Красимир Каракачанов: Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО

Нашите политици научиха само член 5, но преди него има член 3, казва той
14 сеп 2024 10:45, Нели Христова
45
Красимир Каракачанов: Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО
Снимка: БГНЕС

Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО. Нашите политици научиха само член 5, но преди него има член 3.

Когато специалната комисия приключи работа, ще даде официална информация за причините за катастрофата с падналия в петък самолет на летището в Граф Игнатиево. По време на този полет всичко се е записвало включително и с камера. Все пак полетът е бил част от генералната репетиция за предстоящо авиошоу. Записите са необходими, за да се коригират евентуални опасности.

Това заяви пред bTV Красимир Каракачанов, бивш военен министър.

Според него падналият L-39 е бил на пределната ниска граница от земната повърхност.

"Упражнението не е най-сложните, но не е и лесно. При самолет, който се движи с 500 км/ч, и най-малката недооценка води до фатална грешка.

Проблемът е, че във всяка авиобаза има по няколко добри пилоти, които имат достатъчно време във въздуха. Познавам и двамата загинали - на Дункин му връчих дипломата за завършване на военното училище", разказа Каракачанов.

Мнението му е, че нашите политици замитат нещата и искат оставки.

"Когато за една авиация не се отделят средства за достатъчен нальот - това ни чака. Само асовете имат достатъчно часове във въздуха.

Казвам го като бивш военен министър: командирите на авиобази и на ВВС пишат докладни за поддържане на самолетите и условия пилотите да бъдат обучавани. Когато бях министър, летяха 8 самолета, бяха ремонтирани и много други, L-39 - също.

Армията не е за паради, имаме ангажименти в НАТО. Нашите политици научиха само член 5, но преди него има член 3 - всяка държава да поддържа армията си.

"Проблемът е, че поддръжката се затрудни от войната в Украйна", допълни Каракачанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от Общество
Експерт: Когато в мирно време загине военнослужещ, това е провал на командването
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Нора преди 3 дни
Трагедията си е при нас.Пари за 100 000 "армия" от Украйна на наша територия има,да се работи и помага на фашистите в ***, може и то по всяко време,но да видим, какво правим за България, не може!
36
0
 
0
 
! Отговори
Реджо преди 3 дни
Рекламен агент на "Била",завършил история,бивш министър,днес да говори за трагедията със самолета и двамата загинали пилоти! Трудно мога до го дочета докрая!
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
До Анонимен Eми, според тебе, ако забраним да правят опасни маневри по време на авиошоу, какво ще стане, ако се наложи да ги пуснем в реален бой? :) Много плиткоумно разсъждение.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Их бе! Още малко и ще обвините хан Аспарух, задето се спрял тук навремето. Пречела войната в Украйна, а преди това в Сирия, а още преди това в Югославия ... Самолетът нали е от бивша Чехословакия като производител? Е, тя пък се разпадна ... На кое му викат "На кривата ракета, Космосът пречи". Ся къде ще дадете черната кутия, щото войната в Украйна ще пречи да я разчетете? На Чехия или Словакия? Впрочем да не би да сме влезли в НАТО на дата 13-ти? На лош късмет е очевидно. Хи-хи!
33
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 3 дни
Хайде и тази патерица на Боко изпълзя да се опитва да си прави ПР, тоя не разбра ли, че ако иска в парламента трябва да направи брака си с Бойка калдаръм кадъна официален и ВМРО да влезе в Гроб?
32
1
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 дни
Тумбак Воевода използва случая,за да излезе от паяжината на забвението.
31
5
 
2
 
! Отговори
Ами преди 3 дни
...то армията не е и някой да си прави пиар с нея , ама видяхме ,как Радев раздава "дълбокомислено"интервю в базата , двамата летци се усмихват зад него , и това е преди да излетят!
30
2
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 дни
Кое му е сложното на лупинга, бре толстолоб? Особено ако се изпълнява от професионалисти и обучаващи пилоти...Тоя пак се набира да си пълни чантичката на Била.
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Да, ангажимента на БиллаТорбалан КаръкК0чанов е да мята жълти найлонови торби от магазина в самолета
28
4
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 дни
нямаме никакви ангажименти в нато защото сме там без референдум и българитене желаем воини с когото и да било и изпращане на оръжие ние нямаме един решенвъпрос защо се занимаваме с украина
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
И тоз чичак е претърпял поредна метаморфоза. Кога бе министър на отбраната драпаше за паради на 6 май. Сега когато не е министър - трябва да плюе и да говори точно обратното.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Това не са клоуни. Забрана за рискови полети в мирно време риска е прекалено голям за да забавляват една тълпа
25
1
 
6
 
! Отговори
мак преди 4 дни
Рече купувачът на скъпоструващи картинки.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
"От как се е Зора,зазорила след ,89-та ,всичко се краде и оплюсква за година." - То и преди това се опоскваше, но хората бяха вързани да работят ангария на държавата и с робски труд наваксваха всичко откраднато или окелпезено. Петилетката за 3 и накрая 70% брак. И фира колкото искаш навсякъде, която обаче не се оползотворява. А след 89-та тия които крадат са същите които управляваха до преди 89-та. И внуците им. (пр. ПСА) То как мислиш ще позволят на друг да седне редом на масата с тях да яде.
23
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До Анонимен 7. Разпаднал ти се мозъка.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
за военнослужещия да загине е част от риска на професията, а не само голяма заплата, ранно пенсиониране и голяма пенсия.. радвайте се че радев не падна с дъртата ефка, щото тогава ще трябваше и нея да плащаме..
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Явно на Каракачанката му е през феншуя щом говори глупости. Важното е да се изтъпанчи и да се покаже. Има си видео от инцидента. И основен елемент от висшият пилотаж и основен боен елемент от въздушните двубои да е нещо трудно за както казаха най-опитните ни пилоти, то какво остава ако се качат на боен самолет. И въобще не летеше с 500 кмч. Там се прави фигура, при която скоростта на полета се променя непрекъснато бре въри си паси стадото...
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Очаквам гвардеец на площаджето до историческия музей да се наръга сам с щик ей така без да иска, инцидентно.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Доживях и Каракачанов който дори не може да влезне в кабината на Л-кaта с дебелото си тyловище да ми обяснява дали е сложно това което са направили пилотите или не.
18
3
 
2
 
! Отговори
На планетата преди 4 дни
-Земя има държави без армия. Защо трябва на територията да има армия?