Васил Велев: Държавата стимулира мързеливите

Според него минималната работна заплата трябва да е по-ниска
Обновена: 23 сеп 2024 21:14 | 23 сеп 2024 21:05, Красимир Ангелов
60
Васил Велев: Държавата стимулира мързеливите

Минималната работна заплата у нас трябва да бъде с 200 лв. по-ниска. На това мнение е председателят на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

"Разпоредбата в нашия Кодекс на труда противоречи на международното право. Пред избори сме и тя ще се приложи. Съотнасят основната минимална към брутната средна заплата. Разликата е 22%, данните са официални. Допуска се още една грешка. В средната работна заплата се калкулират и граждански договори. Те нямат място в изчисляването на средните работни заплати. В резултат на тези две грешки има голяма разлика от над 27% в изчисляването на единствения параметър", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

"Ако се изчислява правилно, но като се вземе основната заплата, се получава 800 лева и стотинки. 1077 лв. не е 55% а е 67% от средната основна заплата. Значи половината работещи ще получават една и съща минимална работна заплата. Ще публикуваме данни, които сме взели от статистиката и НОИ", посочи Велев в предаването "Денят ON AIR".

"Държава, в която всички получават поравно. Тогава всички започват да мързелуват и чакат държавата да им увеличи заплатата като увеличи минималната. Миналата година 45% от българите са получавали една и съща заплата - минимална. Това е абсолютно безумие! Този модел не стимулира повишаване на квалификациите. За разлика от Северна Корея, ние нямаме принуда да накараме хората да работят", заяви председателят на АИКБ.

Според него всички послания у нас са насочени към мързеливите и неквалифицираните, които стават все по-голям процент.

"В парламента имаше голямо единодушие по отношение на тази сгрешена формула. С бързи стъпки отиваме да се блъснем в стената. Никой не те кара да работиш на минимална заплата. Минимална заплата трябва да получават 5-6% от хората. Миналата година са 45% - абсолютно ненормална работа. Това води до по-нисък стандарт на живот. Ще продължаваме да бъдем най-бедните, защото работим още по-лошо", подчерта Велев.

Очаквайте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от Общество
Даваме най-много пари за полиция в ЕС, но защо много служители са само по бюрата?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Видял работилницата преди 6 минути
на градския транспорт София и говори тъпотии! Бюрото му така ли изглежда мръсен лицемер!
53
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 17 минути
ТИ си най-големия МЪРЗЕЛ и МРЪНкач в тази държава. Хората му работят шест дни в седмицата без извънреден труд и компетенции на ул. Тракия 15.
52
1
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 37 минути
Пич, нещо си се объркал много. Никой не взима минималната - повечето е под масата! Това пълни държавния бюджет като изсветлява насилствено краденето на твоите "подчинени". А ако ми плащаш минимална се пенсионирам веднага. Няма да работя и ти се ооравяй да си търсиш узбекистанци, които да избягат в Германия след 2 седмици...
51
0
 
12
 
! Отговори
Алекс преди 42 минути
ДС "бизнесмени" с куфарче като този екземпляр вече са за пенсия.Подобни индивиди са неспособни да осигурят икономически растеж.МРЗ и сега е най-ниската в ЕС.Този едеот предлага да я намалим още.
50
4
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 48 минути
Мързелот туй е матора на прогреса бря!
49
3
 
10
 
! Отговори
Българ преди 56 минути
Същите лаладжии и преди 9.9.44 г. После имало народен съд ;)
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Стимулираме некадърни крадци. После няма как да идат да защитават Бълбария. Както и вас.
47
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 59 минути
На недоволните им пожелавам да започнат частен бизнес ама нямат дyпе по лесно е надницата
46
0
 
16
 
! Отговори
Марчето и академика преди 1 час
А каква е работата на работодателите? Как те стимулират работливите и ефективните работници? Стига оправдания и все друг е виновен. Вие давайте добри възнаграждения и няма да обсъждаме всяка година минималната заплата? Ако работодателят създава добра среда и мотивация, работника ще работи. Ако работодателят се чуди как да глоби работника и чака той да му заработва пари с които той да си купува автомобили и да яде в скъпи ресторанти сори. Защо не коментираш, как е в северните държави?
45
5
 
1
 
! Отговори
DenFomov преди 1 час
Иcкатe напълно нови yсещания в CEKCA? Tогава тpябва да опитате това нещо!---- https://do.my/xpro
44
0
 
13
 
! Отговори
Ех, спомени преди 1 час
Преди има 5 години и нещо, нещо недоволстваме от заплатите в ТВ Делта в Русе, появява се собственика Юлиан Йорданов и се дръвчи :" Абе ей, давам ви по 20 лева дневно". Факт! 400 лева беше нето заплатата на млад кабелджия. Около 700 лева за тоя с опит. Днес, фирмата е фалирала. Разпродаде си даже честотата за градското радио. Аз кабели и сплайсване на оптики си опъвам и до днес. Ама няма да забравя това за 20-те лева и тона!
43
0
 
14
 
! Отговори
Мии преди 1 час
Ходи прай бизнес у Монголия тогава *** да не увиснеш навъжи
42
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"Минималната работна заплата у нас трябва да бъде с 200 лв. по-ниска." Т.е. за пореден път Велев иска да вземе от тези, които нямат. Е, поне остава верен на себе си.
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като са частници защо все искат от държавата. Те си искат печалбата за тях, а разходите са за държавата, силно е сбъркано това. Нека той да поживее на такава минимална заплата и тогава да говори. Той сигурно ги дава само за вечерята си. Хората вече няма да ви работят за без пари, бачкайте си вие.
40
2
 
17
 
! Отговори
ааа преди 1 час
и кой е бизнеса у БГ ?!?!? ОБШЕСТВЕНИТЕ поръчки за Доган , Пеевски , БОЙКО,Маджо ,Таки и СИЕ ли ?!?!?! контрабандата и трафика ли са бизнес ?!?!?!?
39
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Тоя цайсман вместо да нарича работещите - мързеливи, да вземе да обясни какво правят 5,000 безработни араби и още няколко хиляди от другите цветове в центъра на София и с какво се изхранват щото определено не са по-работливи от нас дето им плащаме "социалните помощи"
38
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Мен Това че минимума е 1460лв не означава,че някой е длъжен да ти ги осигурява,а ти да не можеш да си издялкаш клечка да си изчистиш зъбите.
37
4
 
3
 
! Отговори
до 16 преди 1 час
До Анонименкрадат защото " народа " вече 35 години дреме и го позволява ! всеки народ си заслужава съдбата ....за това всичко читаво се изнесе от тук !
36
9
 
3
 
! Отговори
Rumencho преди 1 час
Колко пари може да изкара човек с честен труд у нас? Този е донякъде прав, че минимална заплата трябва да вземат не по-вече от 5%! Освен това вноската за здраве трябва да е еднаква и ако за някой се плащат много пари за лечението му, то и вноската трябва да е по-голяма! Също минималната пенсия трябва да е 0 лева! Социална да се дава за хора над 70 години!
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Ти от работливите ли си бе, назначени капиталисте.