Властта: Новата линия на бедност ще разшири обхвата на уязвимите хора

От нея зависят редица социални помощи
16 сеп 2024 16:42, Стела Стоянова
20
Властта: Новата линия на бедност ще разшири обхвата на уязвимите хора
Снимка БГНЕС

„Повишаването на линията на бедност от 526 лв. на 638 лв. ще разшири обхвата на уязвимите хора, които могат да бъдат подкрепяни чрез социални плащания от държавата“.

Това каза министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

По време на дискусията представителите на национално представителните организации на синдикатите и на работодателите обсъдиха предложението на правителството от 1 януари 2025 г. линията на бедност да се увеличи на 638 лв., което е със 112 лв. или 21,3% повече в сравнение с настоящата година.

Министър Иванов подчерта, че намаляването на бедността е сред ключовите приоритети на правителството. Той обясни, че линията на бедност е сред най-важните показатели при разработването на държавната политика в областта на доходите и жизненото равнище и при определянето на мерките за социална защита. Нейното равнище е база за определяне на финансовата подкрепа за хората с увреждания и на социалните помощи по Закона за социалното подпомагане. От стойността ѝ се определят и финансовите помощи по Закона за закрила на детето и достъпът до социална пенсия за старост. Новият ѝ по-висок размер ще подобри социалната закрила за уязвимите групи, тъй като по-голям брой хора и семейства в затруднение ще получават подкрепа от държавата в по-голям размер. По този начин относителният дял на бедното население в България след социалните трансфери се очаква да намалее с 2,3 процентни пункта - до 20,6% от населението на страната, каза министър Иванов.

Още по темата

Например финансовата подкрепа за хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност или наследствена пенсия ще се увеличи с близо 64 лв. и ще достигне 363,66 лв.

Повишаването на линията на бедност ще повиши и размера на еднократната помощ за покриване на инцидентно възникнали жизненоважни потребности, чийто максимален размер ще нарасне от 1578 лв. на 1914 лева, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от Образование
Вълчев: Виждам склонност да се спекулира с темата "Образование"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Антрополог преди 2 дни
Държавите в ЕС развъждат малцинства , включително и България. Защо ? За да могат малцинствата да освинват всичко.
19
2
 
5
 
! Отговори
Пепи драхмата преди 2 дни
Новата линия на бедност е от София до Варна.
18
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Мен, никой не ти пречи да се преквалифицираш и да работиш за повече. Освен мързела ти! Стига мрънкахте ами си сядайте на задднииицте и работете смислени неща! Бедни са мързелите! Оправдание имам само за болните! Другите нямат оправдание!
17
0
 
2
 
! Отговори
MAKPO преди 2 дни
OCTABKA.
16
2
 
4
 
! Отговори
Мен преди 2 дни
А какво е когато взимаш заплата под минимума за живот на месец 1454 лева?не си ли пак беден или тричленно семейство което не взима общо 2650 лева? Ващщща ама долна държавата от третия свят което е богата но я управляват нищо...жества които само упражняват геноцид над народа си,а самия народ упражнява геноцид върху себе си,защото стои и търпи и вярва на гнус....ните измамници.Ей всички вие хора със слабите души служите на дявола.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До 11 точно така. Или да си стоят бедни, или да си намерят работа.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
с други думи разширяват обхвата на готованците, които ние, работещите и плащащи данъци хора трябва да изхранваме.
13
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Анонимен 5, ами решението е да се преразгледат социалните плащания. Толкова много са на опашката... някои не заслужават изобщо. На какво прилича това 2 000 000 да издържат още 4 000 000?!?!?!? То не са пенсионери, болни, бедни, тъппии, грозни.... Само болните трябва да имат плащания. Останалите да си намерят начин. Пенсиите да стават лична партида и да се приключва тази драма!
12
1
 
4
 
! Отговори
Карачанаков преди 2 дни
Към Кирето,Кире глей кво праи Тръмп,значи хващаш един даваш му една пушка и 100 лв и да застане зад един храст покрай който минавате и.... изведнъж Б РашКУХ го вижда подгонва го и го хваща и предотвратява атентата с/у тебе ама хубаво е и случайно и Шашо Диков да е там щото задържания ще каже че Пеевски и Борисов са го пратили хората ще ти съчувстват и ще гласуват за ПП.
11
2
 
6
 
! Отговори
Да и преди 2 дни
Какво предлага тоя червенобузест пъпеш. Да си стоят бедни и да не се променя нищо
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Как се определя някаква си линия и кой внася парите за да ги разпределя властта?!А?!Май ние дето внасяме нямаме думата,А?!
9
2
 
3
 
! Отговори
до 7 преди 2 дни
Има печатница в БНБ,сравнения не са нужни а хартийки....
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Тоя ли е властта?!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
До Зозо 1 Как сравняваш 2500 с 638 лв?
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Докога хората с увреждания ще получава по 40 лв. месечна подкрепа? На депутатите и министрите това са им парите за закуска на ден. А човекът с увреждане- 40 лв. за цял месец.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
A хората с увреждане до 70% ще получат жълти стотинки, както винаги. Докога тези хора ще получават някакви подаяния, за разлика от социално бедните, които поне са здрави и могат да работят? Хората до 70% ТЕЛК получават малко над 500 лв. общо пенсия и добавка. Как се живее с 500 лв.? При това с увреждане. А за здравия с над 638 лв. ще му дадат пари и за отопление през зимата допълнително.
4
2
 
4
 
! Отговори
И какво ще направите преди 2 дни
,а?! Още заеми?
3
6
 
14
 
! Отговори
с други думи преди 2 дни
Продължаваме да наливаме пари в една бездънна каца и да теглим заеми!?!?!?!?! Вие някакъв специален сорт ииддиоти ли сте, бе? Каква добавена стойност имат тези хора? До кога ще плащаме пари на онези, които нямат нито знания, нито умения, нищо квалификация? За да се справим с бедността ни трябва средна класа, а тя НАМАЛЯВА!
2
2
 
9
 
! Отговори
раздавайте дагоева преди 2 дни
а децата ше плащат. Не е важно. Ако не успеят, ще връщаме държавата на кредиторите
1
4
 
16
 
! Отговори
Зозо преди 2 дни
Дайте да направим линията на бедност 2500лв. и 95% да станат бедни на помощи, а?

Спонсорирани публикации