Започва имунизирането срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон

Ваксините са безплатни, поставят се в РЗИ и при джипитата
11 сеп 2024 11:26, Петър Бойчев
59
Започва имунизирането срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон
Снимка БГНЕС

Започва имунизационната кампания срещу COVID-19 за есенно-зимния сезон 2024/2025 г. информира Министерството на здравеопазването.

Приложението на новите ваксини ще бъде безплатно и започва на 11 септември. Може да се имунизирате в кабинетите на Районните здравни инспекции (РЗИ) и общопрактикуващите лекари.

В страната бяха доставени 84 960 дози иРНК ваксини срещу новия вариант JN.1 на SARS-CoV-2 на производителя Pfizer-Biontech. Ваксините вече са предоставени на регионалните здравни инспекции за организиране на имунизационния процес по места, добавят също от ведомството.

При необходимост ще бъде създавана организация за провеждане на имунизация и в други лечебни заведения, а при наличие на желаещи по места е възможно и сформиране на мобилни екипи за трудноподвижни лица, лица от отдалечени места и др., уточняват от министерството.

От доставените количества, 80 640 дози са предназначени за имунизация на лица на и над 12 г., а останалите близо 4000 дози са за деца от 6 месеца до 11 години. Ваксината срещу JN.1 на SARS-CoV-2 може да се прилага самостоятелно, независимо дали са налице преболедуване и предходни ваксинации. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози, информира също МЗ.

Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон. В тях като приоритетни групи са определени хора на възраст на и над 60 години; такива с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани граждани (с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции.

При лицата от посочените групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини, обясниха още от здравното ведомство.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Коронавирус
МЗ с кампания за ваксина срещу COVID
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
20
 
! Отговори
Вакса преди 1 седмица
Имунизацията или ваксинацията? Че тази вак-са не довежда до имунизиране. Боледуваш си наволя с и без ...
18
3
 
19
 
! Отговори
До 24 преди 1 седмица
Няма договор за ковид ваксините вече. Поръчват се хиляди, не милиони както преди. Това се прави защото търсенето определя предлаганете. Да, колкото и невероятно звучи има хора, които си поставят ваксини съзнателно.
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен "Айде стига сте ревали, че ставате досадни!" ------------------ типична уфтса! Набодаха я няколко пъти, за момента й се разминава леко макар уфтсете около нея да мрааат като муухи и ввче е забравила всичко, което й причиниха и доволно си блее в очакване на следващата серия.
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма ли да има независимо разследване и присъди за ковид престъпниците? Няма? И какво казвате, да съм съзнателен гражданин, да си плащам данъците, водата, тока, парното и глобите? Ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха...
15
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Неваксини за невирус.
14
2
 
9
 
! Отговори
Bili преди 1 седмица
А за грип?? Също до коя година има договор за доставка на тоя ковид препарат??
13
2
 
21
 
! Отговори
Урсула фон Файзер преди 1 седмица
Приоритет са около 60 годишните , че няма пари за тях като се пенсионират.
12
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой няма да ви накара да си сложите ваксина насила! Дори и за ковид вече няма ограничения по границите. Айде стига сте ревали, че ставате досадни!
11
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Който се ваксинира няма да се разболее, но и да се разболее няма да предаде на татък, но и да предаде няма да изкара заболяването тежко, но и да го изкара тежко, по-малък е шанса да умре, но и да умре, няма значение, всички един ден това ни чака. Единственото сигурно е, че фармацевтичните компании направиха много пари!
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Интересно ми е есперименталната генна тераия на фазер дали най-накрая премина всичките си тестови фази или все още се прилага с разрешение "по спешност"?
9
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Предлагам да се пуснат промоционално хладилните камиони. Да завъртят някое кръгче за допълнителна мотивация на овците. хи хи хи
8
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Още ли има тотални мааалоумници за да се ваксинират срещу короната? Айнщайн е казал най-точната сентенция в историята на човечеството....За Вселената и човешката глупост.
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Преброяване на oвцете... После може ли да пишете колко са се бoцнали? Интетесно е статистически.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Свърши ли вече кампанията ?
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
кой ще се ваксинира това май пак е някаква схема.
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не е лошо да покажат на овцете какви нано структури ще се самоизграждат в телата им от препаратите. Има публикувано рецензирано изледване на японски и южнокорейски учени. Oт испанската лаборатория La Quinta Columna редовно пускат упдейти на това което са заснели със стерео микроскоп в инкубирана при човешка температура ковид "ваксина". Който иска да знае да се поинтересува.
3
2
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
Кой го е еня? Ковида го преболедувахме по няколко пъти вече.
2
2
 
30
 
! Отговори
обаче преди 1 седмица
За зелен сертификат само с жълта книжка!
1
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Е нали доказаха че водят до сърдечни проблеми

Спонсорирани публикации