За първи път от 103 години: Регистрираха случай на холера в България

Болестта е установена при 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас
13 сеп 2024 17:07, Красимир Ангелов
68
За първи път от 103 години: Регистрираха случай на холера в България
Снимка: БГНЕС

Внeсен случай на холера е регистриран в България. Става въпрос за 23-годишен индийски гражданин, живеещ у нас, който в периода между 13 август и 2 септември е бил в Ню Делхи, Индия, съобщават от Министерството на здравеопазването.
 
За потвърдения случай докладва столичната Регионална здравна инспекция (СРЗИ). Пациентът заболява на 3 септември поради остра диария, без проява на други оплаквания. Извършено е лабораторно изследване, което впоследствие е потвърдено в Националната лаборатория по особено опасни бактериални инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Заболелият е изолиран в стая със самостоятелен санитарен възел в СБАЛ по паразитни и инфекциозни болести "Проф. Иван Киров". Той е в добро общо състояние. Под задължителна карантина в същата болница е поставено и лице, с което болния съжителства, определено от СРЗИ като близък контактен.

До момента той е без оплаквания, като има отрицателен резултат от изследване и му е проведена антибиотична профилактика.
 
В хода на проведеното епидемиологично проучване няма установени други контактни лица. Заболелият не е посещавал обществени места, включително ресторанти и др. В лечебното заведение e връчено предписание за спазване на стриктен противоепидемичен режим, засилена дезинфекция, носене на лични предпазни средства от персонала, с цел предотвратяване разпространението на заболяването.
 
Холерата е изключително заразно заболяване, предавано чрез поглъщане на замърсена храна или вода. Характеризира се с интоксикация, поражение на тънкото черво, гастроинтестинални прояви, дехидратация, тежко протичане и висока смъртност. Предаването на болестта на хора става чрез консумация на заразена вода, храна и чрез замърсени ръце и замърсени предмети.
 
До началото на ХІХ век холерата е разпространена главно в Индия, като река Ганг е основният източник на заразата. От 20-те години на ХІХ век болестта се разпространява и в други страни, като предизвиква пандемии с милиони жертви.

В България холерата е била сериозен проблем шест пъти. Последната епидемия у нас е регистрирана в периода 1914 – 1918 г. Тогава заболяването е внесено през Румъния, като за посочения период са регистрирани 845 заразени и 146 починали. Последният случай от холера в страната е регистриран през 1921 г. и отново е бил внесен.
 
Благодарение на пречистването и хлорирането на питейната вода, по-късно заболяването практически е унищожено в Европа. Въпреки това броят на случаите на холера, докладвани на СЗО, продължава да бъде висок през последните няколко години, основно заради огнища в Африка и Южна Америка, отбелязва здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от София
Преди първия звънец: Днес е време за забавление и големи семейни награди
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Кой ще плаща масрафа пак работещите българи ли , щото ромите не са на работа мотаят се по центъра на разходка. Това е тяхно право. Имат права и свободи.
59
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
С несменяемите корумпирани власт имащи ще си внесем и чума. Въпрос на време.
58
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Достатъчно е само един такъв да се изкашля в/у зеленчука,хляба,фъстъците и опашката в някоя верига в автобуса на летище или в магазин и до седмица Булгурът ще приключи на 90% безславно скрапосан ,а кибритите и дупките няма да стигнат.
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Аз казах идеите на един 0простачен турист сектор с Ълибегуфци да внасят харийци, индийци, шриланки и друга попнолъжична атомарно проста раб.ръка от държави с под нулев и традиционно нулев санитарен контрол в които дори военните не стъпват с под 30 ваксийни и пак ги изнасят казах ,че ще докарат пъкала. Този не може да бъде лекуван, ще пламне всичко. ДАНС да го евтаназирати и в крематориум всичко,а събратята му откъдето са обратно.
56
1
 
0
 
! Отговори
Кръвен здравец преди 4 дни
Според народната медицина има дезинфекциращо действие върху чревния тракт и лекува болестта.
55
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 дни
да са не лигават а да го изгорат докато не е разнесъл заразата !..Един индиец по-малко няма да се усети от останалите МИЛИАРД И ПОЛОВИНА..
54
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ужас...само това ни липсваше!
53
3
 
8
 
! Отговори
Юлиян преди 4 дни
Хайде спрете вече да заливате Европа със тези крастави *** от праисторическата епоха! Във моментът във Европа управляват най-гнусните и слаби, долни, жалки, извратени лидери за всички времена - със малки изключения. Да си заминават обратно във Азия, Африка,Южна Америка, та ако ще и във царството на Хадес да заминават!
52
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това биологично оръжие е резултат от внасянето на брадска бхарадска "работна" ръка, щото НЕМА ПА ДА плащаме нормални заплати.
51
1
 
9
 
! Отговори
Русия преди 4 дни
Атлантическити военни био лаборатории в България
50
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Много интересно, 45г комунизъм нищо и изведнъж при демокрацията и приятелството със САЩ и биологичната им лаборатория във ВМА - холера, туберколоза и чумата ще дойде. Абе защо никой държавен орган няма право да наблюдава какво правят тези негодници на наша територия? Колко биолаборатории бяха направили в Украйна тези нещастници? Никой не обясни за какво са им толкова.
49
0
 
2
 
! Отговори
Доко преди 4 дни
В Индия лекуват холерата успешно с домашно приготвени електролити. Но разбира се, знаят за това благодарение на традиционната медицина. Древните индийски методи за лечение на холера са били напълно неуспешни
48
2
 
1
 
! Отговори
Доко преди 4 дни
Холерата се лекува елементарно и на 100% - само с прием на много електролити, без други медикаменти. Естествено, това е открито от традиционната медицина и то сравнително скоро. Преди това са я лекували с холистични и знахарски подходи, плод на хилядолетен опит, в резултат на което хората са умирали като мухи.
47
2
 
7
 
! Отговори
Русия преди 4 дни
Атлантическити военни био лаборатории
46
7
 
3
 
! Отговори
Да бъдем добри преди 4 дни
Не е зле да ни затворят пак да по домове за да се спре разпространението на холера и маймунския грип.След като се заключат паралелно хотелите и ресторантите и се експулсират чуждестранните работници, тази чума ще отзвучи и пак ще заживееме нормално.
45
2
 
4
 
! Отговори
Русия преди 4 дни
Бананжийти на Посолството. Атлантическити Био лаборатории в България
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Честита ЕС и Нато, българи!
43
2
 
9
 
! Отговори
Да Ви Кажем преди 4 дни
Холерата не Прави Разлика между Бедният Работник и Богатият Програмист - Треепе НаРед, а дори Богатият Програмист е по Уязвим, щото Обича да Яде у Ресторанти, а не да си Готви - Сам като Бедняка!
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
пациентът заболява поради остра диария??
41
11
 
4
 
! Отговори
Аха преди 4 дни
Програмистче, братче. От Брикс. Като влезем в Брикс, ще се върнем 100 години назад.