Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС

Велев: Населението на България намалява, а администрацията расте
Обновена: 11 окт 2024 11:07 | 11 окт 2024 10:45, Анисия Иванова
125
Бизнесът иска замразяване на МРЗ и пенсии, неутрален ДДС
Снимка: БГНЕС

Еврочленството, Шенген и ОИСР са трите членства, които България трябва да постигне, за да е базово наравно с останалите страни в общността, каза пред БНР Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал.

Това, което трудно може да се оцени, е пропуснатите ползи. Не се правят инвестиции в място, до което трудно се стига. Южна България с две магистрали е много по-развита от Северна България, същото важи и за България като цяло, която не е в сухопътния Шенген. Това е много важно членство за нас, подчерта той.

Помощта на държавата за бизнеса през цените на тока е неутрална към бюджета, няма връзка с него и не представлява субсидиране, поясни Велев.

"Цените на тока на свободния пазар са над 50% по-високи като праг, над който има компенсация, от цените за бита. Ако някой е субсидиран с цените на тока, това са битовите потребители. Тук има компенсиране, връщане на надвзетото от изкривения пазар, от сбъркания пазар, от липсата на свързаност", коментира той.

По думите му, "цяла Югоизточна Европа е като някакъв остров, където цените на електроенергията са много по-високи, отколкото в Западна и Северна Европа".

ДДС трябва да е неутрален, посочи Велев. Според него в туризма и ресторантьорския бизнес няма криза и няма причини за преференциално отношение.

АИКБ е категорично против увеличаването на данъците и предлага замразяване на заплати и съкращения, каза Васил Велев в предаването "Преди всички". Заплатите в сектора на държавното управление са увеличени за години напред и се откъсват като нетни доходи от тези в реалния сектор, който изкарва парите и пълни бюджета, смята той.

"Населението на България постоянно намалява, човешките ресурси намаляват, а администрацията, която обслужва хората, расте и сме изхарчили милиарди за електронно управление."

АИКБ е и "за" замразяване на пенсиите за една година, което е непопулярно решение, отбеляза още председателят на асоциацията. Велев цитира нетния коефициент на заместване – каква част от заплатата на вече неработещ човек той получава вече като пенсия, и подчерта, че у нас той е 70% при средно 64% в ЕС и ОИСР.

"За хала, на който сме, имаме много щедри пенсии. Разбирам как звучи това на фона на абсолютния им размер. Пенсиите са такива, какъвто е осигурителният принос, иначе се получава абсолютна несправедливост. У нас се бъркат пенсиите и социалното подпомагане."

АИКБ не е съгласна и с увеличаването на минималната работна заплата. Формулата в Кодекса на труда е грешна и противоречи на международното право, коментира Васил Велев. Според него, ако някой я атакува пред Конституционния съд, тя ще отпадне.

Догодина близо половината хора ще получават минимална заплата, предупреди той. "Работил, не работил, квалифицирал се, не квалифицирал се – накрая: равни доходи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от Страната
Димитър Ганев: Няма нищо нереално в цените на имотите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
12
 
! Отговори
тоя пък преди 4 часа
До Програмист Ми махай се, и без това работиш за западни фирми, а плащаш български данъци. Нищо няма да загубим когато се разкараш ти, и подобните на теб самозабравили се тъй наречени IT.
18
8
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 4 часа
До 16 : Корпоративен данък 50% и забрави и стотинка да видят повече от мен. Минавам в сивият сектор, и изнасям фирмата в друга страна.
17
2
 
15
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 часа
А на господин Велев и себеподобните му самозабравили се богаташчета известно ли му е , че без пенсионери на работа са обречени . И има друг вариант за вдигане на заплати и пенсии и то справедливо с най-малко с 10% догодина !!! И той е 40% данък за господин Велев и подобните му Хампърцумянчета, Костовчета и други дървени философи. Ако и това не помогне - национализация на всичко заграбено чрез т.н. приватизация..... И после питате защо е имало Народен съд ????
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До 10 от 6 : Гърция и чужбина имат различни нива на заплащане и различни икономики. Не можеш да ги сравняваш, макар че сме чували този кух аргумент. Значи всичко е въпрос на спазаряване. Никой не ги бие по главата да приемат да работят за минимална заплата, ако всички почнат да отказват и да се договарят може да взимат повече. От друга страна, в чужбина работят яко, а тук се подмотват колкото да им мине времето. Повечето няма да изкарат и два дни с текущите си "трудови навици"
15
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Корпоративен данък от минимум 50%,премахване субсидиите за електроенергия които ползва бизнесът,връщане на 20% ДДС на всичко,ако тия мерки бъдат приети хазната ще се понапълни и бюджетният дефицит ще бъде е рамките на три процента!
14
1
 
17
 
! Отговори
Криви са им сметките преди 4 часа
Бизнесът наясно ли е, че като не ми плати добра заплата, няма как да чака да отида и да харча пари при същия, а ще търся най - евтиното.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
За какво ни е това еврочленство и тоя Шенген след като се налага заплатите и пенсиите да са африкански,едрият бизнес ще се облагодетелства от него като взема заеми с по ниска лихва и експортира стоката си безпрепятствено,докато хората трябва да мизеруват и да стискат зъби!
12
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Сто процента данък за доходи над 20 000 годишноИ затвор за неизплатена навреме заплата
11
2
 
20
 
! Отговори
vs преди 4 часа
И ние(робите) искаме, като си купи Майбах за 800 000 евро, да не му признават ДДС, ремонти, гориво и застраховки, ама му ги признават! И ние искаме строга данъчна политика и питане на строителите откъде накъде вървят парите, ама не ги питат! И ние искаме да купим на някое 20 годдишно кола и апартамент срещу "забавление", ама не ни дават!
10
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Какъв бизнес!?Това са алчни червени,назначени капиталисти.Известни с това ,че съсипва всичко ,до което се докосват.Пълна конфискация на имуществата им и съд.Само съд.
9
2
 
25
 
! Отговори
До 6 преди 4 часа
Щом тия "мързеливи неграмотници" заработват с лекота 1500 лв.в Гърция и 2500 евро в Германия,значи не са виновни те,а работодателите.
8
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Връщане на 20% ДДС в туризма и във всички производства където той беше намален или премахнат,корпоративен данък не 10 процента а 50+ процента,намаляване на администрацията поне наполовина!
7
1
 
7
 
! Отговори
Стоев преди 4 часа
Единственото вярно нещо казано от този субект.Не може 1 мил.да бачкат за 1000лв. 1 мил.за 1500лв а 700000 да вземат над 2000лв.
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Този Велев защо не си замрази своите печалби АЛЧЕН
5
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Да плащаш МРЗ 1000 лв на хора, които не заработват и сто лева? Изобщо минималната трябва да премахне, и мързеливите неграмотници да получават толкова, колкото са заработили.
4
2
 
40
 
! Отговори
?!? преди 4 часа
Аз искам целия бизнес да върне всички компенсации за ток, за вода, за газ и директни плащания по различни мерки. И тогава ще говорим. Три години го отглеждаме тоя " бизнес" като малко дете за да ни експлоатира. И Тея бизнесмени забравиха да работят научиха се да търчат при държавата и само за пари да ревът. Стига!
3
9
 
21
 
! Отговори
Ами ,нали преди 4 часа
Когато Асен Василев ви каза,че мин.заплата трябва да стане 1000 евро,вие го оплюхте.Е,сега Велев прави това,което искате-бедняци на Европа
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Путин е виновен.
1
22
 
4
 
! Отговори
най-после преди 4 часа
нещо разумно,от кога питам,какви са тя безбожни пенсии и заплати,при положение,че една троха хляб не е произвел този народ,мързелив и крадлив,но ето тук наистина са виновни политиците,че позлатиха самозабравилите се българи,крайно време е да се сложи край на това разточителство,и без това народа не си знае имотите и златото

Спонсорирани публикации