Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература

Той ще получи степен "кавалер"
Обновена: 22 окт 2024 18:16 | 22 окт 2024 18:12, Стела Стоянова
70
Франция удостоява Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература
Снимка БГНЕС, архив

Посолството на Франция в България ще удостои писателя Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

С постановление от 4 юли 2024 година министърката на културата на Франция отличи Георги Господинов с Ордена за изкуство и литература, степен кавалер.

По този повод ще се състои пресконференция, която ще предшества официалната церемония по удостояване с ордена. Тя ще се проведе на 23 октомври от 17:00 часа в Резиденцията на Франция (ул. Оборище 29).

В пресконференцията ще участват Жоел Мейер, посланик на Франция в България, Георги Господинов, писател, Мари Врина-Николов, професор по български език и литература и теория на литературния превод в Националния институт за източни езици и цивилизации в Париж (INALCO) и преводач на френски език на творчеството на Георги Господинов. | БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от Общество
Във всички развити държави се наблюдава демографска криза
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
2
 
1
 
! Отговори
възмутен преди 3 часа
Тези не са добре. Не са чели нещо негово, за да видят какъв огромен некадърник е?
67
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Най-лесният начин за некадърниците да спечелят лесно пари днес е да пишат и да говорят яростно против комунизма и Путин.
66
0
 
4
 
! Отговори
Истината преди 3 часа
БХК да сезира органите за език на омразата от творчеството на Господинов!
65
1
 
1
 
! Отговори
Истината преди 3 часа
Кавалер на Сорос вече на малкият Алекс,че другия вампир са го скрили!
64
1
 
5
 
! Отговори
Майтап преди 4 часа
Творчеството на ГГ не трябва да се печата на листове, а директно на ролки!
63
3
 
2
 
! Отговори
До неграмотна копейк преди 4 часа
Наистина ли си мислиш, че лайквайки тъпия си пост, използвайки различни ip адреси през VPN, ще му придадещнякаква тежест:))) Копейките сте толкова жалки :)))
62
5
 
1
 
! Отговори
56, преди 4 часа
Кое по-точно е "злословене по родината", бе глупчо? Къде го видя и прочете в романите на Господинов? В кой роман по-точно? Аман от безгръбначни и безмозъчни, засилени по стълбата на глупостта.
61
2
 
0
 
! Отговори
58 до 60 преди 4 часа
Езикът ви показва Вашия избор, Вашето ниво. Чрез езика си показвате себе си, наистина сте ЖАЛЪК.
60
0
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 4 часа
Просто ваше мнение. Крайно необективно и без абсолютно никакво значение за когото и да било. Повей от анални газове, които се разсейват без никой да им обърне внимание!
59
4
 
13
 
! Отговори
Неграмотна копейка преди 4 часа
Нека всички да се уверят, че това са награди от Министерството на Културата на Франция, които се раздават на кило. Ще ви дам информация САМО за наградите зимата на 2024г. Пуснете в търсачката на Гугъл "Nomination dans l'ordre des Arts et des Lettres hiver 2024" и вижте колко кавалери има в третата, най-ниска категория, а там има дори учители по френски език "Article 3", "Sont nommé(e)s au grade de chevalière ou chevalier de l'ordre des Arts et des Lettres". Успех!
58
1
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 4 часа
Вие сте ЖАЛЪК , просто ЖАЛЪК. В свят с толкова възможности за информация да сте крайно ограничен. Предполагам, че обкъръжението Ви го е наложило, не можете да излезете от табора, Да, за да има сили да излезе човек от табора, трябва, първо, да чете, а не да следва клюкарското мнение.ОБАЧ!Е.
57
0
 
3
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 4 часа
900 от тези ордена се раздават годишно. Без да е задължителна церемония, кандидатствайки свободно посредством един формуляр изпратен на имеил. То в Райха и СССР са ги раздавали същите, но за вас те са неприемлив фарс в диктатурите. Който е чел или поне се е опитал да чете Господинов, може да направи аналогия и смело да го определи като политкоректен бълвоч. Не забравяйте че в САЩ и ЕС вече има квоти за всичко, включително за автори на пропаганда. А вие ни баламосвайте с нечовешкия режим Демокрац
56
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
За позор ГГ далеч не е единственият, който заработва от злословене на родината си, даже "прогресивите демократи" считат именно това за израз на прогресивна демократичност. И на тях скоро ще им свърши времето. Точно.
55
3
 
2
 
! Отговори
До 53 преди 4 часа
Дори не е необходимо да се чете нищо от Ленин, достатъчно е да се види къде са днес държавите прегърнали идеите му (до една диктаторски и икономически изоставащи) и къде останалите!
54
2
 
4
 
! Отговори
без упойка преди 4 часа
Най- тъжното е че страни били острие на кръстоносните походи днес дават рицарски звания на про ислямистки автори като Господинов.Ако Ричард лъвското сърце и Годфроа бяха прочели и два абзаца от този човек щяха да го обезглавят.Днес нациите на тези велики лидери са ислямизирани и се гаврят с рицарството.Господинов дословно написа преди година и половина, че България не е била под турско иго, а сме поробени при освобождението.Това е почти като да обявиш кръстоносците за ***, а исляма за прав.
53
2
 
2
 
! Отговори
43 до 46 преди 4 часа
НЕ, не съм, а и не съм ни от София, ни в София. Защо, ако съм от София, да се крия, там явно няма и помен от свобода на словото и мисълта, а ботуш. А Вие, ПСЕВДОинтелектиалците от София, мже да се жертвате , да отворите един том на Ленин от първите му статии, писани на възраст ПОД 20 години, да се ориентирате Вашият капацитет какъв е, Вашият.
52
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Каква ирония г-жо Хазартова, Господинов получава поредната международна награда, а Вие тънете в забрава. Започвам да си мисля, че сте предрешената Людмила Филипова (убеден съм, че я намирате за стойностен автор) :))))
51
3
 
4
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 4 часа
Това е някаква "награда" без никаква стойност. Такива "кавалери" на тоя орден има хиляди и те се раздват на кило всяка година. Орденът на френски език се казва Chevalier des Arts et des Lettres, а в Уикипедия за дадени 1603 страници, всяка от които с по около 300 "кавалери". Нещо като тиквен медал.
50
1
 
5
 
! Отговори
Г-жа Хазартова преди 4 часа
На Анонимния офендед му свършиха аргументите и почна да отправя обиди Шопенхауер го е написал много добре в последната стратегия! Та драги ми Смехурко, колкото и да се тръшкаш черното не е бяло и Г.Господинов не е автор, а поръчков словоблудник грантаджия.
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До българин И затова можеш спокойно да се срамуваш от себе си, антибългарче посраано.