Диана Русинова: МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка

Нашата наредба е много остаряла
14 сеп 2024 11:57, Нели Христова
30
Диана Русинова: МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка
Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие обсъжда нови критерии за поставяне на пътна маркировка. Едно от предложенията е това да не се прави между ноември и края на март.

Изцяло нова наредба за пътните маркировки пише МРРБ, каза Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики.

"Защото нашата наредба е много остаряла. Тя е от 2001 година. Кърпена е стотици пъти и трябваше да се изработи изцяло нова. От 2019 година има една междуведомствена работна група, която нищо не свърши и сега най-после има някакъв подем и желание да работи", коментира тя пред БНР.

Русинова каза, че има желание да се намалят изискванията за светлоотразителност. Но в същото време да има критерии за контрол за поставящите и възлагащите маркировката.

"Има известно боричкане между различни лобита. Най-вече има много голямо желание за понижаване на критериите за светлоотразителност. Ние твърдо сме против. За първи път се въвеждат критерии за контрол - критерии за това между 1 ноември и 31 март да не се полагат маркировки, защото метеорологичните условия са неподходящи. И след това се започва и безкрайни спекулации - ама то времето, ама те ни накараха. Критерии за контрол с наредбата няма да ги решим, защото има критерии за контрол, няма санкции и за тези, които възлагат. Защото, ако възложителят ви възложи Слагайте маркировка декември, вие по договор сте длъжни да го направите. Но в същото време ако наредбата го забранява, нищо не можем да направим на този, който ви е накарал да слагате маркировка, той харчи нашите пари обществени.

Гледаме да ги синхронизираме с европейския опит. Трябва да се съобразим и с доста силното лоби на фирмите, които полагат пътни маркировки, но гледаме да постигнем нещо разумно в полза на гражданите, и в крайна сметка някакси да накараме държавата наистина да започне да си изпълнява ролята, защото знаете, че маркировките са ужасни, особено горе по Видин. Там маркировка няма може би от 40 години", обясни Русинова.

За сега предложенията се обсъждат от работна група. Очаква се текстовете да бъдат пуснати за обществено обсъждане. Европейският център за транспортни политики обяви през април, че за година са получени над 200 сигнала за липсваща пътна маркировка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от Общество
Красимир Каракачанов: Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
тая женица не е експерт а специалист по усвояване на средства освен подвеждащото облекло с кого си говори по тази радиостанция.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Някой манипулира Какви лайкове те гонят тебе. Масово се трият мнения или изобщо не се допускат! Сайтът никога не е работил правилно, точно както държавата.
25
0
 
1
 
! Отговори
Йордан преди 3 дни
Едно време строяха магистрали, сега обсъждат как да боядисат пешеходните пътеки. До тук го докарахме, евала на Радев, Рашков, Киро, Майчето и другите трансджендъри.
24
0
 
0
 
! Отговори
Някой манипулира преди 3 дни
лайковете тук! Как? Дадох лайк и 15 минути той изчезна! Дадох отново и същото! Никой повече не може да ме убеди, че манипулират! Който се съмнява да изпрати адрес, като мога да му пратя скрееншотовете с временния щемпел (бълг. часовник)!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Тая лелка лобира за едни фирми дето се занимават с маркировскки и пътни знаци, изключително нагла и безочлива
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Георги Пенчев Не е проблемът в пътната маркировка, а в това, че шофьорите изобщо не спират на пешеходци.
21
1
 
3
 
! Отговори
Най-добрите решения преди 3 дни
са радикалните! МРРБ се закрива заедно с всики подведомства! Конкурс за ново министерство или ведомство с хора пред детектор на лъжата първо и след това истинска диплома за квалификация, а не закупена с изпит! Заклеване, че няма да прилагат партийни законовластия на позицията, която заемат илизабрана на членство в партии! Може да гласуват за който си искат - свободно, демократично! Направете референдум за това!
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Диана Русинова: МРРБ обсъжда нови критерии за поставяне на мозъчна маркировка в главите на хората при обмен на мисли между лявото и дясното полукълбо.... когато човек забележи някакъв пътен знак на кръстовище и да си представи как безплатно кръстовището е маркирано с пътна пътека за пешеходци!
19
1
 
4
 
! Отговори
Руси преди 3 дни
Не защитавам никой ,но и тази се оказа менте. Има факти много проверете!
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Гумичка за ***. Изтрихме маркировката преди 15 г като дойде на власт Тиквата
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Деян Русинов?
16
0
 
4
 
! Отговори
Gorskio преди 3 дни
Къде видяха маркировка, че и да я обсъждат? Ако слагат някога някъде тя се изтрива след седмица. Най-добре да прибират парите без да се занимават да боядисват...
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Трябва госпожо специална наредба как се полага маркировка върху дупки защото тук пътища няма!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
С таз цаки е като като селски шериф в щата Невада
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
къв тоа влък?
12
4
 
6
 
! Отговори
хуя преди 3 дни
туй праси , дето не се е качвало на кола и сигурно има рефлексите на 87 годишна бабичка , ще оправя движението по пътищата.
11
3
 
9
 
! Отговори
Манга комикс преди 3 дни
Каква е тази карикатура .
10
0
 
7
 
! Отговори
Аста ла виста преди 3 дни
Производствата се изнасят вече от Бг. причини 100 -няма пътища даже.Гласуват 30% ( то нема за кого де). На границата седмични опашки за моста. Хемус 50 години в строеж... Народа и той се изнася, за пари за гараж в София има къщи с двор край морето в прованса на Испания,Италия и дори в Япония- къща с двор на 80км от Осака 14 000$...
9
3
 
13
 
! Отговори
Ангелина преди 3 дни
Диана Русинова е една от многото "говорещи глави" ,които паразитират и получават средства - европейски ,за безсмислената си дейност и функционират заради престъпната им симбиоза с властта и липсата на управление на държавата. От създадените неправителствените организации ,единици са тези ,които изпълняват действителните си функции и заслужават предоставените им средства ,които използват по предназначение в интерес на обществото- едни от тях са Антикорупционен фонд .
8
1
 
8
 
! Отговори
Дигитализейшън преди 3 дни
Едно време се крадеше 60% от проекта сега нема и проекти.