Кунчев: При новия COVID вариант се чудиш дали си болен

Сред симптомите са дразнене в гърлото и лека отпадналост
Обновена: 17 сеп 2024 12:36 | 17 сеп 2024 12:15, Елка Василева
34
Кунчев: При новия COVID вариант се чудиш дали си болен
Снимка: архив, БГНЕС

Нов вариант на COVID-19 се разпространява с пълна сила в Европа. Щамът, известен като XEC, който е комбинация от вариантите KS.1.1 и KP.3.3, е открит за първи път в Германия през лятото. Той вече е идентифициран в 15 държави.

 „ХЕС е много лек - колебаеш се болен ли си или не си. В голямата си част хората не ходят на лекар. Карантина е юридически термин, но медицинската етика сочи, че когато си болен, е добре да стоиш вкъщи да се пазиш”, каза държавният здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред Нова тв.

По думите му сред симптомите са дразнене в гърлото и лека отпадналост. "Възможно е да се вдигне температура, но по-скоро не е характерно. Водещи са проявите в горните дихателни пътища, но има и болки в мускулите. Протича за 3-4 дни. При усложнения се появява пневмония, но това е малък процент. Лечението се провежда симптоматично", обясни той.

Според него COVID ще се променя още и ще вади нови щамове. "Въпрос на преценка е дали искаме да се предпазим, но ако попадаме в рисковите групи, това е задължително. Ако сме в добра кондиция, прекарването на COVID няма да се отрази много. При леката клинична картина хващаме само върха на айсберга. Огромната част от заболеваемостта не е регистрирана - 5-10 пъти над официалната. Маски са нужни само на места, където се струпват болни хора", посочи доц. Кунчев.

Относно първия случай на грип доц. Кунчев посочи, че H3N2 и H1N1 са включени във ваксините. "Трябва да са имунизирани тези, за които е важно - възрастни, хроничноболни, бременни. Всички ваксини са вече е в България. В началото на октомври ще направим пресконференция, за да напомним, че започва сезонът на ваксинациите. Последните три месеца на годината са най-подходящи - края на януари достига пикът на епидемията, това се повтаря няколко години", подчерта медикът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от Общество
Провалът на ПВУ няма да събори икономиката ни, но е лош сигнал
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Кинти преди 1 ден
Началника е прав за лекия вариант,но я го питайте една година от началото колко апартамента си купи на морето? Е той го изкара много леко този ковид.
29
1
 
1
 
! Отговори
Аз преди 1 ден
Аз съм бременна и изкарах такова нещо, изключително леко. Сериозно ли препоръчват съмнителна ваксина, в вместо да се изкашлям 3 пъти, без температура, без нищо?!
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
уж ковида лек и не се усещал, а на затриха и извадиха хладилнитеакамиони и чували, че и пейки къртеха в парка и КПП-та слагаха, ах гиди тояжке - да ги зашиеш по ... тия сополанковци
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
То това е като вътре ли е или не.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Изобщо не се чудиш - не си болен, ама си с ковид. Както винаги е било.
25
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
А може ли да отслабна до XS размер от този Covid, без излишни симптоми и драми? Ще да е някакъв дълъг Covid това :)
24
14
 
4
 
! Отговори
В момента съм болен преди 1 ден
От ковид.Вече 11 ден и съм без обоняние и вкус.Гърло не ме е боляло,направо към гърдите ме удари.Първия път го изкарах по-леко.. Пълно е с познати, които са болни,и тези които си правиха тестове за ковид,са положителни..А и децата като събраха сега,не ми се мисли
23
2
 
13
 
! Отговори
Asassin преди 1 ден
Голям смях!!! А тези "медицински лица" се чудят как да ни баламосват и плашат, че както се вижда Планът не върви по план...Циркаджии!!
22
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Щом се чудиш, значи не си болен. Айде къш с поредните опити за политико-здравен фашизъм.
21
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
"ХЕС е много лек - колебаеш се болен ли си или не си" .... "Всички ваксини са вече е в България. В началото на октомври ще направим пресконференция, за да напомним, че започва сезонът на ваксинациите" ЗА КАКВОА БЕЕЕЕ НАЛИ ДАЖЕ НЕ ЗНАЕШ ДАЛИ СИ БОЛЕН ОТ НЕГО??? За какво ще се ваксинираш за това??? Защо изхвърляте пак милиони левове за тези "ваксини"!??
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И при стария кови беше така! Настинка му казвахме едно време! Преди да измислят как да продават насила милиарди "ваксини" за настинка, чрез които да караш леката настинка като лека настинка! ПОРЪЧВАЙТЕ ОЩЕ ВАКСИНИ ЗА НАСТИНКА! А ние за децата ще събираме капачки!
19
2
 
21
 
! Отговори
Обективен преди 1 ден
А многократно набодените, като другаря Кунчо Трииглений, се чудят дали са живи и за какво са живи, като са в безсъзнание.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
др ЛоКумчев пак е разтегнал големия локум - когу плашкунтиш бре ашлааак
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
И аз рака се се чудя вече три години неваксиниран здрав спортуващ и с факе сертификат
16
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Само ерудиран професионалист като д- р КуМчев може да си позволи да назове причинителя без да е доказан лабораторно.
15
1
 
20
 
! Отговори
aa преди 1 ден
ваксинираните и те така се чудят, живи ли са умрели ли са
14
30
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Леко го карат ваксинираните. Неваксинираните се тръшват на легло за една две седмици.
13
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
бегай крачета за нова доза от ваксоподобието
12
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
От ХЕИ Хасково до всички бюра в Министерство на здравеопазването този другар болен не виждал камо ли да е лекувал. Наистина след всички престъпления, които натвориха тези хорица вместо в затвора оново ипълзяват под свирката световните престъпници.Срам за продажните медии, които им дават форум
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
До ХемусЗа да може да се откраднат парите трябва да има болни или такива на които да им се каже че са болни и да ги "леккуват".

Спонсорирани публикации