Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?

Сред най-активните на пазара са специалистите от ИТ сектора
21 окт 2024 09:03, Елка Василева
128
Купуването на апартамент – за инвестиция или от хора с деца и пари?
Снимка: архив, БГНЕС

Най-често имоти купуват хора с деца и пари, коментираха брокери на имоти. Преди няколко години превес на пазара имаха сделките с цел инвестиция. Но сега купуват жилища предимно за собствено ползване. Голяма част от купувачите са семейства с две или повече деца, които търсят по-големи жилища с поне две-три спални, пише „Труд“.

Имоти купуват хора с налични пари в брой или с достатъчно високи доходи, които им позволяват изплащането на ипотечен кредит. Най-активни на пазара на имоти са хора на възраст между 30 и 45 години, от сектора на информационните технологии или със собствен бизнес. През последните години доходите на хората нарастват, което им позволява да купуват имоти. Когато човек има сигурна работа, която му осигурява високи доходи, лесно взима решение за покупка на имот, за да осигури на семейството си по-хубав дом.

Инвеститорите купуват предимно по-малки имоти с площ до 65 кв. метра. Причината за това е, че те осигуряват по-висока възвръщаемост от големите апартаменти. При жилищата с малка площ първоначалната инвестиция е по-малка. Освен това по-лесно за тях може да бъдат намерени наематели, коментират брокери. Има търсене и на големи обзаведени апартаменти под наем. Но при пазара на наеми най-голямо е търсенето на по-малки жилища. Хората, които живеят под наем, най-често искат да спестят пари за собствен дом и затова предпочитат, докато са под наем, да бъдат в по-малко жилище.

Апартаментите в България са по-достъпни спрямо доходите на хората в сравнение с останалите страни от ЕС. Сред причините за това е бързото нарастване на доходите в България заради догонването на средните нива на доходите за страните от ЕС.

Къщи и апартаменти купуват и много хора, които искат да предпазят парите си от инфлацията и да реализират добра доходност. Според брокери имотите имат най-доброто съотношение между риск и доход. За българите традиционните инструменти за инвестиция са банковите влогове и имотите. Но в момента лихвите по депозитите са изключително ниски, които прави имотите още по-привлекателна инвестиция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Още от Общество
"Ангели на пътя" искат по-строги наказания за пияни и дрогирани шофьори
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
0
 
! Отговори
Край преди 4 минути
ЕПК е добро строителство - здрава работа. Обаче има един недостатък - 80 -90 апартамента са в един блок - цяло село. В блока задължително има 1-2 с параноидна шизофрения дето виждат комшиите като дяволи с които трябва да се борят с ножове и колове. Има и 2-3 умствено изостанали и 3-4 дементн,и които обръщат домовете си на сметища като влачат отпадъци от кофите и хранят плъховете с тях. трудно се живее в такъв блок.
131
0
 
1
 
! Отговори
@@@ преди 35 минути
Навремето в университета това го обесняваха с теорията за По-големия ***.Важеше за всичко от материални активи до акции, облигации и права.Идеята е че се включваш в нещо, което всички купуват и се надяваш да го продадеш на по-голям *** от тебе, щото той се е включил по-късно и е още по-алчен от тебе.Примери в историята валяло, от лалетата до фондовите спекулации с валута на Сорос, та чак до последните изпълнения с ипотеки на Уолстрийт от 2008
130
0
 
3
 
! Отговори
АРХИТЕКТА преди 1 час
В нашия град всички стари панелки са проверени от Рихтер от над седма степен през 1977 година във Вранча. Няма паднали. Дори тези със лоша поддръжка пак са по устойчиви от селски кочини и подобни . Да не говорим за новото строителство. Това са фактите. За това всеки с излишни пари търси да влага в НИ , защото всичко останало е фейк и кал в ушите.
129
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"за да набере якост и да достигне максимална такава" - Каква якост на бетона след 100 години? Работя по строежи вече 15 години и виждам как се напуква бетона още преди да положим мазилката.
128
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 час
"че бетона зрее 100-120 години." - Някой от старите бетони може. Но *** да видиш сървременните бетони и ще си говорим пак след 50 години.
127
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"20 етажни панели няма" - Вие в софия не сте ли идвали? Зона Б5, Захарна фабрика. Проектирани са за 9 степен заметреснеие и заметресенията в Албания доказаха, че панелите са най-усточивото строителство.
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Най високата сграда в България дето се строи от 8 години е 202 метра висока и последните 3 години стои без никакви стени. Всичко е скелет и на него се монтират стъклени фасади. По времето на соца най високата сграда беше хотел Родина около 100 метра височина.
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Живял съм и в ново и в старо строителство. И в обикновена соц панелка и в специална соц панелка (противоземетръсна) и в стари тухлени сгради и в нови тухлени сгради. И при всички положения предпочитам старото строителствпо пред новото.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Вие сериозно ли си мислите, че тухлената стена държи нещо. Тя е просто преградъчна в новото строителство. Важен е скелета на сградата. Не сте ли виждали изоставени строежи от кризата 2008 година дето седят 15 години без стени и не са паднали. Едно време е имало строителства с носещи стени и дори без плочи и колони , а с гредоред. Сега важното е скелета на сградата колони, трегери и плочи, те държат всичко. Затова и ЕПК е доста за предпочитане пред панелите. 20 етажни панели няма.
123
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Римлянин от Максуда . . . Пълни глупости, питай някой конструктор за да ти обясни, че бетона зрее 100-120 години. След това още толкова има за да станат опасни за живеене. Толкова време му трябва за да набере якост и да достигне максимална такава . Проблемът на панелите са свръзките, заварките и това че са податливи на корозия, а при санирането да сте видели някой да кърти в апартаментите за да поднови свръзките им. Не, само се облепят с изолации , а така живота им не се удължава.
122
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Тухлена стена ще изкара 200 години, ама само ако е произведена качествено и е плътна тухла от старите, а не днешните тухли тип поротерм, моротерм. При земетресение се мачкат като вафли и ако не са колоните и шайбите, не можеш да разчиташ на тях. Като старите жълти павета дето ги произвеждаха унгарците. Днес нали ги изследваха и уж направиха подобни, ама се оказа че днешното подобие е многократно по-некачествено от стария материал.
121
0
 
3
 
! Отговори
Римлянин от Максуда преди 2 часа
Със съвременните строителни материали, вечна сграда няма. Съвременния бетон изкарва 50 до 100 години, а римския изкарва хилядолетия.
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
До Хахо . . .Естествено , че тухлата. Ако нямам покрив на главата и зимата е посрещна в палатка с кюлче злато няма да ми е ОК. Храна, покрив над главата, дрехи и обувки са от първостепенно значение. Злато, картини , инвестиции в акции и какво ли не е след това. Трябва да си много зле да живееш в панелна гарсониера и да купуваш злато , а да не си купиш просторен дом.
119
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Като прием еврото ще започнат да продават" - Продавнето няма нищо общо с еврото. Ще започнат да продават малко преди да приемат закона за данъците за недвижимите имоти. Инвеститорите знаят, че се задава такъв момент за уеднакваване с европейските данъци и затова сега купуват и строят като невиждали, че после да почнат да продават на високи цени преди да са го приели този закон и балона да се спука.
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Абе льольооо , кой строеше по времето на соца. Строителни войски , където беше пълно с такива завършили 8 клас. Едно време всички от махалите ходеха по 2 години в казармата да се учат на занаят , като строят панеляци , пътища и жп линии. А знаеш ли как офицерите им си строяха къщи и вили, като се пестеше от държавното и материалите отиваха за вилите им. Вместо 50 торби с цимент за панела, ще сложим 10 по малко , че да има и за вилите ни.
117
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
Щом се купуват апартаменти значи не са малко и ако се интересувате, ще видите, че тези дето нямат пари теглят кредити. Ипотечните кредити в България са над 20 милиарда лева. Тоест със заеми са купени домове за 20 милиарда и ще продължават да се теглят кредити, защото така се прави навсякъде. Разликата е , че в България 60% се купуват със заеми, а в европейските страни над 90%. Да не мислите , че са много хората в Париж и Лондон дето могат да дадат по 2, 3 месечни заплати за един квадрат от 10-12
116
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"Тухлен апартамент може и 200 години да изкара" - Хаха. Чакай ти ново строителство, строено от бай Манgaу да ти изкара 200 години. А при земетресение само гледай и сравнявай соц панелките с новото стрителство. В Турция ги осъдиха такива нови стротели след голямото земетресение там.
115
2
 
2
 
! Отговори
Хахо преди 2 часа
Кое е по-ценно, тухлата или златото? Отговорете си сами...
114
1
 
1
 
! Отговори
До 109 преди 2 часа
Щом гледаш минималните заплати си ясен. Гледа се медианна заплата, която в София е ДОСТА по-висока от цяла Испания. Нали ги гледам нашите бачкатори в Испания за цял месец слугуват за по-малко пари от дневния рейт на консултант в ИТ сектора. Относно минималната заплата в Испания- 1134 евро БРУТО. За домашно си провери нетните суми. Иначе в Испания е гот, но цените на смислените имоти са десеторни на тези в София.
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 часа
"хората с възможности не им се живее и в 60 годишна панелка" - Хората с възможности да си купуват апартаменти в София за 3600 лева квадрата, колко процента са от българите? Строи се най-вече за да се узаконят едни пари, които иначе инфлацията ги изяжда в банките с отрицателни лихви по депозитите, а не някой да живее в новото строителство, което пък често е по-некачествено от старите панелки.