настоящето тегло на Панагюрското съкровище е, че то тежи шест килограма и 186 грама“, каза още внукът на откривателя.

Според директора на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов официалното обяснение е много по-просто.

„Всеки човек би разсъдил. Когато се открива едно съкровище, то е в глинеста почва, измито е в реката, занесено е в Околийското, те трябва да го премерят. Естествено никой не е успял да измие тези глинести частици, които са се наслоили в съкровището. Естествено то ще бъде по-тежко“, обясни доц. Шопов.

Според Павел обаче такава грешка професионалист не би могъл да допусне. „Панагюрското златно съкровище е измито няколко пъти, преди да бъде измерено. На самия ден на откриването е измито в самата река. След като са го донесли в общината тук, отново е измито, след което са го измерили“, твърди той.

Теглото и размерите продължават да варират до днес. По думите на Павел най-голямата разлика е от порядъка на килограм и 600 грама. Пък при размерите – от порядъка на два сантиметра и половина.

За несъответствията е сезирана прокуратурата – резултат никакъв. „Най вероятно е откраднато“, сподели Павел Цветканов и допълни: „Понеже Панагюрското златно съкровище упорито бива крито, се съмнявам, че е на разположение на държавната власт. Оригиналът му. Истинският му оригинал.“

През 2014 година специална експертиза трябва да докаже, че държавата ни разполага с оригинала на съкровището. На следващата година за изложба в Лувъра златните предмети отново са претеглени. И отново има несъответствие.

„Именно в Лувъра то е с нови размери и тегло след една експертиза, която трябваше да докаже, че оригиналът му е наличен. Така че международният скандал е абсолютно неизбежен“, посочи още Павел.

Днес Павел Цветанков настоява за независима експертиза, която категорично да установи налично ли е оригиналното Панагюрско златно съкровище и дали то е било подменено.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от Общество
Разводите поскъпват заради минималната заплата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
28
 
! Отговори
Обърнете внимание! преди 1 седмица
Човекът, който твърди, че някакви незабележими с просто око недоизмити глинести частици са тежали 1 600 гр, е доцент и доктор! Правете си изводите какви хора получават научни степени и звания, особено в областта на науките от историко-хуманитарния цикъл. Вече 80 години непрекъснат упадък на науката и обезценяване на научните степени у нас! Науката стана тих пристан и ясла за изхранване на свои хора.
87
7
 
22
 
! Отговори
ПП ДБ преди 1 седмица
Нали беше на изложба в щатите нормално е да са върнали копие за какво ни е оригнала все пак злато добива в България се изнася от американците и за нашата мила родина остава 0,0002% това е нормално защото те са нашите господари и трябва да им дадем всичко даром.В англия се намира държавния ни резерв от злато и никога повече няма да си то върнем в страната трябва да сме демократи са "Силна България" и моля Ви пишете и говорете на английски тук е 51 щат
86
3
 
14
 
! Отговори
дедо ви преди 1 седмица
ровете се дълбоко в документите на бкп ( ако не са успели да ги изгорят ) там е отговора
85
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Направили са другарите няколко комплекта, а оригинала е бил продаден на някого, предполагам. От калта били, от водата сигурно заради варовика. ДС са го шитнали по нареждане и са направили копия...
84
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е под формата на майтап да си кажем истината. Материята не може да променя формата си и тежината си. Но ако е ново изделие може. Та колко сме чували за скрити белязвания и тяхната липса впоследствие. А формата и расата на изобразените лица, сякаш на никой не му прави впечатление...
83
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами то какво друго остана за крадене!?
82
0
 
12
 
! Отговори
Трябва преди 1 седмица
Да се види откога е първата регистрирана разлика , и кой е имал достъп до него преди това !
81
0
 
35
 
! Отговори
Аха преди 1 седмица
Никаква мистерия , значи просто е подменено ! Срам и позор какви хора ни управляват !
80
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Евроатлантическите ни партньори са си го присволили , редно е , няма как. Помним как Пешо стоянов върна история славянобългарская на гърците, и после каза, че и кирлицата била отживелица
79
5
 
6
 
! Отговори
Русия преди 1 седмица
Бананажийти го подариха на атлантическити си гусудари
78
0
 
7
 
! Отговори
Иво Андонов преди 1 седмица
Всичко е точно при мен е оригинала
77
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 седмица
До Анонимен 76.."нашите съпруги са билЕ".Двойка,седни си.
76
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Варненското съкровищее най-старото обработено злато намирано някога на 8500 години. То къде ли е?
75
0
 
24
 
! Отговори
Като в под прикритие преди 1 седмица
Направена е реплика оригинала е продаден мистерията е пазкрита.
74
2
 
27
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 1 седмица
Златото е изключително тежко и най-тежкия метал, който не е радиоактивен. Щом съкровището е олекнало и има същата форма значи то не е златно, елементарна логика защо. Единствено волфрама има плътност, която е близка до тази на златото, но той е малко по лек от него и трудно се обработва, ментето явно не е от него. Трябва да си невероятно нагъл за да лъжеш, че след почистване съкровището е олекнало при положение, че златото е инертно и не реагира с нищо и не корозира никога.
73
19
 
8
 
! Отговори
IT пенсионер преди 1 седмица
Златно съкровище никога не е било откривано, било е бронзово а нашите археолози шарлатани набързо му спретнали златно копие, за да баламосват нацията от 6алъци и световната научна общност - видите ли най-старото злато е правено по нашите земи.
72
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Бе то след 1944 година след навлизането на Войските на СССР по заповед на Сталин, въведоха крепостното право и ограбиха земите на Българските Селяни и си направиха ТКЗСета!.. През 60 те години на миналия век замина за Москва 32 тона злато за да го вардят от атомни бомби. Направиха си Кореком за събиране на златни монети при покупка на дънки. Едно време Златните Пендари на гърдите на нашите съпруги са биле нашата Банка и никой не е могъл да ги открадне, понеже ще има Бум..Бум...Бум! А сега какво?
71
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ще се окаже, че съкровището отдавна е в колекцията на някой магнат, а на нас ни дават репродукция в музея. Бай Тошо и ДС пак са измислили некоя схема като Луканов и Костов и Младенов. Все видни и честни Българи
70
0
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 1 седмица
Добре, че Ивелин Михайлов му направи копие да могат и обикновените хора да го видят
69
6
 
8
 
! Отговори
Бойко Българоубиец преди 1 седмица
Мне просто като станах премиер 2009та го продадох на черния пазар като антиките на божков.. ГЕРБ ПОБЕДА!

Спонсорирани публикации