Над 5,2 млрд. лв. сме изяли и изпили в заведенията за година

Толкова са и парите за армията и полицията от годишншия бюджет
22 окт 2024 19:00, Елка Василева
124
Над 5,2 млрд. лв. сме изяли и изпили в заведенията за година
Снимка: архив, БГНЕС

Оборотът на ресторантите и питейните заведения за миналата година е над 5,2 млрд. лв., показват данни на НАП. Приблизително толкова са годишните разходите на държавния бюджет за полиция и отбрана. Разходите за отбрана, предвидени в бюджета за настоящата година, са 2 млрд. лв., а парите за полиция и сигурност са 3,6 млрд. лв., пише „Труд“.

Оборотът на ресторантите и питейните заведения е нараснал над два пъти за период от пет години. През 2018 г. оборотът на заведенията за хранене и пиене е над 2,5 млрд. лв. Големият ръст на оборота се дължи основно на покачването на цените в заведенията.

Намаляването на ставката на ДДС от 20% на 9% също вероятно е допринесло за увеличение на отчитаните обороти. По-ниската ставка може да е причина част от оборотите да излязат на светло. Намалената ставка на ДДС за ресторантите изтича в края на настоящата година и от 1 януари 2025 г. ставката пак ще стане 20 на сто, ако парламентът отново не удължи срока.

Любопитно е, че докато оборотът на заведенията нараства малко над два пъти, печалбата им се увеличава над четири пъти за период от пет години. През миналата година общият размер на платените данъци върху печалбата от ресторанти и питейни завесения е 86,879 млн. лв., при 20,3 млн. лв. за 2018 г. От тези суми печалбата на ресторантите за миналата година е 73,1 млн. лв., а на питейните заведения е 13,76 млн. лв. През 2018 г. отчетената печалба на ресторантите е 15,5 млн. лв., а на баровете е 4,8 млн. лв. Тъй като корпоративният данък е 10 на сто, при платени данъци от 86,879 млн. лв. реализираните печалби са над 868 млн. лв.

Въпреки двукратния ръст на оборота на заведенията заради свалянето на ставката на 9% размерът на внасяния ДДС значително намалява. През 2018 г. нетната сума на ДДС за внасяне в държавния бюджет (сумата за внасяне минус ползвания данъчен кредит) е 109,2 млн. лв. А през миналата година нетната сума на ДДС за внасяне намалява на 32,4 млн. лв. Оказва се, че намалената ставка на ДДС в съчетание с увеличението на цените по време на рекордната инфлация в страната са довели до четирикратно увеличение на печалбите на ресторанти и заведения и намаляване на размера на плащания ДДС.

Наред с това обаче през последните години бяха увеличени заплатите в заведенията, което доведе до ръст на плащаните от тях данък върху доходите и задължителни осигуровки. В резултат общият размер на платените от ресторанти и питейни заведения данък върху печалбата, ДДС, данък върху доходите и осигуровки е нараснал от 334,6 млн. лв. през 2018 г. на 451,5 млн. лв. през миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от Общество
На бул. "България": Колата прелетя над 10 души на спирката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
11
 
! Отговори
Бaй Kypтu преди 3 часа
Eeeeйee, 5 мuлuapga ce uзяжgaт, 5 мuлuapga ce uзnuвaт, caл' cnoмeнът ocтaвa... Aй'e, нaзgpaвe!
38
6
 
4
 
! Отговори
Русофил преди 3 часа
Аз ям каквото сготви приятеля ми
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
Част от тези пари са изпрани.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 часа
В къщи в кухнята сложих табела "Ресторант" и всеки ден го посещавам. Готвачка е жена ми! Когато имам гости, по време на рожденни дни, именни дни ги поканвам в кухнята "Ресторант" и те не плащат нищо. Всички са радостни! Мога ли да регистрирам моя "Ресторант" и какви данъци трябва да плащам за него? Някой знае ли?
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
5 милярда, тея кръчми празни ли стоят ве, тва е нищо, означава само едно, българина не му остават пари да се забавлява, като сложиш, че 1/3 са от чужди туристи.
34
0
 
10
 
! Отговори
Боко-чекмеджето преди 4 часа
Значи заради намаленото ДДС на кръчмарите бюджета е изгубил към 550 млн за 1 година...много добре!Като и прибавим,че 90% от работещите в тоя сектор взимат заплатите си в плик,сумата минава милярд.За 5 години с тези пари ще се направят чудеса.А още колко бездънни ями има в тая територия... Държавата не е бедна, лоши са ни управляващите!
33
1
 
3
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 4 часа
много ми се ядосаха ЖълтоПавеАктивистите на ППДБ - как ли не ме Обиждат! което е повече от Комплимент - идващо от тях!!
32
0
 
5
 
! Отговори
Мен преди 4 часа
Как няма да отчитат тройни печалби,на ревльото АЛИ му дадоха най много привилегии,9% ддс,намален ток,помощи за първа линия при ковида и още е така гаранция и изведнъж ресторантите пълни с оборот.Да защото най лесно се препират пари така и с най малко данъци това е.В територията някой бизнес отчете ли големи обороти да знаете,че са включили пералнята на центрофуга и парите излизат чисти като сълза.Уж няма персонал за работа,те ревът,че няма и изведнъж свръх печалби касовите апарти им се запалиха.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 26. А така картонолюбец. Фалшиви плюсчета, фалшиви хиперавтомобили...вие сте по тия работи...
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Че то колко са 5.2 милиарда вече? Нищо работа.
29
1
 
6
 
! Отговори
до22 до17 преди 4 часа
Програмиста мотокарист ти ли си ве, днес скромно си решил да го раздаваш а, ми пак те хванах ве, как е термопомпата, хахахахах, днес си бил първа смяна а.
28
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 4 часа
Нямам нищо общо с това!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 26. Верну ли е тей бе картонолюбител ?
26
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Единствени бедни в България са русофилите. Те са на социална пенсия (защото нямат стаж) и ако някой е успял да си извади фалшив телк
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До Анонимен 9. Може би да се замислиш...
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
До До 17. Въшки имаш.
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Оправдан разход. В кръчмата българина решава глобалните проблеми
22
14
 
4
 
! Отговори
До 17 преди 4 часа
Имаме пари. Така е. Двамата с жена ми имаме чист общ доход от близо 20 хиляди лева на месец. Нито един от нас не е нито програмист, нито адвокат, нито инженер, нито хирург. Просто сме средна класа в София и работим като обикновени служители в обикновени компании. Не сме и мениджъри дори. Който се оплаква, че няма пари, просто не иска да работи. Това е.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 часа
Няма и 50 000 на ден с по 300 лева сметка. Мижава работа.
20
9
 
3
 
! Отговори
до12 преди 4 часа
Значи БВП при бай Тошо е било доста голямо, щото ако умножим тогавашните пари по 100 или даже 200 в сравнение с 35г. инфлация и прехвърляне на парите,ми явно България е била доста богата при бай Тошо, то си го и знаем де, не случайно се водехме 23 в света по икономически критерии.