Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?

Сред най-активните на пазара са специалистите от ИТ сектора
21 окт 2024 09:03, Елка Василева
122
Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?
Снимка: архив, БГНЕС

Най-често имоти купуват хора с деца и пари, коментираха брокери на имоти. Преди няколко години превес на пазара имаха сделките с цел инвестиция. Но сега купуват жилища предимно за собствено ползване. Голяма част от купувачите са семейства с две или повече деца, които търсят по-големи жилища с поне две-три спални, пише „Труд“.

Имоти купуват хора с налични пари в брой или с достатъчно високи доходи, които им позволяват изплащането на ипотечен кредит. Най-активни на пазара на имоти са хора на възраст между 30 и 45 години, от сектора на информационните технологии или със собствен бизнес. През последните години доходите на хората нарастват, което им позволява да купуват имоти. Когато човек има сигурна работа, която му осигурява високи доходи, лесно взима решение за покупка на имот, за да осигури на семейството си по-хубав дом.

Инвеститорите купуват предимно по-малки имоти с площ до 65 кв. метра. Причината за това е, че те осигуряват по-висока възвръщаемост от големите апартаменти. При жилищата с малка площ първоначалната инвестиция е по-малка. Освен това по-лесно за тях може да бъдат намерени наематели, коментират брокери. Има търсене и на големи обзаведени апартаменти под наем. Но при пазара на наеми най-голямо е търсенето на по-малки жилища. Хората, които живеят под наем, най-често искат да спестят пари за собствен дом и затова предпочитат, докато са под наем, да бъдат в по-малко жилище.

Апартаментите в България са по-достъпни спрямо доходите на хората в сравнение с останалите страни от ЕС. Сред причините за това е бързото нарастване на доходите в България заради догонването на средните нива на доходите за страните от ЕС.

Къщи и апартаменти купуват и много хора, които искат да предпазят парите си от инфлацията и да реализират добра доходност. Според брокери имотите имат най-доброто съотношение между риск и доход. За българите традиционните инструменти за инвестиция са банковите влогове и имотите. Но в момента лихвите по депозитите са изключително ниски, които прави имотите още по-привлекателна инвестиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от Общество
"Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
ГолЕми доходи, голЕми биЗнеси, а масово се живее в едни кутийки! Къде са хубави, орнаментирани и големи къщи, които прилипат повече на произведение на изкуството, отколкто на сграда? Къде са хората с шофьорите? Ааа, да, збараеих - средната класа нямала такива. Излъгаха ни, че средна класа означава работнки с 50% по-високи доходи. Лелеее
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Един Българин 44 Кое му е неудобното до НДК (макар че не живея там)? Спретнати улички, спокойно, повечето 60-тарски кооперации с вътрешни дворове за паркиране, всичко на 1 ръка разстояние. Западняци масово около нас в Лозенец - сутрин като отворя прозореца, всеки трети от минувачите говори я немски, я испански, я английски. В Пазарджик не е лошо, но дечицата ще трябва да научат турски...
45
8
 
6
 
! Отговори
приемете еврото преди 3 часа
70% от сделките са в брой - т.е. се перат пари през имоти. Приемането на еврото ще смъкне цените на имотите - тия дето перат пари ще тръгнат да продават за да си изсветлят парите.
44
2
 
4
 
! Отговори
Един Българин преди 3 часа
До 41 Ако имаш по-добре го ползвай, но на НДК е неудобно да живееш по принцип т.е. и аз бих го продал за по-нормално място. Къде ги видяхте тия западняци от улици без дупки и незастроени градинки да дойдат в София не знам, а имам бая контакти из целия град. Има някакви китайци и не са особени плащачи освен че са и малко. Иначе цените ще се вдигат докато има б_лъци. Един ИТ с две деца се премести в Пазарджик - чист въздух, хубав парк, има места в училища и детски заведения, няма задръстване....
43
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
който има спестявания-в имот.нищо друго стабилно няма
42
3
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 3 часа
п.п. А и като се вържеш за 30-40 години ставаш роб на банката. За това ли се освободихме? По-добре по-ниска заплата , но и по-ниски разходи, без ипотека, да си свободен да се местиш ако нещо не ти харесва. След 2-3г ще видиш, че си се прекацакал, но няма да си го признаеш , като тези, които заминаха за Германия. Човек трябва да живее спокойно, а не за да избива някакъв си кредит,да се чуди кога ще закара децата на училище, ще стигне на работа всеки ден, дали ще има места за децата му в детската.
41
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 40 Един Българин Грешиш в прогнозите си. Все повече западняци идват да живеят в София - просто светът вече е глобално село. Тук все още е изгодно да купиш имот, защото данъчната тежест е добра спрямо други страни. За какво да отлага човек с надеждата, че "балонът ще се спука"? Мой познат продаде апартамент до НДК преди 4 години и зачака цените да спаднат, за да си купи друг. Е, и до момента е под наем, а сумата се топи.
40
3
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 3 часа
36, а до кога ще е поскъпването? С всяко преброяване губим по половин милион , че и отгоре. Съществуват хора на хартия заради изборите на герб и дпс. След няколко години като искат спекулантите да излезнат от инвестицията си ще се окаже, че само индийци, узбекистанци и т.н. (новите работници) ще купуват със спестени "пари" от 100$ им заплати в родните им страни. Ако нямаш крещяща нужда, покупката на имот можеш да отложиш с няколко години или за децата и да вземеш нещо ново тогава, а не *** лу к.
39
3
 
13
 
! Отговори
Георги преди 3 часа
Инвестирайте в злато,не в тухли!
38
15
 
6
 
! Отговори
Чичо преди 3 часа
Няма как да е от хора с деца и пари! Децата са тотално проклятие и освен, че ти съсипват живота оставаш и без пари. А парата е важна.
37
2
 
21
 
! Отговори
Един Българин преди 3 часа
Добре, за какво ви е да си купувате апартамент в София? Витоша не работи - Борисов (чрез Цеко) затвори всички лифтове, Вече в целия град няма къде да паркираш ако не се набълбукаш с паркомясто за 50000 лв, с колелото съм по-бърз от колоната по Цариградско, която е има-няма 4-5 км, бул. България. и къде ли не, навсякъде претъпкано с хора, застроиха зелените коридори и само смог над града и нерви наред край теб....аз ако не бях "наследствен" и то в северните райони изобщо нямаше да се местя тук.
36
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Поскъпването тепърва започва .Догодина сегашните цени , ще ви се струват изгодни .Освен София , всико което до около 50 км от морето също ще поскъпне .
35
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Трябва да си луд за да изсипеш 300 и нагоре хиляди лева за апартамент в бг. То за тия пари една луксозна къща в Испания или Гърция. И улиците асфалтирани и чисти, а не като тука да се чудя половин час къде да паркирам и да газя локви и разбито тротоари. За външния вид пък няма да коментирам, само като видиш депресиращата соц панелка и как да не извадиш едни лудо пари.
34
2
 
5
 
! Отговори
Строител преди 3 часа
До Запознат Относно олиото - тези, които се набълбукаха с олио на 6-7-8 лв са ясни. Нещо да кажеш за тези, които го произвеждаха и продаваха. Направиха едни бързи много милиони. Та така и с имотите. Най-печеливши са строителите, брокерите и някой друг спекулант. Направиха пари с кредити, изтеглени от инвеститори, които ще си избиват инветицията над 30-40 години. Кай разбрал, разбрал. Инак имам един от баба ми - търся някой IT инвеститор да ми брои 3-4000 евра на квадрат.
33
1
 
18
 
! Отговори
Сводник преди 3 часа
Аз апартамент си купих и напуснах тоя гнусен пазар, да остават хората със спекулативни намерения и да си ги разменят тия апартаменти
32
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Запознат Относно олиото - тези, които купуваха на 10 лв са ясни. Нещо да кажеш за тези, които го произвеждат и продаваха. Те направиха едни бързи милиони. Та така и с имотите. Като има мераклии да плащат, ще има и такива, които да им вземат парите. Така че и в този случай истинските печеливши са строителите и покрай тях брокерите, и някой друг спекулант. Инак да хвърлиш 200 евра и да ги избиваш 30-40 години си е топ иввестиция. Спор няма.
31
2
 
8
 
! Отговори
@@@ преди 4 часа
Атланта е 6 милиона англомерацията е гам примерно е централата на Кока Кола, така че стига тъпотии за Атланта,Джорджия и сравненията със София.Между другото като си там и кажеш че в Европа има държава Грузия, демек Джорджия и мислят че кръстена на тях
30
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Учителите при 2% инфлация за 2024 година искали 21% увеличение на заплатите. Шофьорите в градския транспорт им вдигнаха заплатите преди 3 месеца и сега плашат с протест ако не им ги вдигнели веднага, не от другата година. Когато шофьор на тролей иска 3 бона заплата, не ще има инфлация , ами още как. Печатат едни хартийки и вие си мислите , че ви вдигнали заплатите, а не гледате какво може да си купите с нея. Преди 10 години заплатите може да са били 1000 лева , ама и имотите бяха по 500 евро кв
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Испанеца. В Атланта е истината. Или по-натам някъде. Верно който си има деца и пари ще си купи в София.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
ЗЛАТНИ НИВИ СЪС ЗЛАТНИ ЦЕНИ ЗА БАКЪРЕНИ УМНАЦИ!!!...