Ще поскъпне ли парното с 10% заради модернизация на Топлофикациите?

Всички те инвестират в нови съоръжения, каза Кремен Георгиев
12 сеп 2024 13:24, Анисия Иванова
59

Има голяма вероятност сметките за парното да скочат. Това стана ясно във връзка с нова наредба.

"Тази наредба е още в етап на обществено обсъждане. Топлофикациите внесоха своите възражения. Цялото нещо се определя в КЕВР, като се определят приходите на една топлофикация, за да може да покрие своите разходи. Тези приходи са съставени от приходи от топлинна енергия и приходи от електрическа енергия. Ако намалеят приходите от електрическа енергия, трябва да се увеличават приходите от топлинна, което означава повишаване на цената", каза председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества в България Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

От думите му стана ясно, че заложните текстове в тази наредба ще намалят комбинираното производство.

"Всички възражения на "Топлофикация" са насочени към тази насока. Чрез тази наредба много странно се определя понятието "полезна топлинна енергия". Всяка една топлинна енергия, която се произведа от топлофикациите и не е изхвърлена на атмосферата, е полезна. Единствено тази, която се изхвърля в атмосферата, не е полезна. И тя никога не е участвала в комбинираното производство. В момента наредбата предлага да отпаднат и други топлинни, което ще доведе до очаквания резултат", допълни Георгиев за Bulgaria ON AIR.

Той увери, че процентът на поскъпване няма да е много голям.

"Но така или иначе това директно увеличаване с 10% на другата енергия ще се усети. В последно време всички Топлофикации инвестират в нови съоръжения, които да произвеждат тази комбинирана енергия, защото тя им дава възможност да са "над водата". Всяка една от тях трябва да има икономическа логика, да бъде поне на минимална печалба, или да си осигури подобни инвестиции", коментира председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества.

Според госта възраженията на Топлофикациите са адекватни.

"Да се променя тази наредба, идва от разни директиви и регламенти на ЕС. Добре е да се знае, че директивите на ЕК може да са много добри, но не и за всички държави. Имаме диалог с министерството, там хората разбират това нещо. Не трябва да всяваме паника", подчерта Кремен Георгиев.

Той добави, че на прага на новия отоплителен сезон няма място за притеснение, дори напротив.

"Вече всички са доста напреднали с подготовката, почти навсякъде е към края си. А самото понятие "изравнителна сметка" винаги е било драма, откакто то съществува - 21 години. Има решение на този проблем - дистанционните уреди, които ще елиминират изравнителните сметки. Има сгради, в които всички уреди са подменени на 100%. Това лято, когато излязоха изравнителните сметки, беше доста по-спокойно, отколкото друг път", поясни Георгиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от Образование
БАБХ: Глоби и затваряне на обекти при лоша хигиена и храна в училище
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
4
 
! Отговори
СОФИЙСКИЯ БЛОК преди 6 дни
СЕ СЪБИРА НА ТАЙНО СЪВЕЩАНИЕ > И РЕШАВАТ ВСИЧКИ СЕ ОТКАЗВАТ ОТ ПАРНОТО, НО НЕ И АПАРТАМЕНТИТЕ НА НАЙ-ГОРНИЯ ЕТАЖ > а пък нали тръбите минават през по-долните апартаменти > АНАДЪНМО ?
36
2
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 6 дни
До До селяцитевие сега ли разбрахте че ТОПЛОФКАЦИЯ- СОФИЯ е една голяма измама ?!?!?? и аз съм от СФ , съседа ми работеше в една от от счетводотиелните фирми , и знам за кви измами става въпрос ....чудно ми е как уж умните Софиянци така и не разбраха че ги лъжат ако със сметките за парно толкова години ....поне 20 са !а селяните са си про2сти така или иначе тях няма кво да ги коментираме ....плаща ли парното на Софиянци ....ХЕХЕ СМЕХ !
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Боли ме.. радиатора . Който не се е отървал от Топлофикация да му мисли.
34
0
 
9
 
! Отговори
Кестен преди 6 дни
Това е любимата тема на неформалите - провинциалисти. И понеже управляващите много добре го знаят - хвърлят кокала отвреме навреме за да се ядем един-друг. Не разбирам как "крада" и "не плащам парно" като софиянец, като сметките ми все по-големи стават, и си ги плащам до стотинка.
33
0
 
4
 
! Отговори
бг смешки преди 6 дни
Данчо Ментата ти ли си ?!?!!??
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Разбира се, че ще поскъпне, не помня случай да е отивало надолу !
31
6
 
3
 
! Отговори
ЙОРДАН ЦОНЕВ преди 6 дни
ДОКОГА СЕЛЯНИТЕ ЩЕ ПЛАЩАТ ПАРНОТО НА СОФИЯНЦИ ?
30
0
 
5
 
! Отговори
Еврогеец преди 6 дни
Много важно,нали сме богати членове на ЕС, някакви юижави 10 % увеличение не могат да ни бунтат. Или пък могат?? Хихииииии
29
0
 
3
 
! Отговори
S-hop преди 6 дни
Уикенд не се пише като оная другата думичка, дето ти е в устата ;-)
28
3
 
2
 
! Отговори
ПОСЛЕДНО МОЛЕЦА преди 6 дни
ПОДАРИ НА СОФЕТУ 1,6 МИЛИАРДА ЛЕВА ДА СИ ПЛАТЯТ ПАРНОТО
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Технология от 18 и 19 век няма накъде да се модернизира! Топлофикация означава крепостничество, феодализъм, съдиране на кожи и пълна гавра с т.нар. абонати!
26
5
 
4
 
! Отговори
ШОПИТЕ ВСЕКИ УЙКЕНД преди 6 дни
СА НА ПЛАЖА В ГЪРЦИЯ, НО НЯМАТ ПАРИ ДА СИ ПЛАТЯТ ПАРНОТО !
25
5
 
3
 
! Отговори
ДОКОГА СОФИЯНЦИ преди 6 дни
ЩЕ КРАДАТ И НЯМА ДА СИ ПЛАЩАТ ПАРНОТО ?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен 18 Ти как точно ми плащаш парното бе се ляк? Аре бЕгай да си избиваш комплексите на друго място.
23
2
 
8
 
! Отговори
До селяците преди 6 дни
Бе какво парно ми плащате, бе! За стая и кухня общо 25кв.м. сметката ми е 260лв. Ясно!! А ако някои яко крадат нали са тези за които гласувате и вие. А вие за дърва плащате само някой да ви ги отсече и докара, дървата са ви без пари и то от държавни гори, които са и на софиянци!!! Айде се поспрете малко!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Догодина тока от 15 юли свободен пазар, минимум двойно поскъпване, от първи януари водата до 50% поскъпване, парно това поскъпне е началото, евроатлантическо ми е
21
0
 
3
 
! Отговори
ДО 18 преди 6 дни
До АнонименКОЕ парно плащаш бе паля2ЧО ?!?!!???
20
1
 
3
 
! Отговори
бг смешки преди 6 дни
точно провинацилаистите хранят софиянци как ли пък не ! смеш***НИК !
19
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ако не е провинцията да издържа софиянци, от глад и студ да са починали.
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Вас Софиянците кво ви интересува поскъпването, нали ние ви плащаме парното, про сяци! Иначе сте велики!

Спонсорирани публикации