Стотинката, с която нищо не може да се купи, а имаме близо 1 млрд.

Производството е по-скъпо от стойността на монетата
Обновена: 14 окт 2024 10:28 | 14 окт 2024 10:12, Елка Василева
26
Стотинката, с която нищо не може да се купи, а имаме близо 1 млрд.
Снимка: архив, БГНЕС

Близо 1 милиард монети от 1 стотинка са в обращение според последните данни на БНБ. С 1 стотинка обаче у нас нищо не може да се купи.

Към 31 август броят им е бил точно 919,1 млн. и ако се проследи скоростта, с която се увеличават, още до края на годината ще достигнат 1 милиард. И тъй като в обращение има общо 3,3  млрд. монети, всяка трета е малката жълта стотинка, която никой не иска, пише „24 часа“.

Инфлацията през последните години направи така, че монетите от 1, 2 и 5 стотинки станаха непотребни. В магазините продавачите видимо се отегчават, когато ги приемат и обикновено не ги броят. Дори пенсионерите над 70-годишна възраст, които вземат пенсията на ръка, оставят жълтите стотинки, а често и по-едри монети на пощенския служител, за да “се почерпи”.

На българския пазар на практика няма стока или услуга, която да струва 1 стотинка. За разлика от времето преди 1989 г., когато толкова струваше един бонбон “Лукче” и магазинерите често го използваха, когато нямаха дребни за ресто.

А преди увеличението на цените през 1981 г. толкова струваше един градски разговор от уличен телефон, после стана 2 стотинки.

Почти до края на социализма 1 киловатчас електроенергия струваше 1 стотинка. Сега дори при по-евтината нощна тарифа 1 киловатчас струва 12 стотинки, но и те практически няма как да се платят отделно, защото едва ли човек може да направи подобна консумация.

Цената на труда днес е такава, че ако минималната работна заплата се раздели на работното време, излиза, че човек изработва 1 стотинка за няколко секунди. Дори човек да си купи нещо насипно, например кафе на зърна, няма как да му отмерят толкова малко, защото кантарът няма да го хване.

Със закръглянето на цените е свързана и причината поне засега в България никой да не предприема изтеглянето от обращение на жълтите стотинки, признават банкери.

На пазара има доста цени, които завършват на 99 ст. и ако стотинката престане да бъде законно платежно средство, те ще трябва да се закръглят.

Това обаче би причинило инфлация, защото статистиката отчита цените така, както са обявени. Точно в момента, когато се очаква до месеци да се вместим в инфлационния критерий за влизане в еврозоната, никой не смее публично да повдигне въпроса за съдбата на най-малката монета.

В търговската практика у нас обаче често има промоции, при които срещу купон или купуването на друга стока нещо се продава за 1 стотинка. Но най-често това е символична цена и не всеки търговец би си направил труда физически да я вземе.

Вендинг машините също не приемат от години монети от 1, 2 или 5 стотинки.

Все пак монетата от 1 стотинка е законно платежно средство. Според член 25 алинея 2 на Закона за Българската народна банка “банкнотите и монетите, издадени от БНБ, са законно платежно средство и задължително се приемат за плащания в пълната им номинална стойност без ограничения”. За нарушението на този член същият закон предвижда глоба от 500 до 3000 лева, а ако нарушителят е юридическо лице или едноличен търговец, глобата може да стигне и до 30 хиляди лева.

Това е причината понякога ядосани граждани да отиват да платят сметката за парно или някаква глоба с чували от жълти монети, събирани кой знае откога.  Отсрещната страна няма право да не ги приеме. Най-много да си покрещят и да се опитат взаимно да се “направят на една стотинка”.

Всъщност вече рядко някой събира в буркани жълти стотинки. Когато съвременният българин иска да опразни джобовете си, хвърля всички монети в някакъв съд у дома. Някои от тях, например монетите от 1 или 2 лева, са ценни, защото автомивките на самообслужване работят с тях. Много често там има машини за обмен на монети, но и те не приемат жълти стотинки.

БНБ не дава данни колко струва изработването на българските монети. Но от косвена информация може да се разбере, че специално при номиналите от 1 стотинка изработването на монетата струва повече от номиналната ѝ стойност или поне неоправдано скъпо.  

Редица страни от ЕС обаче изтеглиха монетите от 1 и 2 евроцента, като основният мотив навсякъде беше, че сеченето им е по-скъпо от номиналната им стойност. Например в Италия до 2019 г. са давали по 4,5 цента за производството на  1 евроцент и по 5,2 цента за монетата от 2 цента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от Страната
Опасни играчки за Хелоуин заливат пазара ни
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 минути
Те хартиените 1 и 2 лв. не могат вече да платят хартията на която са напечатани щото и дребните пари най бързо се износват и трябва да се подменят често. И затова ги спряха и ги замениха с метални.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 17 минути
С тази инфлация скоро ще можем да въведем японската парична система при която няма стотинки. Цените и парите ще почват от 1 лев. Няма да има нужда от по малка парична единица.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 34 минути
До До Анонимен 17 За да сравним положението у нас, и в проспериращата северна азия, как е! Ей затова! И да затворим устите на хибридните пропагандатори!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 35 минути
С 2 стотинки можеш да си купш цели 100 копейки, не го забравяйте, и не трийте!!!!
21
4
 
8
 
! Отговори
MДААА преди 1 час
"ВЕЛИКАТА" ПАЗАРНА ИКОНОМИКА В КОЯТО 1 СТОТИНКА НЕ СТРУВА НИЩО....БАНАНИ ИМА ЛИ
20
2
 
7
 
! Отговори
malgiorno a tutti преди 1 час
Ако килограм стотинки струва повече от броя стотинки, има смисъл от претопяване и продаване като сплав, много стар номер...
19
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 17 преди 1 час
Кому е нужна тази информация? Защо ни е да знаем за рублата под статия за българската национална валута? :/
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Като бях ученик с една стотинка можеше да се купи бонбона с карамел. Сандвичът с шунка беше 20 стотинки, баницата и тя там някъде....
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Само че 2 стотинки струват 200 копейки...Имайте го впредвид!
16
2
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 час
Българската ПРОСТОТИЯ няма граници,няма ли икономисти във тази държава БЕ или само простаци,да премахнат 1 и 2 те СТОТИНКИ
15
1
 
10
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 час
Тая статия не струва и 1 стотинка...
14
3
 
3
 
! Отговори
бай Тошо преди 1 час
Уважаеми днес.бг ... няма няма па пуснете някаква статия пълна с русоробска пропаганда и откровени лъжи - примерно цената на тока през 80-те беше 4.5ст/квт, а заплатата на лекар 180лв.! От къде го знам ли - ами може би съм бил лекар през 80-те плащаш сметките за ток в семейството! Та като пускате подобни лъжи - какво целите?
13
7
 
4
 
! Отговори
Свобода преди 1 час
Може да се замеря Костя Копейкин и неговия любовник - Цончо, със стотинки от по 1 и 2, забавно е, а и няма риск да ги нараниш физически.
12
1
 
2
 
! Отговори
Sigoturi Nakura преди 1 час
махаме стотинките и вдигаме номинала на банкнотите, как се казваше това?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
До Фен0Мен.....***
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Не ги изхвърляйте! Стават да замервате с тях милиционерите на някой мач!
9
0
 
9
 
! Отговори
Фен0Мен преди 1 час
Значи, братя българи от днес на всеки който му тежи стотинката в джоба може да ми я праща на мен ;)
8
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
а с рубль ко може да си купим ?
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Помня времето, когато лукчето беше .01*левче !
6
0
 
13
 
! Отговори
Нидерландия преди 2 часа
С 1 и 2 евроцента също не можеш да си купиш нищо и в Нидерландия са го измислили - закръглят 1 и 2 към 0, а 3 и 4 към 5 и не приемат най- дребните монети.