Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година

Иска се нова формула за минималната заплата
25 сеп 2024 08:38, Елка Василева
174
Средната заплата на шеф е 13 333 лв. или 160 хил. лв. на година
Снимка: архив, БГНЕС

Средната заплата на шефовете на фирми в страната е 13 333 лв., става ясно от становище на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) по повод предложението на правителството минималната заплата от януари 2025 г. да бъде 1077 лв., пише „Труд“.

За миналата година средната заплата в частния сектор е 1990 лв. Но има огромна разлика в заплатите на наетите работници и шефовете на фирми.

През 2023 г. броят на хората, получили доходи от договори за управление и контрол, е 30 хил., като те са получили общо 4,8 млрд. лв.

Оказва се, че шефовете на фирми са получили средно по 160 хил. лв. за година или по 13 333 лв. на месец.

А средната заплата на наетите работници и служители в страната през миналата година е била 1867,63 лв.

От АИКБ настояват формулата за определяне на минималната заплата да бъде променена, така че най-ниското възнаграждение за следващата година да е по-малко от предложените от правителството 1077 лв. Действащото сега правило е, че минималната заплата е 50% от средната.

Според становището на АИКБ заплатите на шефовете на фирми трябва да бъдат изключени от формулата за определяне на минималната заплата. А при определяне на средната заплата да бъдат изключени изплащаните премии, парите за нощен труд, за работа на смени, за извънреден труд и добавки за трудов стаж. Така минималната заплата би трябвало да бъде малко над 800 лв.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от Общество
За ремонт, за уют у дома и хубава градина... Цените падат, възползвайте се!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Хмм преди 4 часа
Ще станеме като в Испания- всички взимат около 1100 евро +/- Дали си чистач, боклджия или касиер ще е едно и също... Честно казано по този начин изглежда доста добре. Малко мязе на комунизма ама очевидно за нископлатените работи трябва да е така. С 2000 евро семейство може да се издържа без преблеми. Така че не е лошо.
16
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До е и?, ела и стани и ти шеф. Кой те спира? Доказваш че можеш и почваш да получаваш шефска заплата :) Места има бол. Кадърни за тези места няма :)
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Шеховете на фирми отдавна са ЗАБРАВИЛИ, че ТРЯБВА да работят по Кодекса на труда /КТ/. Затова и искат всички права на служителите ДА СЕ ОРЕЖАТ. Дали и отчетите за получаваната работна заплата от тях са точни? Ако и Парламентът ПРОМЕНИ КТ, тежко ни! Не към феодализма, тласкат ни към робовладелския строй.
14
0
 
3
 
! Отговори
бачкатор с Е60 преди 4 часа
До сега чакаме. И аз го чакам. Мисля, че си един и същ в негов си филм. Къде разправя колко взимал склададжия и каква кола карал.
13
1
 
15
 
! Отговори
ParisSG1970 преди 4 часа
Още им работете, за да получавате трохи срещу скъпоструващ труд! Вчера писахте за намаляване на работещите с 400к. Явно няма да е достатъчно...
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Ели. ти пък като си толкова кадърна за какво наемаш полуграмотни? Работи си сама. Явно щомси се оценила, че следва да взимаш десет пъти повече би трябвало да можеш да свършиш работа за десет души.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Значи ако не смятаме заплатата на шефа средно аритметично ще взимаме по-малко и съответно минималната трябва да е по малка. А защо вместо да се изключват заплатите на шефовете от формулата, просто числото й да бъде намалено? Тези от АИКБ чуват ли се колко са изнаглели? Направо да я намалят искат минималната.
10
2
 
3
 
! Отговори
Нора преди 4 часа
Недейте с лошо!240 паламуда в Парламента ще бягат от шефските мрежи.
9
7
 
6
 
! Отговори
е и? преди 4 часа
И по цял ден нищо не правят тея шефчета.
8
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Абе мисля , че са им доста ниски за шеф. Би трябвало тази цифра да е в евро...
7
13
 
16
 
! Отговори
Ели преди 4 часа
Ами създайте и развийте една фирма, наемете полуграмотни с претенции до небето и знания като третокласници и си делете печалбата 50 на 50...
6
3
 
3
 
! Отговори
Бта преди 4 часа
До сега чакаме Бегай да влачиш кашони и остави мисленето на другите.
5
3
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 4 часа
Ето, появи се едно такова ИТ. За мен това е ниска заплата. Всеки според уменията си.
4
2
 
15
 
! Отговори
а тук влизат ли преди 4 часа
Тук сигурно влизат и собствениците на фирми, които си пишат високи заплати заради разпределението на дивидента после
3
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Не знам какво значи шеф на фирма, изказ в стил бачкатор пред панелка, но 13к си е съвсем нормална заплата за интелигентен човек у нас. За моите стандарти дори ниска.
2
8
 
12
 
! Отговори
сега чакаме преди 4 часа
И сега чакаме да се появят едни ИТ-та, които да ни "обяснят", че това за тях е нищо, начално ниво, че дори и шеф той пак си е бачкьор и т.н. комплексарски брътвежи
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
А бе друго си е да си шефче.

Спонсорирани публикации