Пресконференция алармира за най-мащабната фалшификация на българската история през последните 20 години

Обновена: 12 сеп 2024 10:59 | 12 сеп 2024 10:58, Александър Попов

Серийна фалшификация на български и световни исторически артефакти беше разкрита днес на публична пресконференция в БТА. Обектът на разследване се явява поредицата книги „Тракийското Писмо Декодирано“ с автори Стефан и Цветан Гайд, както и сборниците „Тракийските Послания“ и „Тракийските Хроники“, със същите автори/съставители.

Организаторите изкараха данни за серия умишлени фалшификации в преводите на редица неолитни артефакти, както и в Бохарската коптска Библия, представена в гореспоменатите книги като Библията на бесите (древно тракийско племе). Бяха предоставени и сведения, показващи липсата на историческа автентичност на книги от „Тракийските Послания“ и „Тракийските Хроники“.

"Искаме да алармираме българската общественост за опасността от насажданата от книгите доктрина и псевдокултура, имащи двойна цел – от една страна,  въвличане на неподозиращи родолюбци в култа на „Тракийската Църква“, за който периодично са сигнализирали и членове на Българската православна църква, а от друга -  позициониране в политическото пространство на главните пропагандатори на доктрината  - Цветан Гайд (Гайдарски), Натанаил Гайд (Георгиев) и Георги Гайд (Георгиев)“, споделиха организаторите Боряна и Тодор Йотови.

Причина за пресконференцията е нарастващата вълна на пропаганда, осъществявана чрез свързани организации като „Богари Медия“ и „Академия Орфика“ и техният продукт - „Фестивал Тракийски Мистерии“, промотиращи се като „възстановяващи“ древната ни култура чрез различни постановки, базирани на разобличените псевдооткрития, които, особено през последните две години, успяват за завлекат в заблуда редица държавни институции и управители на обекти от национално значение.

Доказателства за подмяната може да се видят във видеото тук.

Българската общественост се алармира, че зад тази опаковка стои култ, който безапелационно подменя изконни ценности, въвежда членовете си в състояние на неспособност за отделяне на фактология от индоктринация, налага безотчетни парични дарения, и очаква „верността“ на каузата да бъде засвидетелствана чрез поверяване на децата, още непълнолетни, на индоктринация от страна на лидерите на култа.

"Истинското ни историческо наследство е богато, също както и културното, духовно и цивилизационно първенство на нашите предци. То няма нужда от измислици и манипулации. Можем обаче да го опознаем чрез истинна наука и богооткровение.

Христовото благовестие няма нужда от фалшифицирани артефакти, за да бъде живо и деятелно. Христовите заповеди нямат нужда от фалшиви фигурки и обекти на поклонение, за да бъдат доказани като истинни. Христовото последование и себеотдаване нямат нужда от фалшиви каузи. Псевдопророците, обаче -  имат“, заключиха Боряна и Тодор Йотови.

„Длъжни сме да разкрием тази спекулация, най-малкото защото сме били съучастници, макар и неволно и незадълго - като директори в Института по Т-Наука и Академия Орфика, както и много години вътре в общността. Когато си „вътре“, някак не забелязваш, че постепенно се появяват все по-груби нередности, превзет от усещане, че служиш на голяма кауза. Не сме си позволявали да подложим под съмнение „откритията Гайд“, още по-малко да ги верифицираме. Търсенето ни на факти,  които да подпомогнат „грандиозността“ на процеса, в който бяхме част, обаче ни „задължи“ да прогледнем  за процесите, които се разгръщат, и оттам - отвъд твърденията им. И осъзнавайки заблудата, която сме подкрепяли, когато поискахме възможността или да поправим нередности, или да се оттеглим, бяхме безпрекословно линчувани от лидерите на общността. Цената, която семейството ни плати през последната година, е огромна и продължаваме да бъдем обект на клевети, лъжи и психически тормоз. Днес представихме само част от фактите, до които достигнаха независимите ни проучвания на твърденията, изнесени в книгите на Гайд. Останалите са публикувани в Приложение-брошура към книгата ни „МЕСОУРЕ - Неолитният Символ на Вяра и Новозаветният Архе-Език“, която излиза в края на седмицата“, допълни Тодор Йотов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase