Достатъчни ли са 2616 лв. за издръжка на тричленно семейство?

Близо 2/3 от българите не получават минималния доход
25 окт 2024 13:34, Анисия Иванова
45

Общо 2616 лв. е издръжката на живот за тричленно семейство – двама работещи възрастни и едно дете до 14 години.

"Тези пари са достатъчни за един достоен стандарт на живот, в който човек може да си позволи да издържа себе си, но и да издържа зависим член на своето семейство. Не е абсолютният минимум. Стремим се да уловим една сума, която позволява съществуването на един трудещ се", каза научният секретар в Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Росица Макелова в студиото на "България сутрин".

Основните фактори, които влияят върху увеличаването на издръжката на живота, са повишаването на цените на основните суровини, енергийните източници и горивата. Въпреки това, се наблюдава и увеличаване на средната работна заплата, което до известна степен компенсира повишаването на разходите.

"Имаме спад в световен мащаб на цените на петрола, нa цените на газа, с това се намалява и цената на електроенергията, а пък тази на петрола води до намаляване на цената на горивата", отбеляза Макелова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът сподели, че при сравнение на цените на хранителните продукти в България с други европейски страни, включително Румъния и Хърватия, се установява, че цените у нас са близки до тези в други западно- и източноевропейски страни.

Въпреки това, когато се сравни колко пъти минималната работна заплата в България може да закупи потребителска кошница спрямо други страни, се вижда, че в България тя може да купи значително по-малко.

"Ако погледнем и сравним колко от работещите получават доход до заплата за издръжка, ще се окаже, че почти 2/3 от българите са с доход по-нисък от този, който смятаме за заплата за издръжка", каза Макелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: ценииздръжкаBulgaria ON AIR
Още от Общество
Фондът за безопасност на движението по пътищата не се ползва по предназначение
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
С 2616лв. може да се живее, факт е. С някои лишения, но може. През годините съм живял всякак. Първата ми заплата преди 17 години беше 1100лв.. После преди 15 започнах в ИТ сектора за 1600 и си викам "леле, колко много пари са това". Полека-лека и 20 000 ми се виждаха малко... Сега ламтя за още и още и се чудя откъде да дойдат. Всеки според амбициите и уменията си. Да не кажете, че само в ИТ сектора има пари. Не. Жена ми е дизайнер и печели повече от мен.
2
2
 
11
 
! Отговори
Bb преди 10 часа
Да, ако сиренето струва 10лв/кг и хляба е 0,60 лева за 900 грама!
1
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 часа
2616лв. не взима и касиерка. Тоест продавачка и склададжия живеят с над 6000лв. на месец. Кой изобщо взима 2616лв. у нас, освен млад лекар или учител- тях оставяме настрана и ми е жал за ниското възнаграждение. Останалите сами са си го направили. Относно това кой с колко живее- всеки знае, че нискоквалифицираният труд и сивият сектор са ръка за ръка. На документи бачкотещият бачкер е на минималка, а дефакто взима хиляди под масата.