Мощни взривове в руската Тверска област след украинска атака

Вероятно става дума за поразен голям оръжеен склад
Обновена: 18 сеп 2024 12:00 | 18 сеп 2024 11:58, Елка Василева
155
Мощни взривове в руската Тверска област след украинска атака
Снимка: архив, БГНЕС

Голяма украинска атака с дронове предизвика огромен взрив и принуди част от жителите в района на голям военен склад в руската Тверска област да се евакуират, съобщиха военни блогъри и местни медии. Властите съобщиха, че част от областта е останала без електричество, предаде Ройтерс.

В социалните мрежи се появиха видеокадри и снимки с непотвърдена автентичност, на които се вижда огромно зарево да осветява нощното небе, а откъм езеро, намиращо се в областта, която е разположена северозападно от Москва и недалеч от границата с Беларус, се чуват детонации.

Спътници на НАСА засякоха няколко източника на висока температура в ранните часове на днешния ден от тази зона, което е свидетелство за пожари, а сеизмографи отчетоха слабо земетресение в района.

Огнеборците се опитват да овладеят пламъците, съобщи в публикация в "Телеграм" профила на областната управа губернаторът Игор Руденя, без да уточни какво точно гори.

По данни на агенция РИА Новости от 2018 г. Русия строи склад за съхранение на ракети, боеприпаси и взривни вещества в Торопец, град с 1000-годишна история с население от малко над 11 000 души.

Руските държавни медии предположиха, че става дума за склад за съхранение на конвенционални оръжия.

Няма сведения за жертви.

Силата на основния взрив така, както се вижда от непотвърдените кадри в социалните мрежи, съответства на детонация на между 200 и 240 тона мощни експлозиви, според Джродж Уилям Хърбърт от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей, Калифорния.

Ройтерс отбелязва, че съобщенията от руските държавни медии, че става дума за поразен голям оръжеен склад, не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник. Министерството на отбраната в Москва отказва коментар.

Училищата и детските градини в Западнодвински район, съседен на Торопецки район, преминаха на дистанционно обучение, съобщи в социалната мрежа "Вконтакте" районната администрация.

Оттам допълниха, че част от Западнодвински район ще остане без електричество, но не уточниха причината.

Руските агенции съобщиха, като се позоваха на министерството на отбраната, че руските системи за ПВО са свалили 54 безпилотни апарата през нощта, изстреляни от Украйна срещу пет руски области. Губернаторите им не съобщиха за причинени разрушения при ударите.

В сводката на министерството на отбраната обаче не се споменава нищо за Тверска област, която граничи с Московска на югоизток.

Тези съобщения не могат да бъдат проверени чрез независим източник. Засега няма коментар и от украинска страна.

От Киев са казвали, че ударите им са насочени срещу руска военна, енергийна и транспортна инфраструктура, която е от значение за военните способности на Русия.

Руските власти рядко разкриват пълния размер на щетите при украински нападения.

През последните две години Украйна засили производството на дронове и започна все по-често да атакува територията на Русия.

Най-голямото безпилотно нападение на Киев от началото на войната беше извършено по-рано този месец, когато негова мишена стана столицата Москва. При нападението беше убит най-малко един човек, бяха повредени жилищни сгради, а въздушното движение над столичните летища беше нарушено.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от Русия
Руска депутатка иска "Движението без деца" да бъде забранено със закон
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
2
 
! Отговори
Е, и.... преди 5 часа
Е,И? Животи ли ще спасите или територии, вече бивши. Само си удължаване агонията и застрашават семействата си. Укрите се оказаха най tup.oto племе на света и това ги уби.
141
1
 
1
 
! Отговори
Чичо Гошо преди 6 часа
Всички укрофашисти ще си платят барабар с нашите поплювковци.Скоро има да козирувате и да си припомняте Руския.А като почнат да ви пращат на фронта в укрия да не ревете.
140
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 часа
Добре, че Ленд-лиза е само за отломки. Страшно ще стане като почнат да им доставят истинско оръжие.
139
0
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 14 часа
Най-забавното видео за днес беше как руснак си купува очила в Афганистан. И знаете ли,че 1 афгани е равно на 1,35 рубла? Същия Афганистан,дето воюва от десетилетия,няма икономика,валутата му е по-силна от мощната рубла? Това е позор бе,фильовци!!
138
0
 
0
 
! Отговори
Веселяк преди 15 часа
Аз толкова се депресирам, като чета нашите фильовци,че да се успокоя си пускам вечер Набиуллина. Нищо не ме успокоява повече от Председателката на Централната банка на Ерефия. Прегрята икономика, не можем да свалим инфлацията, вдигаме лихвения процент..
137
0
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 15 часа
А къде е Боби да обясни подробно за мощта на руското оръжие? В края на краищата това е само леко пожарче от остатъци на свалени дронове.
136
0
 
4
 
! Отговори
ОНЯ преди 15 часа
Явно е бил новия дрон Паляница местните жители са записали звук от саолетен двигател точно преди взрива около 5 часа сутринта местно време.Най близкото село на 7 километра е изравнено с земята
135
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 15 часа
Така е на война . Ти биеш но и теб те бият.
134
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 16 часа
Любопитно е, че удареният склад навремето е открит от тогавашния заместник-ръководител на руското министерство на отбраната Булгаков, който сега е разследван. Според уверенията на длъжностното лице, изразени през 2018 г., реализацията на комплекса ще изгради система за съхранение на ракети, боеприпаси и взривни материали, която отговаря на най-високите свeтовни стандарти. А арсеналът ви позволява да защитите запаси от ракети и боеприпаси от външни влияния". Хаха.Русский стандарт!
133
0
 
1
 
! Отговори
блицкриг преди 16 часа
Дрончета? - ха-ха. Такива бетонни хранилища си искат балистична или крилата ракета. Дрончетата са за отвличане на ПВО-то
132
0
 
0
 
! Отговори
блицкриг преди 16 часа
200t ама друг път. Земетресение от трета по Рихтер, си е 20-30 килотона. А и гъбата си е баш като в Хирошима.
131
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Русия води хибридна война на Балканите ..Целта сега е Македония и Сърбия ,да не влязат в ЕС . Засега с помощта на такива русофляци ,като Радев ,успяват .Радев е виновен ,за липсата на флага на Македония !Радев - оставка !! Направи ни за резил ,пред цяла Европа ..ОТВРАТ ..Кой организира тая провокативна неофициална среща, но закрита за журналистите. език на омразата към България продьлжа
130
1
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 17 часа
Пoтю не е император, а баровец. Гори по $10B/ден. Няма такъв друг. Фен съм вече.
129
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 17 часа
Продължението се очаква. Следете на Полтава 2.
128
2
 
1
 
! Отговори
82 ОМБр преди 18 часа
До 128 Въобразяваш се,само защото така ти се иска.
127
8
 
6
 
! Отговори
дo 82 ОМБр преди 18 часа
Каквото и да коментираме, няма как Украйна да спечели срещу най-силната ядрена държава. Всичко друго е чешене на езици и пикаене срещу силен вятър.И свиквай да крещиш:" Слава Россия!!!
126
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 18 часа
Русия печели войната безусловно. Ще има нов световен ред, колкото и да не им се иска на колонизаторите. Свърши.. Счупи се калъпа.
125
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 20 часа
3 (три ) по скалата на Рихтер е зарегистрирано в Тверска област.
124
5
 
9
 
! Отговори
Да преди 21 часа
бе, Ройтерс...Според тях укропитеците са вече в Магадан.
123
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 21 часа
Упси ;-)