Д-р Кунчев: Грипът минава за 5-6 дни, около 100 лв. са лекарствата

Симптомите са температура, болки в гърлото, течащ нос и кашлица
9 окт 2024 17:07, Анисия Иванова
33
Д-р Кунчев: Грипът минава за 5-6 дни, около 100 лв. са лекарствата
Снимка: БГНЕС

Температура, болки в гърлото, течащ нос и кашлица, продължаващи 3-4 дни, са симптомите на грипа, който се разпространява тази есен.

Информацията беше представена по време на пресконференция с участието на държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и водещи медицински специалисти, които отбелязаха, че възстановяването обикновено отнема около седмица.

"Целта не е да засилим цялото население да се ваксинира, целта е да кажем какви са качествата и всеки сам да реши дали да се ваксинира, или не. Може да се живее с грип, но е доста неприятно", заяви доц. Кунчев.

По негови думи грипът ще мине за 5-6 дни, но след това другите членове на семейството и те ще се изредят за по 5-6 дни.

"Под 100 лева за лекарства - трудно ще стане работата", каза доц. Кунчев.

Националната лаборатория изследва пациентски проби, постъпили от цялата страна и въз основа на изследванията се проследява циркулацията на грипните вируси и ковид. До момента няма доказани грипни вируси, слабо е тяхното разпространение в Европа.

В България първите вируси се доказват обикновено през ноември, а пикът достига през януари или февруари, съобщи проф. Нели Корсун – завеждащ лабораторията "Грип и остри респираторни заболявания" в Националния център по заразни и паразитни болести.

След два сезона на отсъствие на грипа по време на ковид пандемията през 2022-2023 грипът се завърна. В последните два сезона регистрирахме висока активност на грипа. Към настоящия момент не е възможно да се прогнозира колко тежък ще бъде предстоящият грипен сезон, добави проф. Нели Корсун.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от Общество
Притеснително е острото и необичайно силно главоболие
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 минути
Какъв антибиотик за вирусно заболяване?!
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 минути
По-скоро има Ковид и по-малко грип. Ковид има в повече заради отказа на едни много умни да се ваксинират. На тях акъла им се излива на вълни оъ носа, очите, ушите и най-вече от устата. Колкото до бустерните дози за Ковид, ето Кунчев закъсня и не си постави бустерна доза и после изкара много тежък Ковид.
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 23 минути
Е кви са тия лекарства за суп-олки, та 100 лв. Антибиотик има ли или само сиропчета и капки за нос, ама много качествени за 100 лв.:))
26
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 23 минути
как беше?..-"Ако лекуваш грипа,той преминава за една седмица..Ако не го лекуваш,преминава след..седем дни"..
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
Кунчо ковидов грипчев
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 41 минути
А 100 лева са малко, даваме по 500 за лекарства и да подпомагаме и без това преялите химико-фармацевтични компании. Купуваме всичкото лекартство и добавка която ни рекламирате по вестници и телевизия. Не сварвам да ги поръчам, толкова много рекламирате.
23
2
 
5
 
! Отговори
Сто лева? преди 54 минути
Как ще дам сто лева за лекарства против ГРИП?? Това е пълна глупост. Един чай и толкоз. Грипа така и така си минава за максимум седмица - със или без лекарства.
22
2
 
4
 
! Отговори
Дядо Шиндо преди 54 минути
Айде пак реклама на ваксини от Кунчо! Как нямате срам от Господ бе, нещастници! Плашите хора, все едно за пръв път има настинки и грипове!
21
2
 
5
 
! Отговори
Ромео до 19 преди 59 минути
Това че ти не познаваш такива хора, не значи, че нямаше такива хора! А аз познавам хора, които починаха заради късно поставена диагноза /жена в следствие на инсулт, както и жена в следствие на онкологично заболяване!/ и липса на достъп до лечение! Кунчев е мошеник, каквито са Кантарджиев, Мутафчийски и т.н. Познавам и хора, които починаха през последните 2 години в следствие на инфактни и инсулти след ваксиниране! Затова никой не говори обаче, важното са комисионните от фармацевтичните гиганти!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
То като ще са 6 дни защо са ни лекарства?!?
19
6
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 1 час
Аз не познавам такива хора. Не е за хвалене- баща ми и майка ми са с такива заболявания и винаги са имали достъп. Фантазиите ти са безплатни иначе. Кунчев е един здравен инспектор и нищо повече. И дава адекватна информация. Това, че масовката бедни бачкатори нищо не схващате от нея, си е ваш проблем.
18
4
 
7
 
! Отговори
Ромео преди 1 час
Кунчо - затвор за тебе и за другите мошеници! Колко хора нямаха достъп до онкологично и сърдечно-съдово лечение, докато ги бяхте заключили с маски вкъщи!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
За грип винаги Озелтамивир. Има евтин вариант на Тамифлу на Актавис. От грип не съм боледувал не знам от кога. При първи симптоми- това. Разбира се, трябва да си сигурен, че е грип. В момента грип няма, а всичк без номер 14 четат между редовете. Има КОВИД. За него Озелтамивир не работи. Но сегашните варианти на КОВИД са доста по-леки от това нещо, което беше в началото. Отслабна бая вируса. Но да, както 14 е казал- всички са болни, нещо страшно е. Много е заразно и държавата мълчи. Срам!
16
2
 
1
 
! Отговори
Batman преди 1 час
Ами като сметнеш 5 милиона хора по 100лв ще има и за правителството и за босовете който държат аптеки те.. ами тия дето работят от глад ли да омират.. няма как Кунчев да има само на наситени хора трябва и на гладните да се дава..
15
4
 
2
 
! Отговори
до 12 преди 1 час
Наблягай да бачкотиш в склада за 4к и не се опитвай да мислиш, не ти е силата ;)
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Нищо не четете, ама плямпате. Говори се за грипа, който ОЩЕ НЕ Е ДОШЪЛ у нас. У нас в момента има само КОВИД. Всичко живо е болно- повече отсъстващи и болни деца от ДГ и училища не е имало никога. В нас го изкарахме леко- 2-3 дни и това беше. А по време на грипните епидемии взимаме децата и дим да ни няма на ски пистите. Добре, че сме в адекватни училища, та учителите пускат децата дистанционно по време на епидемии и са всички на въздух на ски, а не да се бутат по заразите.
13
3
 
5
 
! Отговори
Божа кравичка преди 1 час
Оправих се с чайове, и 2 парацетамола. Какви 100 лева за лекарства не знам.
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Бай Кунчо къде се загуби бе майна. Я кажи кой щам на грипа пуснаха от небето тая година или не са ти казали още. Щото на мене ми казаха че на 27-ми свинския грип ще стане доминиращ ама не се знае още от коя *** ще тръгне. Дали от банкянската или от свинята Шиши.
11
3
 
4
 
! Отговори
диона преди 1 час
Тези лекарства за 100 лева да не са под формата на прах и да се шмъркат?
10
2
 
2
 
! Отговори
повечко ми излезна преди 1 час
ама не е грип, нещо по-гадно е, дето вече 2 седмици държи. Нали, щото вчера казаха, че грип всъщност няма