Над 5,2 млрд. лв. сме изяли и изпили в заведенията за година

Толкова са и парите за армията и полицията от годишншия бюджет
22 окт 2024 19:00, Елка Василева
126
Над 5,2 млрд. лв. сме изяли и изпили в заведенията за година
Снимка: архив, БГНЕС

Оборотът на ресторантите и питейните заведения за миналата година е над 5,2 млрд. лв., показват данни на НАП. Приблизително толкова са годишните разходите на държавния бюджет за полиция и отбрана. Разходите за отбрана, предвидени в бюджета за настоящата година, са 2 млрд. лв., а парите за полиция и сигурност са 3,6 млрд. лв., пише „Труд“.

Оборотът на ресторантите и питейните заведения е нараснал над два пъти за период от пет години. През 2018 г. оборотът на заведенията за хранене и пиене е над 2,5 млрд. лв. Големият ръст на оборота се дължи основно на покачването на цените в заведенията.

Намаляването на ставката на ДДС от 20% на 9% също вероятно е допринесло за увеличение на отчитаните обороти. По-ниската ставка може да е причина част от оборотите да излязат на светло. Намалената ставка на ДДС за ресторантите изтича в края на настоящата година и от 1 януари 2025 г. ставката пак ще стане 20 на сто, ако парламентът отново не удължи срока.

Любопитно е, че докато оборотът на заведенията нараства малко над два пъти, печалбата им се увеличава над четири пъти за период от пет години. През миналата година общият размер на платените данъци върху печалбата от ресторанти и питейни завесения е 86,879 млн. лв., при 20,3 млн. лв. за 2018 г. От тези суми печалбата на ресторантите за миналата година е 73,1 млн. лв., а на питейните заведения е 13,76 млн. лв. През 2018 г. отчетената печалба на ресторантите е 15,5 млн. лв., а на баровете е 4,8 млн. лв. Тъй като корпоративният данък е 10 на сто, при платени данъци от 86,879 млн. лв. реализираните печалби са над 868 млн. лв.

Въпреки двукратния ръст на оборота на заведенията заради свалянето на ставката на 9% размерът на внасяния ДДС значително намалява. През 2018 г. нетната сума на ДДС за внасяне в държавния бюджет (сумата за внасяне минус ползвания данъчен кредит) е 109,2 млн. лв. А през миналата година нетната сума на ДДС за внасяне намалява на 32,4 млн. лв. Оказва се, че намалената ставка на ДДС в съчетание с увеличението на цените по време на рекордната инфлация в страната са довели до четирикратно увеличение на печалбите на ресторанти и заведения и намаляване на размера на плащания ДДС.

Наред с това обаче през последните години бяха увеличени заплатите в заведенията, което доведе до ръст на плащаните от тях данък върху доходите и задължителни осигуровки. В резултат общият размер на платените от ресторанти и питейни заведения данък върху печалбата, ДДС, данък върху доходите и осигуровки е нараснал от 334,6 млн. лв. през 2018 г. на 451,5 млн. лв. през миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от Общество
На бул. "България": Колата прелетя над 10 души на спирката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
7
 
! Отговори
Българина преди 3 часа
Имаме пари - угаждаме си.
60
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Комунистите вътрешно ги човърка когато народа е добре, те са свикнали да тъпчат и унижават обикновения човек
59
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До Муахаха Ти кво ядеш безплатно и кво акаш?
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ми освен да вземем да не ядем. Съфоръмеца Муахаха явно така прави.
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Само едине и пииене. Е тва е!
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
До 54 Спрямо кого?
55
2
 
5
 
! Отговори
Муахаха преди 3 часа
Ядеш Пари, ама нали знаете след това какво Сеерееш?! Джокер - не са пари!!
54
4
 
2
 
! Отговори
до47 преди 3 часа
В цифри може да сме по богати, ама за покупателна способност сме много по зле, парите не са само цифри а кво можеш да си купиш с тях, то всички статистики го показват, няма за кво да се говори тука а трябва повечко да четеш и най вече да мислиш, ако има с кво да мислиш де, че кат гледам няма.
53
0
 
5
 
! Отговори
Барба Ганиос преди 3 часа
произвел Екскременти за 5 Милиарда - за това ли така лошо Смърди цялата държава?!
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Ехеееее сега мешана скара, кюфте, кебапче, шишче, пържола и пържени картофи е 60-70 кинта в мижаво заведение, а кви времена бяха, еййй пържолата беше пържола ейй с половината преяждаш другата половина остава за мезе.
51
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
По време на "криза" е така! :)))))
50
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Начи пак сте нагушили алигбегчов. Засрамете се бе, нали щяхте да му правите бойкот заради надутите цени и лошо обслужване и хигиена.
49
5
 
4
 
! Отговори
Ям и пия преди 3 часа
Ям и пия. Пия и ям. За здравето на бай Вова и на Червената Армия. Дордето свят светува, да порят нациста.
48
0
 
10
 
! Отговори
Иван Димитров преди 3 часа
А ДДС за ресторантите остава ниско?! Цените в нашите заведения са по-високи от тези в Германия,но никой нищо не плаща на държавата?! ПП-ДБ не са за ***,за разстрел са.И сега че върнат герберастите ,да унищожат всичко що още мърда
47
4
 
5
 
! Отговори
До 46 преди 3 часа
Сега сме по-бпгати от когато и да е било преди! Някои само мрънкате!
46
3
 
2
 
! Отговори
до44 преди 3 часа
Ми бяхме богати, всяка седмица мешена скара бира и ракия шопска салата, не сме забравили нема а са правиш на заблуден.
45
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Съпоставете с други държави от Южна Европа. Пари изхарчени в заведения/военен бюдет. Ще видите че това което се харчи в България не е чак толкова необичайно. Начин на живот. Юга е социялен, храни навън и заведенията масово са евтини. Севера е асоциялен, по-семеен а хората се хранят основно в къщи.
44
1
 
1
 
! Отговори
кравофил до39 преди 3 часа
И аз апвам квот сготви приятеля ми, ама зависи кой ден при кой приятел съм, хахахаха.
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
И всеки ден някой тук мрънка, че българите са бедни! Забравихте какви поттурри бяхте.... и сега само се очлаквате!
42
1
 
5
 
! Отговори
до36 преди 4 часа
Като гледам и цените в кръчмите, или всеки българин е пиинал 1 бира в кръчмето или само няколко българи са пийвали и апвали в ресУрантУ, щот за мижавите 5м толкова или някой яко послъгва в оборота, други вариАнти нЕма.