Експерт за новите, по-строги условия за ипотечен кредит

Тихомир Тошев: Това е отговорът на мониторинг от страна на БНБ
13 сеп 2024 12:51, Инна Ангелова
15

БНБ въвежда нови условия за ипотечни кредити от 1-ви октомври. Те ще имат значително въздействие както върху кредитополучателите, така и върху банките. Основното изменение е максималният срок за изплащане на ипотечен кредит, който вече ще бъде ограничен до 30 години.

"През май месец БНБ обяви, че ще започне да наблюдава шест показатели в банковата система и обяви, че след като направи мониторинга, може да въведе някакви рамки за кредитиране. И всъщност това е отговорът на този мониторинг", обясни кредитният експерт Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Макар банката тогава да увери, че няма повод за сериозни притеснения, тя все пак призна, че ръстът на кредитите, надхвърлящ 10%, е тревожен. Прогнозите за настоящата година показват увеличение на кредитите над 20%, което повдига въпроси за стабилността на финансовата система.

БНБ затяга правилата именно, за да предотврати по-големи рискове за банките и кредитополучателите. Според Тошев, срокът до 30 години не е голяма промяна, защото досега всички банки са кредитирали на този принцип, с изключение на две, които отпускаха до 35 години.

“Следващото е не повече от 50% от доходите да покриват месечната вноска. Ние, кредитните консултанти, съветваме това да са не повече от 30%. БНБ казва, че до 50% е допустимо доходът да върви по кредита. Другото е до 85% от стойността на жилището да се кредитира и купувачът на жилището да има поне 15% спестени средства", разясни Тошев за Bulgaria ON AIR.

При покупката на жилище, освен самоучастието, потребителите трябва да предвидят и редица допълнителни разходи, които могат да се окажат значителни. Такива са нотариалните такси и местните данъци, които възлизат на около 8% от стойността на имота. Това означава, че реалната сума, необходима за покупка, е по-висока от първоначалната стойност на жилището.

Въпреки инфлацията и ръста на цените на жилищата (с около 40% за последните четири години), кредитите все още се обслужват добре, благодарение на повишаващите се доходи и стабилната заетост в страната. Към момента хората лесно намират работа, а кредитите се погасяват навреме. Въпреки това, инфлацията "изяжда" част от покупателната способност на населението, което може да окаже натиск върху обслужването на кредитите в бъдеще.

Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: кредитусловияБНБлихви
Още от Общество
Зам.-министър уверява: Незабавни мерки за по-добри условия за огнеборците
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Банките вече направиха пачките ,и сега БНБ се правят. на загрижени))
14
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 4 дни
Изненада няма.Балонът ще гърми.Гледали сме го през 2008 год.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
То на простите българи само пари са ви в алчните глави. Наеми, ренти, акции, пасивни доходи... Пусто сиромашко племе, ненаядено...
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И накрая, таман си спастрил 5-6-7 имота и вземе та те отнесе я рак, я инсулт, я инфаркт... Не се напрягайте излишно и не мислете, че сте невероятни тарикати. Или пък, ако искате мислете...
11
1
 
4
 
! Отговори
Наемодател преди 4 дни
Тук чета някакви пишман арендатори с по 5-6-7 ипотеки дават акъл как се прави. Пичове, аз давам 3 наследствени под наем вече повече от 12 години, без да съм теглил и стотинка и вашата схема нещо ми намирисва. Не знам как плащате една ипотека, после втора и тн, рефинансиране на кредити и пр. 3500 наем може да достигнеш само ако даваш през AIRBNB и то пак не се знае. Иначе реално си между 1000 и 1500. Ся сматай ипотека, след някоя друга година ремонти, баня, кухня, уреди - не е баш така.
10
11
 
1
 
! Отговори
До 7 преди 4 дни
А това някой с 5-6к доход да вземе нещо за 250к евро винаги ми е било абсурдно... Ако вноската на ипотеката ти е над 15% от дохода, то просто това жилище не е за теб. Вече друга бира е да вземеш 3-4 жилища с по 1500лв. ипотека и тя да се плаща от наема. Напълно достижимо беше преди години с една нормална за София заплата около 10-12к. Взимаш 5-6 ипотеки и си свиркаш. Жилище, което купих 2007ма за 110к евро в момента го давам под наем след данъци за 3500лв. и ми изплаща други 3.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Сега ще се хвърлят още повече от Аспаруховския мост... :)))
8
4
 
5
 
! Отговори
До 7 преди 4 дни
Факт. Отлично казано. В момента имаш ли жилище купуваш с лекота същото без стотинка да дадеш. Ипотеката я плаща наемът, че и остават. И така жилище след жилище хем се виждаш с адекватен пасивен доход, хем и със жилища, които по всяко време можеш да обърнеш в левова равностойност, ако намериш някаква друга адекватна инвестиция, в която би вложил подобна голяма сума.
7
7
 
7
 
! Отговори
до 4 преди 4 дни
Е то това е смисълът на една ипотека. От чакащи да паднат цените, за 15 години със жена ми изплатихме сума ти жилища. Ипотекираме едно, взимаме следващо на дупка. Хем изплатихме, хем ни носят и доход и хем като теглиш чертата имаш хем жилища, хем пасивен доход, хем 0 вноска на ипотека :) Ама не може всички да са предприемчиви, трябва и да има фантазьори, които със смешни доходи от сорта на 5-6к на месец да купуват кутийки за 250к евро.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Срокът е пунтамара. Винаги можеш да си рефинансираш ипотеката от друга банка и срокът да започне да тече отначало.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
С две думи, който продал-продал. От тук нататък купувачи ще се намират все по-трудно, дори и да имат желание.
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
за оставащите 15%, които банката не отпуска, беднякът ще трябва да тегли "изгоден" потребителски кредит, отново тези, които имат по 1-2-5 жилища ще могат да си позволят да си купят поредното, за да вземат наеми, мчи яки промени
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А фиксирани лихви за периода или няма такива?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"Въпреки инфлацията и ръста на цените на жилищата (с около 40% за последните четири години)" - 40%? Само за 2020-2022-а имаш 40% ...
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"срокът до 30 години не е голяма промяна, защото досега всички банки са кредитирали на този принцип, с изключение на две, които отпускаха до 35 години." - Нали ... ама нещо забраха бизнеса и ...