ВСС: Ако не изберем главен прокурор, ще нарушим Конституцията

Магистратите излязоха с позиция за откритата процедура
17 окт 2024 14:48, Стела Стоянова
39
ВСС: Ако не изберем главен прокурор, ще нарушим Конституцията
Снимка БГНЕС, архив

"Висшият съдебен съвет е конституционно установен орган, в чиито правомощия е и задължението да направи в императивно определените в закона времеви рамки предложение до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателя на Върховния касационен съд, председателя на Върховния административен съд и главния прокурор.

Висшият съдебен съвет изпълнява еднакво стриктно всички свои законови правомощия, сред които са и избор на административни ръководители на органите на съдебната власт, назначаване и освобождаване на магистрати, включително на висши магистратски длъжности и др.

Призивите от последните дни на представители на останалите власти и на НПО да не се провеждат или да бъдат спрени откритите процедури за избор на председател на ВАС и главен прокурор, по същество са искания към ВСС да наруши пряко Основния закон и да прояви правен волунтаризъм, което е недопустимо и би поставило въпроса за отговорността на членовете на съвета".

Това се казва в позиция на Пленума на ВСС във връзка с конституционно установените му правомощия за избор на главен прокурор на Република България и председател на Върховния административен съд.

"Принципът на върховенство на правото изисква в случаите, когато представителите на останалите власти и конституционни органи намират за нецелесъобразно изпълнението на определени законови правомощия на ВСС, да инициират изменение или отмяна на закона, или да упражнят признатите им от закона други средства за препятстване на това изпълнение. Законовите норми по дифиниция са отражение на господстващия в обществото морал и затова изпълнението на конституционно установените правомощия на ВСС не може да бъде неморално.

Всичко останало е демонстрация на правен нихилизъм и двоен стандарт, които невидимо рушат правовия ред и позволяват усещането за беззаконие да се мултиплицира във всяка част от обществото.

Забележителен е фактът, че през 2023 г. когато ВСС откри процедура за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, липсваха възражения за нелегитимност и морален интегритет на съвета.

Неуспехът от неслучващата се десетилетия законова съдебна реформа не може да бъде вменен на ВСС и съдебната система, които тенденциозно и непрестанно се третират като необходимия грешник за провала на всеки опит да се „прекрои“ системата по вижданията на една или друга обществена група, без да се търсят истинските причини за проблемите в работата на съдебните органи.

Внушенията за липса на морален интегритет и нелегитимност на състава на съвета, за зависимост от политическата конюнктура и др., явно са част от политическата реторика в условията на поредни предсрочни парламентарни избори, но представляват груба и безпринципна намеса в независимостта на съдебната система.

Припомняме, че функционирането на настоящия състав на ВСС при условия на изтекъл мандат не е по вина на ВСС, който изпълни задълженията си и проведе през 2022 г. избор на членове от съдебната квота, но поради липсата на избрани от НС членове на съвета от парламентарната квота продължава да функционира и това е признато от Конституционния съд като „несъщинско удължаване“ на мандата, като „защитен механизъм …за продължаване на дейността на държавния орган“ и „допустим способ за възпиране на фактическо изменение на предвидения от Конституцията баланс на властите и органите на държавата“. Решенията на КС са задължителни за всички правни субекти в Република България.

Апелираме към представителите на останалите власти и всички конституционно установени държавни органи да не преминават границите на правовия ред и в битката за надмощие на собствените им каузи да не обезсмислят базисните принципи на функциониране на правовата държава, защото това е бумеранг за всички нас", се казва още в позицията на Пленума на ВСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от Темида
Адвокати призовават за протест срещу номинацията на Сарафов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Салютин преди 7 минути
Гл прокурор да,но не и копоя на Боко от Банкя.Снимката пред джуджетата,красноречиво говори за компанията на напористият ИФ гл. прокурор.ВСС,това са запарени ***,образуващи огромното кълбо от свински черва.Тези нахално правораздават,с отдавна изтекъл мандат.Това не е ли погазване на конституцията?
34
0
 
4
 
! Отговори
СДС-ЧУМАТА е жива преди 27 минути
То пък една Конституция, щом като от.реп.ка и нег.рамотник като Ристе Лодкаря може да я променя, а субект като Шиши Ту.мора стои начело и управлява държавата, без това да е записано в Конституцията.
33
0
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 48 минути
Тя колко пъти е нарушавана Конституцията...Ако ще си говорим за нарушения на основния закон, то една партия 30 и кусур години е в нарушение и чак сега взе та се разцепи на две! Освен това и самият ВСС е с изтекъл мандат, но пък КС му бутна едно рамо и рече та отсече-може да е с изтекъл мандат, но пък може да продължи да кадрува още сегашния ВСС.
32
0
 
2
 
! Отговори
Както всяко леке и преди 49 минути
тези ще бъдат изтрити, но може би ще е необходимо да скъсаме носитела на лекето!
31
1
 
5
 
! Отговори
Нищо подобно преди 54 минути
Те са с изтекъл мандат! Все едно е продавачките от женския пазар в София или другаде да кажат, ако не изберем главен прокурор и т.н.
30
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 56 минути
А имате ли право по Конституцията да изберете лице,за г.прокурор,който ЛЪЖЕ пред очите на цяла България,че няма да се кандитатира,срещу него се води разследване,което не е приключило,участник в схемата"осемте джуджета"снимки в заведението със лице което сега се издирва с Европейска заповед за задържане и т.н.
29
1
 
3
 
! Отговори
Путин. преди 56 минути
Ако. Това. Беше. Във. Германия. Сарафов. Веднага. Щеше. Да. Бъде. Принуден. Да. Си. Подаде. Оставката. Той. Е. Компрометиран
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 58 минути
Киро беше назначен от Радев в нарушение на конституцията
27
0
 
4
 
! Отговори
Питанката преди 59 минути
Като е изтекъл мандат ВСС защо не са си подали оставките?
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
СТИГА С ТОЗИ БОКО И ПЕЕВСКИ ОТ 80 ГОДИНИ НАСАМ Е ТАКА ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ ПОЛИЦИЯТА ПРЕСЛЕДВА ПО СЕЛА И ПАЛАНКИ ХОРА НО ПО САЙТОВЕТЕ Е ПЪЛНО С ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ ЛЪЖАТ ЗАПЛАШВАТ ОБИЖДАТ ОЧЕРНЯТ РАЗДАВАТ ПРИСЪДИ ПОСТОЯННО
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Боко ни каза да изберем Гешев. Боко ни каза да махнем еманципирания Гешев и да сложим временно за постоянно Сарафов. Корупцията и зависимостта им е изписана на лицата им. Много страх и подчинение на Злите сили са преживели тези нещастници, за да имат физиономии на престъпници. Алкохол, дрога, мръсни пари и зависимости, компромати от Боко и Пеевски. Не живеят лесно, труден живот на подчинено и вързано кучче.
24
2
 
6
 
! Отговори
александр морозов преди 1 час
България е в това положение благодарение на тези УБАВЦИ. България е на дъното заради ВСС и Главния прокурор, които и да са те. Напуснах Бг. заради липсата на съдебна система и правосъдие и ситуацията се влошава . Мислете му Вие, които го допускате и сте безучастни. Тези хора Ви ограбват - буквално.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Моля ви се шайката шарлатани не броят конституцията нито законите тук ШАЙКАТА СА НАД ЗАКОНИТЕ НАД КОНСТИТУЦИЯТА ШАЙКАТА СА ВСИЧКО ВЛАСТТА Е ПРИ ТЯХ
22
1
 
7
 
! Отговори
Само на мен ли ми преди 1 час
прави впечатление, че табелата е прогнила като съда?
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Сефте.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Значи Галина Захарова е Снежанка, а осмото джудже е избягало и не могат да го намерят. Под полата на Захарова търсихте ли?
19
3
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 1 час
Като избираха Галина Захарова за председател на ВКС не беше ли пак кушия с една кобила? Тогава не се ли наруши конституцията?
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
от такава съдебна система и такъв ВСС, такъв главен прокурор излиза. Какви косури му намирате на човека. Това са приказни герои - джуджета, снежанки и т.н.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
ВСС другари прави сте но с един кон кушия не става,дали пак няма да се наруши конституцията.
16
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
Пеевски ще смачка Прокопиев с тежестта си. Неизбежно е. Природен закон. Гравитация.