МВР контрира: 86,6% от щата са служители "на терен"

Администрацията пък била под 13%
25 сеп 2024 10:00, Александър Попов
64
МВР контрира: 86,6% от щата са служители "на терен"
Снимка: БГНЕС

МВР е на второ място по най-нисък относителен дял на общата администрация с 12,52%, а 86,6 на сто от щата на областните дирекции на МВР (ОД на МВР) и Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР) е зает от служители, изпълняващи дейности „на терен“, съобщиха от ведомството по повод анализ на Фондация „Институт за пазарна икономика“ (ИПИ).

От Министерството допълват, че 11 149 служители с полицейски правомощия работят в главните дирекции (ГД) на МВР (ГД „Национална полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“, ГД „Гранична полиция“). Те отбелязват, че в структурата на ведомството влиза и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Средният процент на общата администрация за ОД на МВР и СДВР е едва 10%, която подпомага директорите в качеството им на второстепенни разпоредители с бюджет, показват данните на МВР.

Още по темата
Според Министерството за периода май 2009 г. - юли 2024 г. щатната численост е намалена с 14 658 щатни бройки. През втората половина на 2009 г. на ведомството са възложени допълнителни дейности, за които не са отпуснати нови щатни бройки.

Припомня се, че освен полицейски органи и органи по пожарна безопасност и защита на населението, в МВР съществува и специализирана администрация, която изпълнява специфични дейности и функции.

В анализа, публикуван на сайта на ИПИ на 20 септември, се посочва, че през 2024 година е имало извънредно увеличение на финансирането за МВР и то не е обвързано с реформа, няма да увеличи ниското доверие на гражданите към полицията, нито ще подобри чувствително условията на труд в системата. България продължава да е страната в ЕС, която отделя най-много пари за полицаите. При средна стойност от 1,7% от брутния вътрешен продукт (БВП) за ЕС, разходите за вътрешен ред и сигурност варират от 0,7% в Ирландия до безпрецедентните 2,5% в България, допълват от института. Под 10% от общата численост на областната дирекция са полицаите „на терен“ в областите Смолян, Силистра, Кърджали и столицата. Най-много – близо 15%, е делът им в областите Перник и Ямбол, изтъкват от ИПИ.

В областните дирекции на МВР са заети над 25 хиляди души, като от тях под 3 хиляди са заетите с охраната, противодействието на престъпността и разследването. За сравнение, с подобна численост на всяка от тези три групи, са заетите с управление на собствеността и социални дейности, както и тези в административно обслужване и човешки ресурси, се посочва в анализа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 минути
Милицьонери !
46
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 12 минути
Когато фуражка *** е в кварталната заложна зала ище на терен, бори се с едноръкият бандит в тежка и неравна борба със залози, за съжаление фуражка *** почти винаги губи и му се налага да се скрие в бърлогата си наречена районна кочинка където със сродни фуражка *** да ближе рани и събира сили за утрешната борба с едноръкият бандит. Толкова за работата им на терен.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 минути
Na teren v mikonos li?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 16 минути
Trotoari, ulici, darjavni sgradi na anavatana sa v razruha kato sled turskobulgarska voina, a te ujkim bili raboteli na teren. De besilka, de kitaisko vaje?!
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 19 минути
Fake news. Nai-obiknoveni lihvari.
42
0
 
4
 
! Отговори
Елена преди 29 минути
Най - вероятно както и масово в други администрации общата администрация е назначена на длъжности в специализираната и затова е под 10%.
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
В България няма почти никаква улична и битова престъпност и в момента е една от най спокойните и безопасни държави в света.
40
0
 
7
 
! Отговори
Шуробаджанащина преди 50 минути
100% от "служителите на терен" са роднини на полицейски шефчета уредили своите хора на сладки и скъпоплатени службички. Що да бачкат кат лууди за някой безнесмен на минимална заплата .
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 52 минути
След като Борисов Пеевски и Цацаров не са арестувани с прокурорска заповед и екстрадирани в Румъния и предадени на ЦРУ, по добре никакви да не се правят. Сто хиляди умрели ще гласуват за ГЕРБ, още толкова за Пеевски, а 30 хиляди гласа за други партии ще бъдат фалшифицирани с драскане в РИК и ЦИК. Без да върнат лихвите, няма да правим вече избори.
38
0
 
9
 
! Отговори
Този преди 1 час
Сега. Около районното седат и пият кафе, не отговарят на сигнали за шум и нарушаващи правилата за движение. Къде им е терена? В кръчмата Няма файда от полицията в София.
37
0
 
16
 
! Отговори
Хах преди 1 час
Да, цяло лято във всички квартали по основните булеварди е като писта за разни комплексари, който вдигат шум с коли и мотори. Веднъж не видях някой да е спрян от патрулка . Явно терена им е в местната шкембеджийница.
36
0
 
16
 
! Отговори
Факт преди 1 час
86.6% от народа не одобрява и не е доволен от работата на полицията от години,но никой нищо не прави.
35
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Опа! Някъде стачкуват ли?
34
0
 
16
 
! Отговори
Контрера преди 1 час
99% са служители в храстите....
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Скоро излезе статистика на ЕС. Ние сме втори по разходи за полиция на глава от населението. Не помня кои бяха първи - Румъния или Хърватска.
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
МВР в момента работи като частна структура на Пеевски, но скоро ще разберат коп еленцста майка ли ги е раждала или задните на Пеевски и колко тежи България в сравнение с техните леки морали на Пеевски прасета
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
86,6% спят на терен
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Превзетата държава
29
1
 
25
 
! Отговори
до 24 преди 1 час
То това да не ти Англия, че да виждаш патрулиращи полицаи. Тук се сяда в новото БМВ, пръцка се кротко, я на климатик, я на парно, докато мине смяната.
28
1
 
21
 
! Отговори
Либерална медия преди 1 час
В България се става полицай за да НЕ работиш, заради ранното пенсиониране с 20 заплати и да може да си употребяваш без да те задържат... помните ли фалшивите тестове???!!!

Спонсорирани публикации