Стотици се стичат на Кръстова гора, митрополит Николай ще води службата

От полицията съветват шофьорите да се заредят с търпение
13 сеп 2024 14:01, Красимир Ангелов
10
Стотици се стичат на Кръстова гора, митрополит Николай ще води службата
Снимка: БГНЕС

Пловдивският митрополит Николай ще възглави архиерейска света литургия в манастира "Света Троица" в Кръстова гора по повод празника Въздвижение на св. Кръст Господен (Кръстовден).

От 19:00 часа ще започне празнична вечерня, а от 22:30 часа - празнична утреня. В 00:00 часа е началото на архиерейската света литургия.

По традиция стотици богомолци от цялата страна пристигат през последните два дни на Кръстова гора в Родопите по повод празника на святото място - Кръстовден, който е на 14 септември. Много вярващи посещават мястото, за да се помолят за прошка и изцеление. Вярва се, че човек ако остане там поне една нощ под звездите, зареден с вяра и любов, отправящ искрена молба към Бога, ще му се даде силата да се справи с несгодите, ще получи отговор на молбите си, посочват от Пловдивската митрополия.

Тази година се очаква напливът от хора да е още по-голям, защото традиционния петъчен ден за посещение на светото място съвпада и с навечерието на Кръстовден.

От пловдивската полиция посочват, до неделя - 15 септември, са възможни значителни затруднения на движението на моторни превозни средства в района манастирския комплекс. Оттам призовават водачите на автомобили да бъдат търпеливи и да изпълняват стриктно разпорежданията на полицейските служители, с цел избягване на необосновани затруднения на трафика по посочения маршрут, тъй като в района няма обособен паркинг за толкова много посетители.

От страна на ОДМВР – Пловдив са предприети необходимите мерки за осигуряване на обществения ред и недопускане на пътни произшествия и инциденти по време на празничните дни.

Манастирът "Света Троица", известен повече като Троицкия, се намира в местността Кръстова гора в Средните Родопи, на шест км. от село Борово, община Лъки. Местността получава това име заради твърденията, че там е била заровена частица от разпятието на Исус Христос. Тази местност е с надморска височина 1545 м и представлява кръгла поляна, заобиколена от гъсти букови гори. От двете страни на пътя към Кръстов връх, където се намира светият Кръст, в годините бяха изградени 12 параклиса, посветени на светите апостоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от Общество
Ще поскъпнат ли шофьорските курсове?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
4
 
! Отговори
Ангелина преди 4 дни
"Митрополит Николай" ,да не осквернява с присъствието си святото място .
8
1
 
3
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 дни
До коментар 8 Е нали не са с мамона ? Какво ми цитира католическата църква папи и еврей ? Това са йезуити, а тоз Николай е някакъв на ДС както други не малко
7
1
 
5
 
! Отговори
М дааа, преди 4 дни
Негово Високопреосвещенство Николай имал Ролекс...Щото в католическата църква кардиналите начело с папата, и имамите в мюсюлманските държави, и равините в Израел направо ходят голи и боси и направо припадат от глад!
6
1
 
5
 
! Отговори
гого преди 4 дни
Светия Кръст Го носят през следния маршрут: Асеновград - Червен - Горнослав - Орешец - Мостово, на 30 04 1936 г. пренощува в с. Мостово, а на следващия ден Го носят до Кр. Гора, Пътя по ,който минава кръста се смята за най - благословен и благодатен за вярващите.
5
1
 
6
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 дни
Това че такива измамници са облечени в расо не значи че няма Бог.Въпроса е че Бог допуска всичко за да се види свободната воля на човека и на кого служи - Бога или Мамона. След като този в с ролекс хората би трябвало да го изхвърлят , не да му целуват ръката или да го възхваляват според неговият чин даден му от хора от държавна сигурност. По делата ще ги познаете.
4
3
 
9
 
! Отговори
Пловдив преди 4 дни
Божи човека с лампионите и скъпия часовник .
3
5
 
10
 
! Отговори
путлеарх преди 4 дни
Сатанаил ще доде ли да му се поклони на Коко Ролекса?
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Баба Гусиии прави шоу за раята с 50 милиона попска субсидия :)))
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Пъдарите подреждат стадото.